100 de ani de la inaugurarea cimitirului romanesc de la Soultzmatt: Mitropolitul Iosif ii pomenește pe eroii romani

Inalpreasfințitul Părinte Iosif ii comemorează marți pe eroii romani căzuți prizonieri in Primul Război Mondial și inmormantați in cimitirul de la Soultzmatt, Franța. Momentul marchează implinirea a 100 de ani de la inaugurarea cimitirului, in 9 aprilie 1924, in prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

La evenimentul comemorativ mai participă ASR Principele Radu, ES Ioana Bivolaru, Ambasadoarea Romaniei la Paris, ES Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langă Consiliul Europei, Remus Constantin Mărășescu, gerantul interimar al Consulatului Romaniei la Strasbourg, și Părintele Vasile Iorgulescu, parohul romanilor ortodocși din Strasbourg.

Miercuri, 10 aprilie, Mitropolitul Iosif va oficia o pomenire și la Hagenau, Franța, unde se găsesc inmormantați alți eroi romani din Primul Război Mondial.

Cimitirul militar roman de la Val du Patre este situat intr-o zonă muntoasă, impădurită, din munții Vosgi, in imediată apropiere de orașul Soultzmatt, din Alsacia. Este cea mai mare necropolă militară romanească din Franța.

A fost amenajat chiar pe locul unde s-a aflat odinioară lagărul de prizonieri. Din documentație reiese că, in lagăr, de la 6 martie, pană la 8 mai 1917,� au murit fie torturați, fie de foame sau de frig, 120 de soldați romani.

Fotografie de epocă in care apar prizonieri romani afișată la panoul comemorativ din Cimitirul Militar Romanesc din Soultzmatt. Sursa foto: Lalsace.fr / Thierry Gachon

Orașul Soultzmatt a dăruit Romaniei platoul de la Val du Patre („Valea Păstorului”), pe care odinioară fusese amplasat lagărul, iar cimitirul a fost amenajat de Comitetul pentru amenajarea și ingrijirea mormintelor prizonierilor romani din Alsacia.

In necropolă au fost inhumați 678 soldați romani, luați prizonieri in Transilvania, care s-au stins unul după altul, din anul 1917 – pană in anul 1918, din cauza regimului inuman la care au fost supuși.

553 de morminte sunt individuale, iar in două morminte comune se află osemintele a 125 de prizonieri („un intreg detașament roman”), care au murit de frig in noaptea de 27 spre 28 ianuarie 1917, la Steinbrunn-le-Haut.

Fotografie de epocă in care apar Regele Ferdinand și Regina Maria la pomenirea eroilor din 9 aprilie 1924, afișată la panoul comemorativ din Cimitirul Militar Romanesc de la Soultzmatt, Franța. Sursa foto: Lalsace.fr / Thierry Gachon

Suveranii Romaniei – Regele Ferdinand I și Regina Maria – au venit in pelerinaj la Soultzmatt in 9 aprilie 1924, cand a fost oficiată și o Pomenire, dar sfințirea cimitirului a avut loc in 9 aprilie 1922, tot in prezența lor.

In 9 aprilie 1924, la dorința Reginei Maria, au fost montate patru plăci de marmură cu inscripții in romană și franceză. Una dintre ele sună astfel:

„Soldați Romani! Departe de patria voastră pentru care voi v-ați jertfit, odihniți-vă in pace, aureolați de glorie, in acest pămant, care nu vă mai este străin”.

Regina Maria a mai vizitat cimitirul romanesc de la Soultzmatt in 1936.

„In anul 1933, in cimitir a fost așezată o statuie al cărei chip are trăsăturile Reginei Maria a tuturor romanilor. Statuia a fost realizată in București, la compania Arta Romană”, amintește Familia Regală a Romaniei intr-un anunț pe Facebook.

Cimitirul Militar Romanesc de la Soultzmatt a fost vizitat și de Regele Mihai și Regina Ana in 1986. Foto: Facebook / Familia Regală a Romaniei

Eroii romani inmormantați la Soultzmatt au fost omagiați și de Regele Mihai I al Romaniei și Regina Ana, care au vizitat cimitirul in 1986, insoțiți de MS Margareta, Custodele Coroanei Romane.

MS Margareta, Custodele Coroanei, și Mitropolitul Iosif la comemorarea din 2018 de la Soultzmatt. Sursa foto: Romaniaregala.ro

In septembrie 2018, MS Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au plantat doi copaci in Cimitirul Militar Romanesc de la Soultzmatt și au primit, din partea Consiliului Local, titlul de Cetățeni de Onoare ai localității.

Foto credit: Ortodoxia.de

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 160

Id: 80756

Data: Apr 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).