Dumnezeu ne-a gandit să tanjim după comuniune, spune Episcopul Ignatie

„Singurătatea nu este un simplu simptom, este chiar o boală a trupului nostru. Partea bună și frumoasă este că Dumnezeu așa ne-a gandit, ca să tanjim după comuniune”, a spus duminică Episcopul Ignatie al Hușilor.�

Preasfințitul Părinte Ignatie a slujit impreună cu Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului la Biserica „Invierea Domnului” din Campia Turzii, județul Cluj, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la sfințirea bisericii și a binecuvantării lucrărilor efectuate in ultima perioadă la lăcașul de cult.

Episcopul Hușilor a explicat Evanghelia care relatează tămăduirea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, subliniind puterea vindecătoare a comuniunii cu persoanele dragi.

„In momentul in care cineva este bolnav, intr-o suferinţă trupească cumplită, dacă se uită la persoanele dragi, de care se simte legat prin iubire, se activează in el sentimentul de comuniune, iar durerea nu mai are aceeași intensitate”.

„S-au făcut cercetări pe persoane care, dacă se uită la o simplă fotografie a unui om pe care il iubesc foarte mult, durerea provocată de singurătate scade enorm de mult din intensitate”, a explicat ierarhul.

„Este așa de trist, cand noi nu reușim să sesizăm că sunt oameni care trăiesc in singurătate, părăsiţi și abandonaţi, iar acest lucru este, pentru ei, o mare durere, nu numai sufletească, ci chiar fizică”.

Rețelele de socializare

Episcopul Ignatie a vorbit și despre prezența pe rețelele de socializare in defavoarea contactelor fizice dintre oameni.

„Cu cat un om stă mai mult in mediul virtual, cu atat are tendinţa de a neglija și a evita intalnirile fizice propriu-zise, cu cei din jurul său. Se creează o lume virtuală in capul lui și, ușor-ușor, se instalează sentimentul de singurătate”.

„Suntem singuri pe reţelele de socializare, ne ameţim cu like-urile și cu cei care ne mai dau comentarii și ne creează un sentiment fals și inconsistent de comuniune. Devenim dependenţi de folosirea mediilor digitale, și nu ne mai putem smulge de acolo, iar in inima noastră se instalează sentimentul de frică, de depresie și de singurătate”, a explicat Preasfinția Sa.

„Remediul este să căutăm să nu pierdem bucuria și binecuvantarea intalnirilor noastre fizice, mai ales cu cei dragi. Să nu evadăm intr-o lume virtuală. Să căutăm ca ponderea intalnirilor fizice cu cei din jurul nostru să fie mult mai mare”.

„Acest lucru poate constitui un remediu foarte bun, in faţa sentimentului de singurătate, de frică și de depresie, care ii cuprinde pe mulţi dintre tinerii noștri”.

„Hristos, Cel care este iubirea desăvarșită, izvorul comuniunii și al iubirii, să ne inspire și să ne facă atenţi și sensibili la cei care au nevoie, ca de aer, de prezenţa noastră binefăcătoare. Să nu-i părăsim, să nu-i lăsăm singuri, mai ales pe cei care au o suferinţă sufletească, psihică”, a indemnat ierarhul la finalul predicii.

Sursă foto: Episcopia Hușilor


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 119

Id: 81107

Data: May 28, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).