Incepand din martie 2024, Agenția Basilica Travel organizează pelerinaje in Sfantul Munte Athos pe tot parcursul anului.
Există două variante intre care poți alege.
Pe unde trec ambele pelerinaje
Ambele variante de pelerinaj in Athos cu Basilica Travel includ vizite la mănăstirile Cutlumuș, Pantokrator, Iviru, Karacalu, la Schiturile „Sf. Ilie”, Lacu și Prodromu, la Izvorul Sfantului Atanasie și, dacă timpul permite, și la Peștera Sfantului Atanasie.
Mănăstirea Cutlumuș este una dintre cele mai mari ctitorii romanești din Sf. Munte Athos, scrie Arhim. Ioanichie Bălan in cartea „Pelerinaj la Muntele Athos”.
Unul dintre numeroșii domnitori care au susținut-o a fost Sf. Voievod Neagoe Basarab, care a construit trapeza, bolnița, arsanaua (portul) și zidul de incintă și a susținut-o anual cu o sumă importantă.
La Pantokrator, te vei putea inchina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Gherontissa” („Stareța”), care se mai numește și „Pyrosoteira” („Izbăvitoarea de foc”), după cele mai cunoscute minuni pe care le-a făcut. De asemenea, la Iviru, este icoana Maicii Domnului „Portărița”.
Și la Mănăstirea Karakalu se găsesc urme ale ctitoriei unui voievod roman – Petru Rareș.
Iar la Chilia „Sfantul Ilie” a viețuit un timp Sfantul Paisie Velicikovski, insoţit de ucenici ai săi, printre care şi Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica.
Arhim. Ioanichie Bălan scrie că ajutoarele romanești pentru Sfantul Munte Athos sunt cele mai substanțiale oferite de vreo națiune, constituind „un fenomen fără egal in istoria lumii creștine”.
Sprijinul a durat secole și a fost acordat in mod total dezinteresat, cu unica cerință ca ctitorii să fie pomeniți la slujbe.
Schituri romanești
Incepand din acest an, cei care ajung la Schitul Lacu pot cinsti un fragment din moaștele Sf. Voievod Martir Constantin Brancoveanu.
Iar la Schitul Prodromu pelerinii sunt intampinați de minunata icoană a Maicii Domnului Prodromița, ocrotitoarea monahilor romani din Sfantul Munte și a Romaniei, unde bisericile s-au umplut de copii ale acesteia.
„Frumoasă așezare are Prodromul!”, scrie Arhim. Ioanichie Bălan in jurnalul său de pelerin. „Primele raze de lună peste el se revarsă intai. Primul răsărit de soare de aici se vede intai. Primele adieri de vant peste Prodrom se lovesc mai intai. Aici este poarta vanturilor. Aici este țara sihaștrilor celor mai numeroși din Sfantul Munte. Putem spune că de aici, de la capul muntelui, incepe Athosul, incepe monahismul in Athos. Aici s-a nevoit in peșteră Cuviosul Atanasie al Athosului. Aici păștea caprele Sf. Ioan Cucuzel. Aici s-au nevoit marii sfinți ai Athosului: Grigorie Sinaitul, Maxim Cavsocalivitul și Nil Atonitul.”
Popas la Salonic
Ambele variante ale pelerinajului se incheie cu un tur al Salonicului.
Te vei inchinala moaștele Sfantului M. Mc. Dimitrie din biserica dedicată lui, vei vizita Catedrala Mitropolitană, unde se află moaștele Sf. Grigorie Palama și Biserica Panaghia Dexia, aflată la 10 minute de mers pe jos de țărmul mării.
In apropiere de Panagia Dexia se află două monumente romane pe care le vei putea vedea: Rotonda și Arcul lui Galeriu. Grupul va face și un scurt popas in Piața Aristotel a orașului.
La ce mănăstiri mai ajungi cu pelerinajul de 7 zile�
Varianta de pelerinaj care este mai lungă cu o zi include, in plus față de cealaltă, două nopți de cazare (in loc de una) la Casa Pelerinului „Sf. Ioan Rusul” și vizite la mănăstirile Hilandar, Zografu și Esfigmenu.
La Mănăstirea Hilandar vei putea vedea Icoana Maicii Domnului „cu trei maini”, sau „a Sfantului Ioan Damaschin”. Sfantul i-a adăugat o a treia mană de argint ca mulțumire după ce Maica Domnului i-a vindecat mana tăiată de inconoclaști.
Mănăstirea Zografu a fost rectitorită aproape integral de Sf. Voievod Ștefan cel Mare. In biserica mare vei găsi icoana făcătoare de minuni a Sfantului Gheorghe dăruită de domnitor mănăstirii la porunca Sfantului Gheorghe. Icoana l-a insoțit in bătălia de la Vaslui.
In Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Zografu se găsește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Acatist” („Prevestitoarea”), care i-a avertizat pe monahi de apropierea cruciaților.
Primele grupe de pelerini sunt programate să plece in 4 martie (pentru varianta de 6 zile), respectiv 7 martie (varianta de 7 zile).
Află și celelalte date de plecare de pe site-ul Agenției Basilica Travel.
Foto credit: Facebook / Schitul Romanesc Prodromu – Sfantul Munte Athos
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 272
Id: 79898
Data: Dec 23, 2023
Imagine:
Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a indemnat in scrisoarea pastorală de Crăciun la grija față de oamenii care se află in ..... Data: Dec 23, 2023 |
In decursul a zece zile, peste 4000 de persoane l-au colindat, la Centrul Eparhial, pe Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, insoțit de ..... Data: Dec 23, 2023 |
Inaltpreasfințitul Părinte Casian a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru eroii Revoluției din decembrie 1989, la Cimitirul „Eternitatea” din ..... Data: Dec 24, 2023 |
Ce planuri de vacanță ai pentru 2024? Călătorește pe urmele sfinților din Grecia cu Basilica Travel!
Este binecunoscută evlavia romanilor pentru Sfinții Nectarie, Efrem cel Nou și Ioan Rusul. La fel de cunoscute sunt și mărturiile multor romani despre ..... Data: Dec 24, 2023 |
In Duminica dinaintea Nașterii Domnului (Ajunul Crăciunului), membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor sluji după următorul program, transmis de ..... Data: Dec 24, 2023 |
„Prin Intruparea Sa, Dumnezeu a sfințit timpul, făcand din fiecare moment al vieții noastre un alt moment al mantuirii, o scară către El, o poartă ..... Data: Dec 24, 2023 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
PS Macarie Dragoi - Cuvant de invatatura la praznicul Schimbarii la Fata
PS Macarie Dragoi - Predica la Nasterea Maicii Domnului
IPS Mitropolit Bartolomeu Anania despre PS Episcop Macarie Dragoi
PS Macarie Dragoi - Spovedania Cale spre mantuire (dec 2014)
PS Macarie Dragoi - Cuvant la sarbatoarea Aducerii moastelor Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou
PS Macarie Dragoi - Lumina lina - De vorba cu PS Macarie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).