„Dacă rugăciunea este superficială și formală, nu devine o rugăciune fierbinte, ea nu-l schimbă pe om”, a explicat Patriarhul Daniel duminică, în predica sa despre Vindecarea lunaticului.
„Pe când rugăciunea stăruitoare unită cu postul luminează mintea celui care se roagă, încălzește inima sa și deschide pe om în mod duhovnicesc, ca să vină în el iubirea milostivă și smerită a lui Hristos”, a adăugat Preafericirea Sa.
„De această iubire smerită și milostivă a lui Hristos se tem duhurile necurate, sau demonii, pentru că ei sunt plini de răutate și de mândrie și, când se întâlnesc cu smerenia și iubirea milostivă și sfințenia lui Hristos din sufletul omului rugător și postitor, atunci ei nu pot suporta prezența aceasta a lui Hristos și pleacă din omul posedat.”
„Când omul se roagă și postește, se smerește și, prin smerenie, se golește de sine, de egoismul de sine, și se umple de smerenia care vine din iubirea smerită a lui Hristos. Și, prin rugăciune, se umple de harul Duhului Sfânt”, a spus Patriarhul României.
Astfel, demonii „sunt alungați de prezența lui Dumnezeu în omul care se roagă și postește”, nu „doar de cuvinte pur omenești”.
Învățămintele din Evanghelia Duminicii
Evanghelia din Duminica Vindecării lunaticului conține trei învățături principale, a explicat Patriarhul României:
- „Rugăciunea părinților adresată lui Hristos poate ajuta la vindecarea copiilor bolnavi”;
- „Iisus Hristos îi mustră pe oameni pentru necredința lor, sau pentru credința lor puțină, pentru că-i iubește și dorește îndreptarea lor”;
- „Demonii pot fi alungați din omul posedat de ei prin credință puternică, rugăciune stăruitoare și post jertfelnic, sau deplin.”
„Postul jertfelnic înseamnă post negru, post deplin, total, de dimineața până seara”, a subliniat Preafericirea Sa.
Toate aceste învățături „ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos este un mare duhovnic, un mare doctor al sufletelor și trupurilor oamenilor”, a subliniat Patriarhul.
Hristos ne vrea solidari cu suferința fraților
„Biserica ne învață să ne rugăm pentru alții, pentru că bolnavii adesea nu se mai pot ruga pentru ei înșiși”, a mai spus Preafericirea Sa. „Rugăciunea multora aduce har, aduce sfințenie și lumină și astfel sunt alungați demonii, sau duhurile necurate.”
„Totdeauna trebuie să ne rugăm nu doar pentru sănătatea noastră, ci și pentru sănătatea celor din jur și pentru sănătatea tuturor celor bolnavi, care se află în spitale, sau acasă sau în diferite așezăminte filantropice”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
„Biserica a învățat că, pe lângă rugăciune pentru bolnavi, a fost necesar să construiască și infirmerii, sau bolnițe, dispensare, farmacii, spitale, unități medicale, pentru ca, unind rugăciunea cu știința medicală, să ajute la vindecarea bolnavilor sau cel puțin la alinarea suferințelor lor.”
„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă pe toți ca, prin rugăciune stăruitoare și prin postire pentru vindecarea bolnavilor, noi să devenim mâinile iubirii milostive ale lui Hristos, Care lucrează prin preoții și prin credincioșii rugători și postitori spre slava lui Dumnezeu și spre bucuria celor care se vindecă, sau a celor cărora li se alină, li se diminuează suferința, ca urmare a rugăciunii Bisericii”, a mai spus Patriarhul României.
Minuni făcute din iubire milostivă și smerită
Cu referire la versetul „O, neam necredincios și îndărătnic, până când voi fi cu voi?”, Preafericirea Sa a afirmat: „Mântuitorul Iisus Hristos mustră necredința din popor, pentru că adesea oamenii doreau să vadă minuni ca pe un spectacol și erau destul de superficiali și nu se rugau și ei pentru vindecarea cuiva, așteptau doar să se realizeze minunea de către Iisus”.
„Iisus nu iubește această atitudine de om pasiv la suferința altora, ci dorește ca cei sănătoși să fie solidari cu cei bolnavi și să nu fie spectatori, ci rugători pentru vindecarea celor bolnavi.”
Deși mustră poporul pentru credința lui slabă, Mântuitorul „în același timp arată iubire milostivă și compasiune pentru omul suferind”, pentru că îl vindecă pe epileptic.
„Iubirea lui milostivă este lucrătoare, vindecătoare, El nu face minuni pentru a se evidenția în fața oamenilor, ci face minuni din iubire smerită și milostivă față de oameni”, a mai subliniat Patriarhul Daniel.
Patriarhul României a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale din Capitală.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 266
Id: 77277
Data: Aug 23, 2022
Imagine:
Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava a organizat, în perioada 12-16 august, tabăra de la Mănăstirea Putna, desfășurată sub sloganul „Să fim .....
Data: Aug 23, 2022
Mihai Neșu este invitatul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, eveniment care reunește la Cluj-Napoca, în perioada 26-27 august 2022, aproximativ 1500 de tineri din cinci județe. Fostul fotbalist va susține o conferință cu tema: .....
Data: Aug 23, 2022
Începând din 2009, Patriarhia Română a instituit Duminica Migranţilor Români, celebrată pentru a ne aminti că suntem împreună prin limbă, credință și neam.
Marcată în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea a fost inițial instituită în Mitropolia .....
Data: Aug 23, 2022
Reprezentanții Asociației Studenților Creștin-Ortodocși (ASCOR) din Iași au transmis săptămâna aceasta un bilanț de etapă al proiectului catehetic inițiat de ei și intitulat Caravana ASCOR. Acesta promovează lectura Noului Testament în rândul copiilor din mediul rural și identifică .....
Data: Aug 23, 2022
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în data de 21 august 2022, în Duminica Vindecării lunaticului, după următorul program, transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii .....
Data: Aug 23, 2022
Filiala ASCOR Constanța a organizat în perioada 18-21 august, prima ediție a Taberei naționale ASCOR la Mănăstirea Strunga. La acest proiect au participat peste treizeci de voluntari de la filialele asociației, din țară.
Festivitatea de deschidere a avut în seara .....
Data: Aug 25, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).