Episcopul Maramureșului a sfințit biserica ucraineană din Poienile de sub Munte: „Suntem frați de credință”

Episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a sfințit duminică biserica ucraineană din satul Poienile de sub Munte.�

Biserica este in jurisdicția Vicariatului Ortodox Ucrainean al Patriarhiei Romane iar PS Iustin a oficiat slujba ca delegat al Patriarhului Daniel.

Construcția lăcașului de cult care are „dimensiunile unei catedrale”, cum a notat Preasfinția Sa, a durat 14 ani.

Episcopul Maramureșului a apreciat comunitatea și eforturile ei, portul, precum și obiceiurile ucrainenilor.

„Fetele au aceste coroniţe cu care vin şi la Mănăstirea Moisei, pe 15 august, impodobite in chip minunat, cu multă credinţă. Sunt interferenţe de portul Maramureşului, de port şi de folclor. Ei inţeleg şi vorbesc limba romană perfect şi sunt familii mixte, suntem, propriu-zis, fraţi de credinţă şi ne intalnim frecvent”.

„Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus ierarhul apreciind faptul că parohia foarte tanără, care are o natalitate puternică, va avea unde să se roage „pentru că atunci cand suntem in Liturghie suntem cu un picior in Impărăţia lui Dumnezeu”.

La sfarşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Dumitru Curac, ctitorul bisericii, a fost hirotesit iconom stavrofor, iar autorităţile locale şi şeful de şantier au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.

Binefăcătorii au fost cinstiţi cu Diploma Anului omagial, iar Părintele Vicar Nicolae Lauruc a primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin Ordinul „Crucea Justinain Arhiepiscopul”, informează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

La final, parohul și-a exprimat bucuria mulțumind celor care i-au fost alături in demers.

„Am trecut prin multe grele incercări, dar cu sprijinul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului am văzut acea putere nu numai dohovnicească”, a mărturisit preotul Dumitru Curac.

„Mulţumim pentru prezenţa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, care a fost delegat din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Mulţumim şi Preafericirii Sale că are grijă de noi şi Preasfinţitului cu echipa toată, care a venit şi s-a ostenit”.

„Ctitor inseamnă să lucreazi nu numai singur. Ctitori ai acestei biserici sunt toţi credincioşii care au ostenit, pentru că unul singur n-ar fi putut face nimic”.


Aproximativ 80% din etnicii ucraineni din Romania sunt ortodocși. Pentru aceștia, Patriarhia Romană a inființat vicariatul in cadrul căruia serviciile religioase se oficiază in limba ucraineană de către preoți din comunitate.


Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 112

Id: 80993

Data: May 13, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).