Cine se roagă din toată inima dobandește pacea lăuntrică, spunea Părintele Sofian Boghiu

„Cine se roagă din toată inima, adancind cuvintele rugăciunii, pe langă implinirea cererilor sale, dobandeste pacea lăuntrică, pe care nu o poate dărui lumea – acea pace făgăduită de Domnul Iisus Mantuitorul”, �a fost răspunsul Părintelui Sofian Boghiu la intrebarea „Care sunt foloasele rugăciunii?”.

Pe 14 septembrie se implinesc 21 de ani de la trecerea in veșnicie a Părintelui Sofian Boghiu, mare duhovnic și prieten al tinerilor de la Mănăstirea bucureșteană Antim.

Originar din Basarabia, Părintele Sofian, pe numele său de notez, Serghei, s-a născut născut la 7 octombrie 1912 in comuna Cuconeștii-Vechi, județul Bălți. La varsta de 14 ani a intrat ca frate in Mănăstirea Rughi din Soroca.

A studiat la Școala de cantăreți din Mănăstirea Dobrușa, iar intre 1932-1940 a urmat cursurile Seminarului monahal de la Mănăstirea Cernica.

După seminarul teologic, a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din București. In 1942 s-a inscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București pe care a finalizat-o in 1946.

Tuns in monahism in 1937 la Mănăstirea Dobrușa, a primit numele de Sofian. In 1945 a fost hirotonit preot-ieromonah pentru Mănăstirea Antim al cărei stareț a fost intre 1950-1955 și in a doua parte a vieții.

Intrebat fiind „Cum să intelegem cuvintele Mantuitorului ‹milă voiesc, iar nu jertfă?›” Părintele Sofian a răspuns: „Mantuitorul ne spune insă că mai scumpă este inaintea lui Dumnezeu dragostea. Este si foarte greu să dobandești această dragoste, care este de fapt mila”.

In anul 1958 a fost arestat impreună cu mai mulți membri ai Rugului aprins și condamnat la 15 ani de inchisoare.

După 6 ani a fost eliberat și a revenit la Mănăstirea Antim, unde a slujit pană la trecerea in viața veșnică, 14 septembrie 2002, fiind inmormantat la Mănăstirea Căldărușani.

Lucrări: Chipul Mantuitorului in iconografie (2001, București); postum, volumul Buchet de cuvantări (2006, București, cuprinzand predici și meditații teologice).

A pictat mai multe biserici, dintre care amintim: Mănăstirea Deir-el Harf din Liban, Catedrala Horms – Siria, Biserica din Hama, Biserica Mănăstirii Radu Vodă și Schitul Darvari.

Sursă citate: Arhimandritul Sofian Boghiu, Smerenia și dragostea – insușirile trăirii ortodoxe, ediția a doua, revizuită si adăugită, Editura Fundația Tradiția Romanească, București, 2002.

Foto: arhiva Basilica / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 167

Id: 79125

Data: Sep 14, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).