Academia Romană va aniversa 158 de ani de la inființare: Tururi gratuite la sediul istoric

Academia Romană, cel mai inalt for științific și cultural al Romaniei, va aniversa joi 158 de ani de la inființare.

Cu această ocazie, Academia Romană va oferi tururi gratuite la sediul istoric situat in București pe Calea Victoriei nr. 125. Vizitatorii vor fi primiți in intervalul orar 10:00 – 15:00.

Aniversarea va fi marcată și cu o sesiune festivă in cadrul căreia vor susține alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Romane, și acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

Momentul aniversar va putea fi urmărit online, pe platforma Zoom.

Afișul evenimentului. Foto credit: Academia Romană

Academia Romană

Academia Romană este forul suprem de consacrare in cultura și știința romanească, inființat prin Decretul Locotenenţei Domneşti din 1/13 aprilie 1866.

Denumită inițial Societatea Literară Romană, instituția avea ca prime sarcini stabilirea ortografiei limbii romane, elaborarea şi publicarea dicţionarului şi gramaticii limbii romane.

Societatea a fost alcătuită, pentru inceput, din 21 de membri aleşi din toate provinciile romaneşti (trei din Moldova, patru din Muntenia, trei din Transilvania, cate doi din Banat, Maramureş şi Bucovina, trei din Basarabia şi doi din Macedonia).

Un an mai tarziu, in august 1967, Societatea Literară Romană a fost restructurată in Societatea Academică Romană, cu atribuții de „a lucra la inaintarea literelor şi a ştiinţelor intre romani” și urmand să cuprindă trei secţiuni: literară-filologică, istorică-arheologică şi a ştiinţelor naturale.

Intr-o a treia etapă, la 29 martie/10 aprilie 1879, a fost promulgată legea prin care Societatea Academică Romană era declarată Institut Național cu denumirea Academia Romană. Articolul 2 stabilea idealurile instituției: „Cultura limbii și a istoriei naționale, a literaturilor, a științelor și frumoaselor arte”.

In prezent, Academia Romană are un număr de 14 secții, acoperind domenii precum: literatură, lingvistică, istorie, filosofie, psihologie, matematică, fizică, chimie, biologie, științe geonomice, științe tehnice, știința și tehnologia informației, agronomie, medicină, științe economice și juridice, sociologie, arte, arhitectură.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 125

Id: 80695

Data: Apr 3, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).