Biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași, Catedrala din Argeș și alte monumente propuse de Romania pentru Patrimoniul UNESCO �

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri pe pagina sa de Facebook că mai multe monumente au fost propuse pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, prin inscrierea in Lista indicativă de țară.

Castelele Peleș și Pelișor, foste inchisori comuniste, Bisericile „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeșului și Peștera Movile de langă Mangalia sunt monumentele inscrise in Lista indicativă a Romaniei.

„Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, a transmis către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO formularele pentru cele patru bunuri – trei culturale și unul natural – care, prin calitățile excepționale ce fundamentează valoarea culturală sau naturală, au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța pe care o au pentru generațiile prezente și viitoare”, menționează sursa citată.

Dintre fostele inchisori comuniste, au fost inscrise in Lista Indicativă: Fortul 13 de la Penitenciarul Jilava și Penitenciarele de la Pitești, Ramnicu Sărat, Făgăraș și Sigetu Marmației.

Romania are in lucru pregătirea dosarului transnațional de nominalizare, impreună cu Bulgaria, Croația și Serbia, pentru Frontierele Imperiului Roman – Limesul Dunărean, segmentul estic. De asemenea, se află in evaluare două dosare de nominalizare pentru care Comitetul Patrimoniului Mondial urmează să ia o decizie in cadrul celei de-a 46-a reuniuni din India, in luna iulie 2024: Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brancuși la Targu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia.

Conform Institutului Național al Patrimoniului, Lista indicativă este un inventar de monumente construite sau naturale situate pe teritoriul fiecărei ţări Parte a Convenţiei Patrimoniului Mondial, considerate ca fiind susceptibile de a fi inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


Biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a fost ctitorită intre anii 1637 – 1639 de către domnitorul Vasile Lupu, ca necropolă a familiei sale. In cadrul acestui așezămant monahal �au funcţionat o tipografie şi un Colegiu, viitoarea Academie Domnească. In anul 1970, mănăstirea a fost inchisă, slujbe fiind oficiate doar de sărbătoarea hramului şi in ziua de 24 ianuarie. Biserica și-a reluat activitatea după căderea regimului comunist.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeșului a fost construită intre anii 1514 – 1517 din dorința Sfantului Neagoe Basarab, in vremea aceea Domn al Țării Romanești. De numele bisericii se leagă și legenda anonimă a Meșterului Manole. Mănăstirea Curtea de Argeș a fost model pentru multe alte biserici ridicate ulterior in Țara Romanească.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 96

Id: 81021

Data: May 17, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).