Consilierul in adicții Claudia Varga, despre renunțarea la dependențe: Există intotdeauna o ieșire la lumină

Consilierul in adicții Claudia Varga a oferit un interviu pentru Revista „Cuvinte către tineri” a Mănăstirii Putna in care a vorbit despre efectele nocive ale adicțiilor și renunțarea la acestea.

„Există intotdeauna o ieșire la lumină”, a spus Claudia Varga intrebată despre ce i-ar transmite unei persoane dependente și care se ferește să ceară ajutorul.

In debutul interviului, consilierul in adicții și coordonatorul Programului „Sfantul Dimitrie Basarabov” de la Cluj-Napoca a definit adicțiile și a vorbit despre instalarea treptată a adicțiilor prin alterarea funcționării creierului in plan neuro-chimic și neurologic.

„Un drog este orice substanță pe care o folosim pentru a ne modifica starea de dispoziție, care să ne facă să ne simțim mai bine in pielea noastră”, a spus aceasta.

„Noi definim adicția ca fiind o boală. Aceasta este accepțiunea științifică actuală. Adicția este o boală care afectează toate domeniile vieții, care are atat elemente biofizice, partea psiho-emoțională și socială, dar are de-a face și cu partea spirituală, cu sufletul”.

O boală care afectează toate domeniile vieții

Claudia Varga a atenționat asupra faptului că adicțiile reprezintă boli complexe care „afectează in mare parte voința și care trebuie tratate și dincolo de cura de dizintoxicare din spital”.

Din acest motiv, recomandă specialista, este necesară o continuare a tratamentului psiho-socio-spiritual după externare, fără de care riscul de reintoarcere la consum este foarte mare.

Printre particularitățile bolii se numără negarea, caracterizată prin „incapacitatea pacientului de a-și dea seama că acel comportament sau acea substanță pe care o ingerează ii face rău”.

„Drogurile distorsionează realitatea”, a remarcat in continuare aceasta.

„Dependentul se apără și se justifică atat de mult incat ajunge să creadă că drogul este prietenul lui, cand de fapt drogul este puterea lui superioară și căreia omul ii devine sclav”.

Care sunt factorii care duc la dependență

Specialista a explicat că există mai mulți factori care influențează și incurajează apariția adicțiilor la diferite tipuri de persoane, precum factorul genetic ridicat, mediul și tipul de personalitate.

„Indiferent care sunt circumstanțele in care persoana a recurs la drog, ceea ce facem noi in prima fază este ca persoana să fie liberă, să fie in abstinență. Apoi luăm și problemele acelea de viață, traume, pierderi, dezamăgiri, tot ce s-a petrecut și lucrăm in consiliere pe termen lung”.

„Dar primul pas este să fie abstinent, adică evaluăm capacitatea persoanei de a renunța, riscul de sevraj și tipul de ajutor de care”, a adăugat aceasta.

Rolul familiei in prevenirea și inlăturarea adicțiilor

„Familia poate cere ajutor inainte ca persoana cu dependență să dorească schimbarea. Ei, ca și co-dependenți, pot interveni prin ruperea cercului vicios al amăgirii și minciunii. Dar este și foarte greu, pentru că familia incearcă să rezolve problema acasă. Ajung la noi in ultimă instanță, ca ultimă soluție… cand uneori este chiar tarziu”.

„Nu este o rușine să ai o boală și nu este nicio rușine să te tratezi. Nu trebuie să-ți fie rușine că suferi de această boală pe care tu nu ai cauzat-o, tu nu ți-ai dorit să devii dependent”.

„Prin anumite comportamente pe care tu nu le-ai ințeles că vor duce către aceste efecte, ai ajuns in această stare, dar situația de astăzi cu care te confrunți este o boală”.

„Nu mai ține de voință in fața bolii, dar ține de voință in fața deciziilor de zi cu zi și a recuperării. Orice persoană care suferă, să știe că nu trebuie să ducă această neputință singură și poate găsi sprijin pentru a se vindeca. Există intotdeauna o ieșire la lumină”, a adăugat la final Claudia Varga.

Interviul publicat in Revista „Cuvinte către tineri” nr. 27/2024 a fost realizat de protosinghelul Gherasim Soca și ierodiaconul Artemie Chirica.

Foto credit: freepik.com


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 62

Id: 81579

Data: Aug 3, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).