Cinstitele moaște ale Sf. Mc. Ciprian de la Biserica Zlătari din Capitală au ajuns in județul Teleorman

Racla cu moaștele Sfantului Sfințit Ciprian de la Biserica Zlătari din Capitală a ajuns sambătă seară la Mănăstirea „Sfanta Treime” din localitatea Drăgănești Vlașca, unde a fost intampinată de Preasfințitul Părinte Galaction.

Delegația care a insoțit cinstitele moaște in județul Teleorman a fost condusă de către Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

Episcopul Alexandriei și Teleormanului și-a exprimat bucuria pentru aducerea moaștelor Sfantului Sfințit Mucenic Ciprian la sfințirea paraclisului inchinat lui de la Mănăstirea „Sfanta Treime”.

„Intre locurile unde am socotit că poate să fiinţeze o mănăstire este şi acesta unde ne aflăm astăzi. Preluand o clădire naţionalizată, care a avut diferite destinaţii in vremea regimului comunist, am organizat in ea şi acest paraclis incă de la inceputurile mănăstirii”.

Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Amenajarea acestui paraclis a fost la inceput simplă, foarte modestă, pe parcursul timpului insă au fost executate lucrări de infrumuseţare, de dotare a acestui spaţiu, astfel incat astăzi putem spune că el este o bijuterie, o operă de artă”.

„A venit aşadar momentul ca acest paraclis să fie adus ca o jertfă lui Dumnezeu prin osteneala maicilor de aici şi a tuturor celor care le-au susţinut”.

„Ii cerem Domnului să reverse harul şi binecuvantarea peste acest sfant lăcaş, care va fi sfinţit maine, pentru ca el să fie locul de unde credincioşii care işi vor pleca genunchii in rugăciune să intre in legătură cu Dumnezeu”, a adăugat la final ierarhul.

Sfinții sunt comoara noastră cea mai prețioasă

De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit despre viața Sfantului Sfințit Mucenic Ciprian și despre mijlocirea și prețuirea pe care sfinții o merită.

„Cinstirea sau venerarea sfintelor moaşte, ca şi invocarea sfinţilor in rugăciune, face parte din istoria Bisericii noastre, incă din perioada apostolică”.

„Cultul sfinţilor s-a născut deci aproape inseparabil, unitar legat de cultul şi cinstirea sfintelor moaşte”.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

De asemenea, ierarhul a amintit despre cinstirea sfintelor moaște in primele veacuri creștine.

„Cunoaștem din istoria Bisericii cată cinstire a fost acordată moaștelor primilor sfinți martiri, incepand cu Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Arhidiacon Ştefan și ceilalţi sfinți apostoli, ori martiri”.

„Insă nu sfinţii au trebuință de cinstirea noastră, ci noi dobandim ajutor și� binecuvantări ca urmare a cinstirii sfintelor lor moaşte!”,

„Hristos Domnul S-a intrupat o singură dată, insă, după har, El se află prezent și lucrează prin Sfinții Săi. De aceea, sfinții sunt comoara noastră cea mai prețioasă, mangaierea cea mai mare, sunt adeverirea cea mai sigură că și noi, oameni fiind așa cum au fost și sfinții, putem să ne mantuim, putem să ne sfințim viața!”, a adăugat la final Episcopul vicar patriarhal.

Programul liturgic de duminică va incepe cu slujba Sfințirii paraclisului inchinat Sfantului Sfințit Mucenic Ciprian și va continua cu Sfanta Liturghie oficiată in sobor.

Cinstitele moaște vor rămane așezate spre inchinare pană luni, 23 septembrie.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 562

Id: 81918

Data: Sep 22, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).