Duminica Migranților Romani: De peste un deceniu ne amintim ca distanța nu ne poate desparți

Începând din 2009, Patriarhia Română a instituit Duminica Migranţilor Români, celebrată pentru a ne aminti că suntem împreună prin limbă, credință și neam.

Marcată în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea a fost inițial instituită în Mitropolia Moldovei, începând din 2006, la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

A fost ulterior adoptată la nivelul întregii Patriarhii de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 25-26 februarie 2009.

Ca în fiecare an, Patriarhul Daniel a trimis un mesaj cu prilejul Duminicii Migranților Români. Preafericirea Sa le amintește românilor de pretutindeni că rugăciunea este un mod de realizare a comuniunii în plan spiritual:

„Credincioșii, ca membre ale Trupului tainic al lui Hristos, sunt uniţi prin har întreolaltă, suferinţa unuia fiind purtată de întreaga comunitate eclesială, potrivit îndemnului apostolic: «Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos» (Galateni 6, 2), precum şi potrivit sfatului duhovnicesc: «Să vă rugaţi unul pentru altul» (Iacov 5, 16). În acest sens, Părintele Profesor Dumitru Stăniloae spune că rugăciunea «poate fi socotită și ca un mijloc de transcendere a oamenilor de la viața închisă în egoism și în lume la viața de comunicare în Dumnezeu, ca împărăție a Lui. Rugăciunile indică o astfel de transcendere, sau o ieșire a omului închis în egoism, spre Dumnezeul Cel în Treime, sau al iubirii, chiar când se cer în rugăciuni bunuri necesare vieții pământești, drept condiții de pregătire pentru împărăția lui Dumnezeu»”, transmite Părintele Patriarh Daniel în Anul omagial al rugăciunii.

„De aceea, cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toți românii care trăiesc departe de țară să rămână uniţi prin continuă rugăciune cu Dumnezeu, Creatorul cerului și al pământului, și, în același timp cu cei dragi rămași în România”, adaugă Preafericirea Sa.

„Românii migranți în diferite zone ale lumii sunt chemaţi să prețuiască și să cultive rugăciunea în comunitatea eclesială, precum și în familie, rugăciunea fiind izvorul iubirii curate față de Dumnezeu, de cei dragi și de semeni”, mai transmite Patriarhul României.

Un raport  OECD plasează România pe locul cinci în lume în funcție de procentul diasporei raportat la totalul populației. Numai la nivelul țărilor membre OECD, numărul migranților români era estimat de raport la 3,6 milioane în 2016.

Cifre făcute publice recent de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni arătau că în afara granițelor țării ar trăi aproximativ 9,7 milioane de români, din care 5,6 în diaspora, iar restul în comunitățile istorice din jurul României (Basarabia – Rep. Moldova; Bucovina de Nord, Transcarpatia și Bugeac – Ucraina; Voivodina și Timoc – Serbia, Bulgaria) sau din Balcani (aromâni, macedo-români, megleno-români din Albania și Grecia).

Un studiu G4media de anul trecut estimează că aproape un sfert din totalul rezidenților străini din Italia sunt români (1,13 milioane), iar în Spania românii sunt cea mai mare minoritate (peste 1 milion). Și în Marea Britanie românii au depășit 1 milion de rezidenți, iar în Germania se apropie de 800 de mii. Iar acestea sunt doar cifrele oficiale.

Vezi și:

Foto credit: Freepik.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 328

Id: 77280

Data: Aug 23, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).