Bălți: Cuviosul Anatolie Tihai, misionar roman in ţinutul Japoniei, a fost comemorat la 130 de ani de la trecerea in veșnicie

Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a oficiat marți o slujbă de pomenire pentru arhim. Anatolie Tihai in Biserica�„Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena” din satul Corlăteni, Republica Moldova.

Ierarhul a vorbit in predică despre viaţa și activitatea părintelui Anatolie, misionar roman in ţinutul Japoniei, „un model de misionarism ortodox”.

PS Antonie a amintit și de cele trei cărți ale Cuviosului Anatolie tipărite de către Episcopia de Bălți: „Primul jurnal misionar al Cuviosului Anatolie Tihai” a apărut in ediţie bilingvă romană-niponă in anul 2018, „Sectele religioase din Japonia” in anul 2019 și „Insemnări etnografice” ediție bilingvă romană-engleză in anul 2022.

Cuviosul Anatolie Tihai

S-a născut in anul 1838 in satul Tărăsăuţi din judeţul Hotin (Bucovina). A urmat cursurile şcolii primare in oraşul Bălţi, iar apoi a absolvit Seminarul Teologic din Chişinău şi Academia Teologică din Kiev, intemeiată de Sfantul Ierarh Petru Movilă.

A trăit in Muntele Athos patru ani, unde a și fost tuns in monahism in 1865 la Mănăstirea Zografu. Acolo a invăţat limbile greacă şi bulgară, precum şi arta picturii bizantine.

Ulterior a fost trimis să-l ajute pe Părintele Nicolae (Sfantul intocmai cu apostolii Nicolae Kasatkin) in lucrarea sa misionară din Japonia, devenind cel mai bun colaborator al său.

Ieromonahul Anatolie a ajuns in Japonia in decembrie 1871, in timp ce activităţile Părintelui Nicolae erau incă concentrate in zona Hakodate, Insula Hokkaidō. A fost paroh al bisericii ortodoxe şi superior al Centrului misionar din Hakodate (1872-1878), profesor al Seminarului Teologic Ortodox din Japonia (Surugadai Kanda, Tokio), intemeietor al bisericii din Osaka (1878), conducător al Misiunii Ortodoxe Ruse in Japonia (1879-1881), profesor şi director al Şcolii de cateheţi din Osaka (1882-1889).

In 1880, Cuviosul Anatolie a fost ridicat la rangul de arhimandrit. La sfarşitul anilor 1880, sănătatea sa a inceput să se inrăutăţească, iar in vara anului 1890 s-a intors in Rusia, unde a trecut la cele veşnice in ziua de 28 noiembrie 1893.

Cand a mers in Japonia, Cuviosul Anatolie a găsit doar 50 de creştini ortodocşi, iar cand a plecat a lăsat acolo peste 20.000 de ortodocşi.

Cuviosul Anatolie Tihai s-a remarcat şi ca poliglot, cunoscand, pe langă limba romană maternă mai multe limbi străine: rusă, greacă, japoneză, bulgară, engleză şi slava bisericească, avand noţiuni de franceză, germană şi chineză.

A intreprins mai multe călătorii misionare in intreg cuprinsul Japoniei, una in China (1888) și a lăsat posterității două jurnale. Primul jurnal misionar al Cuviosului Anatolie Tihai a apărut, in ediţie bilingvă romano-niponă, la Editura Episcopiei de Bălţi, in anul 2018, cu binecuvantarea Preasfințitului Părinte Antonie.

Foto credit: Episcopia de Bălți


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 143

Id: 79729

Data: Nov 30, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).