Conferința națională de pictură bisericească a ajuns la ediția 10. Patriarhul Daniel apreciază dezvoltarea evenimentului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a deschis luni lucrările Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național in pictura bisericească”. Evenimentul, ajuns la a zecea ediție, are loc in perioada 13-14 noiembrie la Palatul Patriarhiei.

In cuvantul inaugural, Patriarhul Romaniei a vorbit apreciativ cu privire la impactul și dezvoltarea proiectului.

„Deschidem astăzi cea de-a zecea ediție a Conferinței Naționale Unitate dogmatică și specific național in pictura bisericească, eveniment inaugurat in anul 2012, și care, de atunci și pană in prezent, se bucură de roadele unei participări numeroase”, a spus Preafericirea Sa.

Vezi mesajul integral al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Pe durata celor două zile de comunicări științifice, vor fi discutate teme de actualitate cu privire la iconografie și restaurare, precum și despre noile tehnici apărute in domeniu.

Programul evenimentului poate fi accesat aici.

Au mai luat cuvantul Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, acad. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Romane, prof. Magdalena Iordache-Platis, prorectorul Universității din București, și prof. Cătălin Bălescu, rectorul Universității Naționale de Arte din București.

Importanța iconografiei in lumea contemporană

Astfel de evenimente, a explicat Ciprian Olinici, „dobandesc in fiecare an o tot mai evidentă dimensiune misionară, intr-o societate tot mai puțin interesată de ceea ce presupune icoana și dimensiunea iconică a existenței”.

„Asistăm in fapt la o reală și constantă reconfigurare a iconografiei sociale, concentrată pe de o parte pe abordarea cvasiseculară a chipului model iar pe de altă parte impactul pe care acest tip nou de model il are pentru colectivitate”.

De asemenea, Secretarul de stat pentru Culte a vorbit despre impactul audio-vizualului și a incurajat la dezbateri pe acest subiect.

„Poate fi audio-vizualul valorificat in sens iconic ca mediu de transmitere și accesibilizare a mesajului revelat mantuitor? Iată o posibilă temă de discuție, creată in jurul icoanei ce ar putea genera o dezbatere amplă și constructivă”.

Secretariatul de Stat pentru Culte, a reiterat la final Ciprian Olinici, „sprijină eforturile constante ale cultelor din Romania de restaurare și conservare ale patrimoniului religios din țara noastră, conștienți fiind că actul restaurării este in esență un act de redescoperire și de valorificare a propriei culturi și identități”.

In continuare, acad. Mircea Dumitru a vorbit despre semnificația teologică a icoanei, pe care o caracterizează drept „simbol care reprezintă ceva infinit mai mare decat limitele materiale a ceea ce este fizic, pictat și văzut. Icoana exprimă adevărurile divine intr-o modalitate care poate fi cuprinsă și văzută de mințile și sufletele oamenilor”.

In mesajul transmis, prin intermediul prof. Magdalena Iordache-Platis, Rectorul Universității din București, prof. Marian Preda, a vorbit despre importanța acestor evenimente pentru generațiile tinere.

Credința și reprezentările acesteia in arta bisericească, spune Rectorul Universității din București, „devin moduri esențiale pentru mărturisirea intru credință. Mai mult decat atat acest eveniment reprezintă și un prilej de a transmite valorile creștine autentice tinerelor generații, de a le educa in spiritul prețuirii și ocrotirii creștine”.

Rectorul Universității Naționale de Arte din București, Călin Bălescu, a vorbit despre colaborarea productivă cu Biserica Ortodoxă Romană.

Alocuțiunile au fost urmate de prezentarea volumului ediției din 2022 a lucrărilor conferinței, intitulat „Lumina isihastă in arta bisericească. Slava lui Hristos pe Muntele Tabor și aureolele sfinților”.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a premiat pe caștigătorii Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ediția a 12‑a (2023).

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 155

Id: 79606

Data: Nov 14, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).