25 J Aducerea moastelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit

25-j-aducerea-moastelor-sf-ap

1. Aducerea moastelor Sfantului Apostol Bartolomeu (sec. VI) - Sfantul Apostol Bartolomeu (sec. I) a fost rastignit in orasul Albana din Armenia Mare. Crestinii de acolo i-au asezat trupul intr-o racla de plumb. Multi dintre cei ce se atingeau de sfintele lui moaste se vindecau, iar multi pagani se botezau. Din aceasta cauza, furia necredinciosilor a mers pana acolo ca au luat racla si au aruncat-o in mare, odata cu alte patru racle ale Sfintilor Mucenici Papian, Lucian, Grigorie si Acachie. Insa, Dumnezeu nu a ingaduit ca raclele sa se scufunde in adancul marii, ci au plutit pe valuri. Racla cu moastele Sfantului Bartolomeu a fost pescuita in insulele Lipari (sudul Italiei) de Episcopul Agaton. Racla lui Papian a ramas in Sicilia; a lui Lucian, in Mesina; a lui Grigorie, in Calabria, iar a lui Acachie in Ascalon. In anul 809 moastele Sfantului Apostol Bartolomeu au fost aduse din Lipari la Benevent, iar de aici la Roma, in anul 983.

2. Sfantul Apostol Tit - A fost ucenicul Sfantului Apostol Pavel si unul din cei saptezeci de apostoli. S-a nascut in insula Creta din Marea Mediterana din parinti pagani, rude cu regele Mirou al insulei. Vestea despre invataturile si minunile Mantuitorului Iisus Hristos ajunsesera si in insula Creta. Tit fiind un tanar iscusit in invatatura elina a fost trimis la Ierusalim pentru a verifica veridicitatea spuselor despre minunile si invatatura lui Iisus Hristos. Rudele sale nu s-au gandit nici o clipa ca Tit, ascultand cuvantul Domnului, va deveni unul din cei saptezeci de apostoli. Tit a urmat Mantuitorului, a vazut Patima cea de buna voie, Moartea si mai ales s-a incredintat de Invierea Sa. Dupa botezarea sutasului Cornelie, a primit si Tit sfantul botez fara taierea imprejur (Galateni 2, 3), tinandu-se seama si de hotararea luata de sfintii apostoli la Sinodul Apostolic din Ierusalim prin care crestinii veniti dintre pagani nu erau supusi la indeplinirea riturilor legii mozaice. Astfel, Tit a ajuns ucenicul Sfantului Apostol Pavel si l-a insotit pe acesta in propovaduirea lui. In primavara anului 58 se aflau amandoi in Macedonia. De acolo, Tit a fost trimis in Corint cu epistolele a I-a si a II-a catre corinteni. In epistola a II-a catre Timotei se arata ca Tit a fost trimis si in Dalmatia sa propovaduiasca (II Tim. 4, 10). Sfantul Apostol Pavel ajungand in Creta, a botezat pe Rustil, sotul sorei mamei lui Tit, cu toata casa lui si pe alti pagani si le-a pus episcop pe Tit (Tit 1, 5). In Tit 3, 12, Sfantul Apostol Pavel i-a scris lui Tit despre hotararea de a ierna in Nicomidia, chemandu-l acolo. Din Nicopoli, Pavel s-a dus la Ierusalim, unde a fost prins si intemnitat si apoi trimis la Roma. Afland Tit despre aceasta s-a dus si el la Roma. Aici, Tit a vazut patima si sfarsitul Sfantului Apostol Pavel, iar dupa ce l-a ingropat, s-a intors in eparhia sa, in orasul Gortina din insula Creta. In locul templului zeitei Artemis din Gortina a inaltat o biserica, iar cea mai mare parte din paganii insulei Creta ii luminase cu sfantul botez. A trait pana la varsta de 94 de ani

[gallery-j]img/9474[/gallery-j]

The post 25 J Aducerea moastelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 849

Id: 60919

Data: Aug 25, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).