Expoziție la Palatul Dornelor: 30 de ani de la inființarea Secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Iași

Studenții Facultății de Teologie din Iași au celebrat implinirea a 30 de ani de la inființarea Secției de Artă Sacră a unității de invățămant printr-o expoziție de icoane, miniaturi, grafică și carte veche la Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor” din județul Suceava.

Expoziția, intitulată „Arta sacră in creație și restaurare”, a fost organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

La evenimentul inaugural au participat pr. Paul-Cezar Harlăoanu, decanul Facultății de Teologie din Iași, pr. Cristian Alexandru Barnea, prodecanul Facultății de Teologie din Iași, precum și numeroase cadre didactice ale instituției de invățămant superior.

Intalnirea a fost moderată de Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Cateheze, Tineret și Educație pentru viață și a debutat printr-un moment de rugăciune, urmat de citirea cuvantului de bun venit al Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Ulterior, pr. Paul-Cezar Harlăoanu, decanul Facultății de Teologie din Iași, a vorbit apreciativ despre studenții Secției de Artă Sacră.

„Faptul că ne aflăm la vernisajul unor lucrări de artă sacră realizate de studenții specializării Artă sacră, respectiv ale programului de master Arta sacră in patrimoniul contemporan este cumva o bucurie, pentru că e modalitatea in care putem arăta talentul extraordinar pe care il au studenții și masteranzii noștri și in același timp este modul in care iși pot arăta exprimarea lor artistică către lume”, a spus clericul.

„Este o bucurie să fim aici, este o onoare să ne aflăm in acest ținut al Dornelor cu rădăcini și cu elemente de cultură și de tradiție extrem de puternice. De aceea am și venit impreună cu cadre didactice de la specializarea de Artă sacră și le mulțumesc pentru efortul pe care l-au făcut și pentru organizarea acestui eveniment, le mulțumesc pentru ceea ce fac impreună cu studenții facultății noastre”, a spus părintele decan.

La randul său, arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească a evidențiat eforturile studenților in realizarea lucrărilor expuse.

„Restaurarea unor icoane, a unor cărți, este o muncă, este o sudoare nu numai a frunții, ci și a sufletului”, a spus arhid. Vasile Demciuc.

„Pentru că cel care a pus suflet in restaurarea unei icoane și a unei cărți, zile și nopți, nopți și zile, s-a gandit cum să facă ca această piesă să fie intr-adevăr reprezentativă și să rămană mai departe, să transmită mesajul aceluia care a făcut acum cateva sute de ani această carte, această icoană”, a adăugat acesta.

In continuare prof. Nicoleta Melniciuc-Puică, de la Facultătea de Teologie din Iași a vorbit despre activitatea Secției de Artă Sacră din ultimele trei decenii.

„Am reușit să formăm in cei 30 de ani specialiști, să aducem in fața patrimoniului și in fața artei bisericești din Moldova și din țară specialiști in artă bisericească, pictori bisericești care lucrează pe șantierele din Moldova și din țară și avem și in Statele Unite și in alte părți ale lumii”, a spus prof. Nicoleta Melniciuc-Puică.

Expoziția va fi deschisă publicului in perioada iulie-septembrie.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 91

Id: 81429

Data: Jul 12, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).