Școala din Crastor, Ungaria, a implinit 200 de ani: A fost inființată ca școală confesională romanească

Primăria, Școala Generală și Autoguvernarea Locală Romanească din Crastor (Sarkadkeresztur), Ungaria, au organizat sambătă un moment festiv dedicat implinirii a 200 de ani de existență a școlii locale, inființată in 1823 ca școală confesională romanească.

Au participat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, Părintele Alexandru Șereș, Parohul din Crastor și Aletea (Elek), Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al Romaniei la Giula, Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe Țară a Romanilor din Ungaria, Peter Bakucz, Primarul din Crastor, Dumitru Bărnău, Primarul Comunei Cefa și Barna Barcui, Primarul Comunei Petreu, ambele din Județul Bihor – localități infrățite cu Crastoru.

De asemenea, au mai fost prezenți Eva Bocsor Karancsi, Președinta Autoguvernării Romanești Județene din Județul Bichiș (Bekes), Elvira Ardelean, Vicepreședinta Autoguvernării pe Țară a Romanilor din Ungaria și Primarul Comunei Otlaca Pustă (Pusztaottlaka), Delia Covaci, jurnaliști.

Romanii din Ungaria au marcat sambătă, 7 octombrie 2023, 200 de ani de la inființarea Școlii Confesionale Romanești din Crastor. Foto: Episcopia Ungariei

Manifestarea s-a deschis cu intonarea imnurilor de de Stat ale Ungariei și Romaniei, urmată de un program artistic susținut de elevii Școlii Generale din Crastor. Un moment artistic cu dansuri populare a fost prezentat de elevii de la Liceul Romanesc „Nicolae Bălcescu” din Giula.

Ioan Pătcaș, Președintele Autoguvernării Romanești Locale din Crastor, a vorbit despre vechimea romanilor pe aceste meleaguri, despre importanța Școlii Confesionale Romanești și inceputurile ei, despre invățătorii și preoții care au predat la această școală.

Elevii de la Liceul Romanesc „Nicolae Bălcescu” din Giula au prezentat dansuri tradiționale sambătă, 7 octombrie 2023, la Crastor, Ungaria. Foto: Episcopia Ungariei

Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe Țară a Romanilor din Ungaria, a constatat că in prezent romanii iși vorbesc mult mai puțin limba maternă in acest loc, ca și in alte comunități. El a mai remarcat că tradițiile locale și slujbele ortodoxe in limba romană mai departe identitatea romanilor din Ungaria.

Azi, la Crastor, se vorbește mai puțin limba romana

Primarul din Crastor a vorbit despre momentele importante ale localității, in care romanii trăiesc de mai multe veacuri, in pace și bună ințelegere cu maghiarii, despre rolul pe care Biserica și Școala l-au avut in păstrarea identității romanești, și despre relațiile foarte bune pe care le are cu Primăriile infrățite din Romania.

El a mai subliniat relațiile foarte bune cu Parohia și Episcopia Ortodoxă Romană din Ungaria, care poartă grijă credincioșilor ortodocși romani din localitate. Aceștia au o capelă proprie, refăcută cu sprijinul Primăriei din Cefa, al Primăriei locale și al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.

O plachetă comemorativă a fost dezvelită sambătă, 7 octombrie 2023, la Crastor, Ungaria, pe locul unde s-a aflat inițial Școala Confesională Romanească. Foto: Episcopia Ungariei

Evenimentul s-a desfășurat in locul in care a funcționat inițial Școala Confesională Romanească – astăzi locuință particulară. In acest loc a fost dezvelită o plachetă comemorativă, care a fost apoi binecuvantată de Preasfințitul Părinte Siluan.

Ierarhul a vorbit despre recentul eveniment comemorativ de la Giula, dedicat Generalului roman George Pomuț, exemplu de cultură și afirmare personală și profesională, dar și de legătură intre oameni și popoare.

Preasfinția Sa i-a indemnat pe tinerii elevi din Crastor ca, asemenea acestui roman poliglot, care cunoștea opt limbi străine, să invețe și să redescopere și ei frumusețea și valoarea limbii romane, atat de dragă inaintașilor lor.

Consulul General Florin Trandafir Vasiloni i-a indemnat pe cei din Crastor să inmulțească și să intensifice infrățirile și colaborările cu primăriile din Romania și a anunțat că in curand iși va incepe noul mandat de Consul General al Romaniei la Seghedin (Szeged).

Evenimentul s-a incheiat cu o agapă cu cozonac romanesc și apă minerală, oferită de organizatori.


După 1948, cand a avut loc naționalizarea invățămantului din Ungaria, școala din Crastor a devenit școală publică.

Pană atunci, Școlile Confesionale ale minorităților din Ungaria au reprezentat un mijloc important de educație și de formare spirituală prin orele de religie. Biserica și Școala au reprezentat instituții fundamentale pentru păstrarea identității naționale, lingvistice, spirituale și culturale romanești și pentru formarea tinerelor generații.

Foto credit: Arhid. Emanuel Văduva

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 203

Id: 79329

Data: Oct 10, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).