Dan Dungaciu spune că reapariția ideii de identitate pe scena geopolitică ridică provocări pentru Biserică

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Romane, a susținut o scurtă prelegere miercuri, la simpozionul de teologie canonică și drept bisericesc organizat la Palatul Patriarhiei. Prezentarea s-a intitulat „Biserică și identitate. Provocări in spațiul ortodox contemporan”.

Sociologul a explicat că realitatea refuză să se mai incadreze in paradigma din anii 1990 a lui Fracis Fukuyama, care prevedea succesul globalizării prin victoria liberalismului și al economiei de piață, pentru că nu ar exista alternativă mai bună la ele.

„Globalizarea insemna că lumea se duce in aceeași direcție”, a explicat Dan Dungaciu. „Entitățile locale nu prea mai contau. Noi mergeam spre structuri supranaționale, supraidentitare.”

Curentele identitare iau locul globalismului

„Acest mod de gandire s-a cam incheiat”, a continuat expertul, arătand că stabilirea de relații comerciale de către Occident cu Rusia și China nu le-a făcut pe acestea din urmă să se transforme in democrații.

„Iar ideile locale, ideile naționale incep să emeargă chiar unde nu ne așteptăm. Dacă ne uităm la ce se intamplă in Ucraina din punctul acesta de vedere, Ucraina este mai degrabă victoria suveranismului și victoria ideii naționale”, a explicat Dan Dungaciu.

O a doua idee in anii 1990 a fost teza lui Samuel Huntington, care spunea că lumea nu va merge spre uniformizare și universalizare, ci se va constitui in jurul civilizațiilor bazate pe idei religioase.

„Ideea era că identitățile contează – identitățile religioase. Ideea aceasta a importanței civilizațiilor și a importanței identităților a fost ca un bas al anilor 1990-2000: era acolo, se auzea, dar nu era fundamentală”, a subliniat Dan Dungaciu.

Deglobalizarea: lumea se schimbă sub ochii noștri

„Astăzi suntem in cu totul și cu totul altă realitate, cand de la globalizare se trece la deglobalizare. Suntem intr-o asemenea situație in care vedem că sudul global nu mai răspunde la comenzile Occidentului. Inseamnă că lumea incepe să se impartă, ideea de globalizare incepe să fie pusă sub semnul intrebării tocmai de cei care au provocat-o.”

„Ideea de bază a fost ca Estul să devină Occident. Nu a devenit. Nu toți oamenii vor să devină occidentali. Și acum suntem intr-o stare de regandire a chestiunilor identitare la nivel politic și la nivel strategic. E o lume care incepe să se schimbe sub ochii noștri. E fascinant, chiar dacă dureros din multe puncte de vedere”, a adăugat sociologul.

„In Ucraina, resurecția religioasă vine mană in mană cu resurecția identitară. O biserică trebuie să fie autocefală. Poporul ucrainean, diferit de poporul rus, trebuie să aibă Biserica lui. In Republica Moldova lucrurile sunt mai complicate, pentru că este vorba despre același popor. Ce se intamplă acolo rămane neclarificat.”

„Este limpede că in Moldova, indiferent de guvernarea de acolo, e o tensiune identitară neclarificată și de aici disputa dintre cele două Mitropolii. La bază este o discuție, o dispută identitară: dacă-și spun moldoveni, e o biserică (a Rusiei – n.red.); dacă-și spun romani, e o Biserică romanească”, a subliniat profesorul.

Biserica Ortodoxă Romană poate juca un rol in dezbaterea publică

„Probabil că ar merita ca Romania să devină pană la urmă un traducător pentru spațiul occidental și american a ceea ce se intamplă din punct de vedere al evoluțiilor din regiune. Nu mă refer aici numai la fostul URSS, mă refer și la statele din Balcani”, a opiniat Dan Dungaciu.

„Problema pentru Ortodoxie va fi cand vor fi presiuni de tip geostrategic, geopolitic, nu doar de tip identitar”, a continuat el. „Adică adeziunea față de o anumită viziune ecleziologică din rațiuni geopolitice.”

„In spiritul anvergurii pr. prof. Liviu Stan sau a celor care au fost colegi cu dansul, ar merita să incercăm să fim noi, aici, la București, traducători ai acestor realități. Ele nu se știu. Viziunea este de un simplism pe care e greu să ni-l imaginăm – mă refer aici la spațiul occidental și chiar la spațiul american”, a mai spus profesorul universitar in incheiere.

„E nevoie de poziția celei mai semnificative Biserici (Biserica Ortodoxă Romană – n.red.), practic, intre cele două presiuni – greacă și rusă – inclusiv pe acest tăram, pe tăramul dezbaterii publice – a propos de geopolitica ortodoxă.”


Patriarhia Romană și Asociația Opera Teologică Ortodoxă sunt organizatorii simpozionului intitulat „Teologia Canonică și Dreptul Bisericesc in Ortodoxie: contribuția pr. prof. univ. dr. LIVIU STAN (1910-1973)”. Evenimentul s-a incheiat joi, 21 septembrie 2023.

Vezi și:

  • In imagini: Simpozion inchinat părintelui profesor Liviu Stan la Palatul Patriarhiei

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 205

Id: 79182

Data: Sep 22, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).