Duhovnicul Mănăstirii Tismana a fost inmormantat: Părintele ne-a dat invățătura de a cugeta permanent la moarte

Protosinghelul Vartolomeu Șaramăt, duhovnicul Mănăstirii Tismana de mai bine de 40 de ani, a fost inmormantat marți. Slujba a fost oficiată de Inaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Inaltpreasfinția Sa a evocat smerenia duhovnicului Vartolomeu, pe care l-a descris cordial drept „frate și prieten, părinte indrumător și ostenitor impreună cu noi in viața călugărească și preoțească”.

„Părintele Vartolomeu pleacă in lumea veșnică la inceputul Postului Mare”, remarcă ierarhul, „acum cand ne pregătim și ostenim să ne construim viața după poruncile lui Dumnezeu, acum cand noi ne curățim prin post și rugăciune și vrem ca să ajungem luminați la Sfanta Inviere a Mantuitorului Hristos”.

„Această plecare a părintelui este in consens cu osteneala călugărească. Prin călugărie nu facem decat să trăim permanent crucea Mantuitorului. Așa cum ne răstignim inaintea Sfantului Altar cand devenim monahi, toată viața noastră trebuie să o petrecem in sensul crucii Mantuitorului”, a spus Inaltpreasfinția Sa.

„Putem spune că viața călugărului este permanent săptămana pătimirilor, a suferințelor, dar și a bucuriei, pentru că nu există cruce fără inviere”.

„Părintele Vartolomeu ne dă astăzi un exemplu foarte practic și in același timp o filozofie pe care trebuie să o ințelegem și să o avem permanent in suflet, ceea ce a fost el suntem noi și ceea ce este el vom fi și noi”, a subliniat Mitropolitul Olteniei.

„Părintele ne dă această invățătură să cugetăm permanent la moarte. Cugetarea la moarte este filozofia filozofiilor”.

„L-am cunoscut ca un om de rugăciune, un om tăcut și liniștit, un om pașnic care inspira pace și liniște intotdeauna in jurul sfinției sale”, a evocat la final Inaltpreasfinția Sa.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Protosinghelul Vartolomeu Șaramăt

Duhovnicul Vartolomeu s-a născut in data de 26 august 1935, in satul Sohodol, comuna Tismana, din județul Gorj. După finalizarea studiilor de seminar, intră in viața monahală ca frate de mănăstire, in 17 ianuarie 1953 la Mănăstirea Polovragi.

Doi ani mai tarziu, in 18 septembrie 1955 a fost tuns rasofor, iar o săptămană mai tarziu a fost tuns monah.

Ulterior Decretului nr. 410 din 1959 a fost nevoit să iasă din mănăstire și să se angajeze ca muncitor la drumuri pe defileul Jiului, aproape de Mănăstirea Lainici. In anul 1967 intră in obștea Mănăstirii Lainici. In data de 9 mai 1974 este hirotonit ierodiacon, iar două zile mai tarziu ieromonah.

Devine duhovnicul Mănăstirii Tismana in 12 decembrie 1982, unde a rămas pană cand a trecut la Domnul in data de 17 martie 2024, la varsta de 88 de ani.

Foto credit: Mitropolia Olteniei


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 156

Id: 80601

Data: Mar 22, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).