Conferință și concert la Șcheii Brașovului: Monahul Filotheu Bălan va vorbi despre Psaltichia Brașoveană

Un eveniment dedicat muzicii psaltice va avea loc joia viitoare, 26 septembrie, la Biserica „Sf. Nicolae” din Șcheii Brașovului.

Intitulat „Psaltichia brașoveană”, evenimentul include o conferință susținută de Monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă și un concert al Corului academic Byzantion.

Manifestarea va avea loc de la ora 19:00, la Biserica „Sf. Nicolae”.

In Transilvania s-a cantat muzică psaltică. Și nu s-a cantat sporadic, in diferite epoci şi in diferite vremi, ci s-a cantat intotdeauna şi pretutindeni, arată organizatorii evenimentului.

Chiar numele de „şchei” dat romanilor din Braşov are o singură explicaţie istorică, aceea legată de cantarea psaltică in limba slavonă (care a fost limba de cult a romanilor pană in veacurile al XVI-lea şi al XVII-lea). Mai mult, incepand din veacul al XVI-lea avem mărturii că cel puţin in Braşov, s-a cantat psaltică in limba romană.

Biserica Sfantului Nicolae din Şchei este deținătoarea celui mai vechi manuscris liturgic in limba romană cunoscut, un Octoih.

Concertul care va urma va avea un repertoriul ales special pentru a ilustra sonor afirmaţiile legate de psaltica transilvăneană.

Intrarea la evenimente este liberă.

Monahul Filotheu Bălan

Monahul Filotheu Bălan este absolvent al Facultăţilor de Informatică şi Teologie din cadrul Universităţii Bucureşti. In 1996 s-a inchinoviat la Mănăstirea Sihăstria, sub indrumarea Arhimandriţilor Cleopa Ilie şi Ioanichie Bălan, iar apoi a mers la Mănăstirea Petru Vodă unde s-a bucurat de indrumarea Arhimandritului Justin Parvu.

De-a lungul următorilor 26 de ani s-a ocupat cu cercetarea fondului patristic paisian pe două ramuri – teologic şi muzical –, cu binecuvantarea şi sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Activitate sa s-a materializat in sute de scrieri, zeci de volume tipărite, mii de pagini de partituri muzicale inedite, nenumărate conferinţe şi colaborări cu multe universităţile de profil din ţară şi străinătate, devenind indrumător de doctorat al unora din cei care in prezent conduc aceste catedre.

Corul Byzantion

Corul academic Byzantion s-a format in anul 1997, pe vremea in care membrii săi erau elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfantul Vasile cel Mare” din Iaşi. Fondatorul și dirijorul grupului este lect. univ. Adrian Sirbu.

După absolvirea cursurilor liceale, grupul de tineri teologi pasionaţi de muzica psaltică a primit numele de Byzantion, denumirea fiind dată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Formaţia de muzică bizantină Byzantion activează tot in Iaşi, cu binecuvantarea Mitropolitei Moldovei şi Bucovinei, sub egida Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi.

Corul Byzantion a susţinut numeroase concerte in Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Republica Moldova, Germania, Muntele Athos şi Romania, participand la festivaluri importante de muzică sacră.

Foto credit (arhivă): Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 62

Id: 81892

Data: Sep 19, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).