„Biserica este locul intalnirii concrete intre rugăciunile noastre și puterea Duhului Sfant, intre Dumnezeu și noi, oamenii, in stare de rugăciune”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, de sărbătoarea Pogorarii Duhului Sfant.
„Duhul Sfant a coborat peste comunitatea Bisericii primare aflate in stare de rugăciune, la frangerea painii. Rugăciunea comună, publică, slujbele Bisericii, in frunte cu Sf. Liturghie și Sf. Euharistie, Il aduc mai curand pe Duhul Sfant in mijlocul oamenilor”, a explicat ierarhul.
„Rugăciunile noastre particulare au desigur și ele valoarea lor. Dar numai pentru că fac parte din Biserică și au ca bază dreapta invățătură comună a Bisericii despre lucrarea mantuitoare a Fiului lui Dumnezeu.”
Primim Duhul Sfant cand suntem in comuniune cu Biserica
„Lipsa unei unități a cultului, a rugăciunii comune, precum și accentuarea doar a unei unități exterioare, afectează unitatea autentică a comuniunii in credință și dragoste față de Hristos, pentru că limitează, creează doar unități reduse, restranse, animate de o tendință individualistă, care duc la fragmentarea și ruperea comuniunii cu Duhul Sfant”, a avertizat Preasfinția Sa.
„Unitatea Ortodoxiei este o unitate largă și permanentă, menținută prin Sf. Liturghie și prin tot cultul ortodox, mereu același, și prin puterea lui Dumnezeu trăită ca răspuns la rugăciunea acestei comunități largi, care este Biserica rugătoare.”
„La fiecare slujbă, la fiecare Sf. Taină, noi săvarșim o invocare a Duhului Sfant (epicleza), iar in baza acesteia se primește harul Duhului Sfant, Care Se pogoară pentru a face să crească Biserica, intărind prin aceasta comuniunea Lui cu comunitatea bisericească”, a mai amintit Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.
Sufletul omului, creat pentru a primi lucrarea Sf. Duh
„Sălășluirea și lucrarea Duhului Sfant in sufletul omului sunt cele mai proprii acțiuni ale Sale, pentru că sufletul este creat pentru această lucrare”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.
„Păcatul, care a slăbit relația omului cu Dumnezeu Creatorul, a pus sufletul intr-o stare contrară naturii sale. Sfantul Vasile cel Mare spune că unirea Duhului cu sufletul nu se realizează prin apropierea spațială, ci prin depărtarea de patimi, de păcatele care ne-au instrăinat de Dumnezeu.”
„Lucrarea Duhului Sfant in noi cunoaște trepte de dezvoltare. Ea ne ajută să creștem in credința și dragostea noastră față de Dumnezeu și să ne impotrivim păcatului”, a subliniat ierarhul.
„De la credința incepătoare, prin ravnă și voință, ajutați de Duhul Sfant, ne inălțăm la o credință și dragoste tot mai inaltă față de Dumnezeu. Acesta e drumul de inaintare in sfințenie, cu ajutorul Duhului Sfant, căci Lui i se atribuie opera de sfințire a noastră, la care trebuie să contribuim și noi, luptand să depărtăm tot ce este egoist și păcătos in noi.”
Prezența deplină a Duhului Sfant in om este in Hristos Intrupat
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a mai explicat că Pogorarea Duhului Sfant, sau Cincizecimea, „apare ca scopul ultim al iconomiei Trinitare a mantuirii. Urmand Părinților, se poate spune chiar că Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este marele Inaintemergător al Duhului Sfant”.
„Sfantul Atanasie spune: Dumnezeu Cuvantul a asumat trupul omenesc, pentru ca noi oamenii să primim pe Duhul Sfant. Dumnezeu Fiul S-a făcut purtător de trup, pentru ca noi să ne facem purtători de Duh (pnevmatofori)”.
„Prezența deplină a Duhului Sfant in ființa umană are loc in Hristos. Fiul lui Dumnezeu, fiind singurul ipostas din Treime Care și-a făcut proprie natura umană, a unit cu Sine și in starea de om pe Duhul Sfant. In Fiul lui Dumnezeu Cel Intrupat, Duhul Se află ipostatic, cum Se afla și in starea Lui dinainte de Intrupare”, a adăugat Preasfinția Sa.
„De aceea Sfantul Chiril din Alexandria, a putut spune: Noi avem sălășluit in noi nu numai harul Duhului, ci și pe Duhul Sfant.”
Ce anume mai primim prin Sf. Impărtășanie
„Astfel, odată cu Trupul și cu Sangele Domnului, la Sf. Impărtășanie, noi primim și pe Duhul Sfant, Care ne face pe noi să fim un trup și un sange cu Trupul și cu Sangele Lui Hristos pnevmatizat”, a spus părintele episcop vicar patriarhal.
„Sfantul Maxim Mărturisitorul subliniază faptul că, prin impărtășirea din Trupul și Sangele lui Hristos, pline de Duhul Sfant, se realizează comuniunea intre noi in Duhul Sfant: Noi toți care ne impărtășim din aceeași Paine și același Potir, suntem uniți unii cu alții in comuniunea cu unicul Duh Sfant.”
„Sfantul Duh, după ce a prefăcut darurile, preface și pe cei ce se impărtășesc de ele. Noi cerem să se trimită Duhul Sfant, spune Sfantul Chiril al Ierusalimului, pentru că in general ceea ce atinge Duhul schimbă, transformă, sfințește”, a mai explicat Preasfinția Sa.
Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a slujit duminică la Catedrala Patriarhală din Capitală.
Vezi și:
- Sărbătoarea Cincizecimii la Catedrala Patriarhală – 2024 | In imagini
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 103
Id: 81299
Data: Jun 24, 2024
Imagine:
„La Cincizecime, Domnul ne cheamă să facem un drum al unirii noastre cu Dumnezeu și acest drum ne unește unii cu alții, ne face să ..... Data: Jun 24, 2024 |
Toate cele cinci instituții care fac parte din Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Romane au fost așezate sub ocrotirea Sfintei Treimi, avand drept model și ..... Data: Jun 24, 2024 |
In 21 iunie 2022, Președintele Klaus Iohannis a promulgat declararea zilei de 24 iunie drept Ziua Iei in Romania. Evenimentul a avut loc cu puțin timp inainte de a zecea ..... Data: Jun 24, 2024 |
..... Data: Jun 24, 2024 |
Moaștele Sf. Ioan cel Nou au fost purtate in procesiune la Suceava sambătă, cu două zile inainte de sărbătoarea Aducerii moaștelor sale in Cetatea ..... Data: Jun 24, 2024 |
Inaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat duminică Sfanta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan ..... Data: Jun 25, 2024 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).