Fundația Medicală Providența se implică in educația pentru sănătate a comunităților defavorizate

Fundația Medicală Providența implementează, incepand cu luna august 2024, proiectul „Educație pentru sănătate in comunități defavorizate”.

Proiectul se derulează pe o perioadă de trei luni și jumătate și este finanțat de Primăria Municipiului Iași.

Inițiativa se adresează copiilor defavorizați socio-economic din cartiere limitrofe ale municipiului Iași, precum și familiilor acestora, cu un pachet intervențional integrat ce cuprinde activități de educație, conștientizare și prevenție a afecțiunilor medicale, transmise intr-un limbaj adecvat, informează Doxologia.

Sunt incluse cartierele ieșene Canta, Tătărași și Dacia.

Activitățile de deprindere a unor obiceiuri sănătoase vor fi efectuate in cadrul unor module distincte, alături de investigații medicale complete care să ajute la identificarea precoce a unor probleme de sănătate și la stabilirea unui tratament corespunzător.

Investigații și tratament gratuit

Sunt vizați 20 de copii din familii vulnerabile, cu varstele cuprinse intre 8 și 12 ani. Tinerii vor avea ocazia să ia contact cu specialiști din domeniul medical și vor beneficia de investigații medicale complete și de tratament gratuit, a precizat Emilia Gheorghiasa – Asistent social, Coordonator Proiect și Coordonator al Centrului de suport pentru situații de urgență/criză al Fundației Medicale Providența.

Programul va fi implementat in colaborare cu medici de specialitate, psihologi, asistenți sociali și medicali.

Atat copiii, cat și părinții acestora vor participa la intalniri de „Informare şi educare privind igiena”.

Se va urmări conştientizarea importanţei păstrării igienei personale şi a celei casnice şi rolul acesteia in menţinerea stării de sănătate. Vor invăţa cum să adopte o conduită de prevenire a imbolnăvirilor şi li se vor prezenta avantajele controalelor medicale periodice. De asemenea, vor beneficia de informații privind: nutriția sănătoasă, importanța somnului, a odihnei și evitarea exceselor, despre bolile specifice comunităților defavorizate și despre serviciile medicale existente.

Psihologul din cadrul echipei multidisciplinare ii va invăța pe copii cum să-și gestioneze stresul, cum să-și mențină o stare de spirit pozitivă și să comunice deschis cu familia și prietenii. Metodele utilizate pentru aceste activități vor fi jocul de rol, discutiile de grup, jocurile de comunicare si de cunoaştere.

Pentru consolidarea abilităţilor de autoingrijire, copiii beneficiari ai proiectului şi familiile acestora vor primi produse igienico-sanitare.


Un proiect similar este derulat la București, dar nu numai, de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale. Campania se numește Prevenție și Educație pentru Sănătate fiind o extensie a Campaniei Sănătate pentru Sate desfășurată pe baza unui protocol semnat in 2015 intre Patriarhia Romană și Ministerul Sănătății.

Foto credit: Doxologia


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 92

Id: 81660

Data: Aug 14, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).