Ziua Internațională a Tineretului este o bună ocazie pentru ca necesitățile tinerilor să fie aduse în fața forurilor decizionale de care depind. Totodată, trebuie remarcat aportul pe care îl are tânăra generație la dezvoltarea societății.
Pentru a celebra această zi, lideri ai organizațiilor de tineret din țară au acceptat să transmită câteva gânduri prin intermediul Basilica.ro.
Am vrut să aflăm ce așteaptă tinerii de la societate și totodată ce ar putea oferi ei oamenilor din jur. La final, reprezentanții organizațiilor de tineret au lăsat un îndemn pentru cei de vârsta lor.
Iulian Tomeac, 23 de ani – președinte Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), Iași
„Tinerețea înseamnă acea stare a sufletului care depășește orice vârstă și care te ajută să ai mai multă încredere în ziua de mâine, în cel de aproape și înainte de toate în Dumnezeu”, consideră Iulian Tomeac.
„Tinerii doresc să găsească sprijin și susținere în ideile lor. Printr-o conștiință comunitară prin care se cultivă ideea că tinerii au un cuvânt de spus și aduc o contribuție importantă în societate, aceștia se pot responsabiliza și pot crește natural, autentic”, spune Președintele ASCOR Iași.
„Tinerii aduc acel plus valoare societății, de care aceasta are nevoie. Tinerii sunt creativi și se bucură de niște forțe interioare nebănuite, pe care Dumnezeu le sădește în fiecare. Tinerii pot conlucra pentru idealul unei generații”.
„Aici aș aminti de Serbarea de la Putna din 2021, în care ne-am clarificat faptul că idealul este asimptotic, se tinde la infinit spre el. De aceea, am concluzionat că cea mai bună cale de a sluji idealului generației noastre este însușirea și îmbogățirea idealului generației lui Eminescu, Slavici, Porumbescu, adaptându-ne noului climat cultural, economic și politic în care trăim. Tinerii se pot implica concret în societate prin participare la viața Bisericii, prin acțiuni de voluntariat sau vorbind cât mai autentic limba română și mărturisind cu timp și fără timp frumusețea tinereții petrecute în Biserică”.
„Noi, la ASCOR Iași avem deviza: «Dă sens studenției tale». Suntem chemați să fim liberi și să dăm un sens tinereții noastre, acum este timpul. Sunt convins că acest lucru nu se poate întâmpla decât în Biserică, alături de congenerii noștri, care au aceleași valori și căutări ca și noi”.
Valentina Doliș, 21 de ani – președinte Studenți pentru viață (SPV) București
„Tinerețea nu cred că se rezumă la un singur cuvânt. Libertatea, cunoașterea, curajul, lucrarea virtuților, idealurile și dragostea de neam cred că trebuie să fie reperele unei tinereți adevărate. Marile alegeri se fac în această perioadă într-o măsură ridicată, așa că ceea ce vom face acum, va determina societatea care va fi în viitor. Pentru mine, tinerețea este un dar de la Dumnezeu pe care dacă îl folosim în facerea de bine, în lucrarea sinelui prin păstrarea minții și a inimii curate, prin dezvoltarea de noi perspective, vom ajuta la construirea unei societăți puternice”, susține Valentina Doliș.
„Tinerii așteaptă de la societate oameni care să le fie modele, să primească înțelegere și mai multă deschidere în special de la persoanele care le pot fi mentori. Nu cred că toți tinerii se opresc asupra părții materiale, ci mai mult caută să găsească înțelegere spirituală și susținere în idealurile lor”.
„Cu toții ne naștem cu un potențial infinit, pe care îl putem crește sau estompa în funcție de alegerile din viață. Ce pot oferi tinerii este setea de cunoaștere care poate să împrospăteze societatea și să facă tot ce pot mai bine în locul în care se află de zi cu zi. Un mod de implicare concret sunt activitățile de voluntariat, în special voluntariatul pro-viață”, spune Președintele SPV București.
„Putem să descoperim cât de prețios este darul vieții, atât pentru noi, cei care ne-am născut, cât și pentru pruncii care așteaptă să vină pe lume. În asociațiile studențești pro-viață, ca tânăr, poți să fii un ajutor pentru femeile aflate în criză de sarcină. Înțelegând mai bine prin ce trece o femeie în acea perioadă și informându-ne constant despre modalitățile de acțiune când întâlnim astfel de situații, putem pune o cărămidă în dezvoltarea culturii pro-viață”.
„Mesajul meu pentru tinerii de vârsta mea este să fie conștienți de calitățile lor și să le valorifice pentru a acționa în consolidarea unei comunități cu valori sănătoase. Un alt lucru important este să se responsabilizeze, să trăiască cu sens și să caute încontinuu răspunsuri la întrebările care inevitabil apar la vârsta noastră. În fapt, tinerețea este perioada în care putem fi lumină pentru toți și tot ceea ce ne înconjoară”.
Robert George Stoica, 23 de ani – voluntar Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO)
„Cred din toată inima că tinerețea este darul cel mai de preț pe care Dumnezeu i l-a făcut omului. Atunci când ești tânăr beneficiezi de o vioiciune și de un entuziasm cu ajutorul cărora chiar poți muta munții”, spune Robert Stoica.
„Acum este vârsta în care trebuie să fim responsabili cu viața noastră. Avem responsabilitatea de a pune în lumină darul lui Dumnezeu, de a înmulți talantul dăruit, pentru că l-am primit cu un anumit scop: acela de a ajunge la împlinire/desăvârșire”, atrage atenția voluntarul ASTO.
„Acest drum implică o permanentă luptă, uneori greu de purtat. Însă fiecare luptă are o garanție a unui câștig, iar garanția pe care ne-o dă Dumnezeu în acest caz este fericirea veșnică. Aici suntem chemați să ajungem, iar tinerețea reprezintă momentul prielnic în care noi beneficiem de toate forțele necesare pentru a da un răspuns prompt lui Dumnezeu. De cele mai multe ori, societatea de azi critică tinerii, subevaluează potențialul lor, astfel încât aceștia ajung adesea la confuzii. De aceea, consider că noi, tinerii, avem nevoie să fim ascultați și încurajați, avem nevoie de părinți iubitori și îngăduitori, de profesori dornici să asculte părerile noastre și de duhovnici disponibili și deschiși spre dialog”.
„Nu avem nevoia de a fi judecați, blamați, puși la colț, ci înțeleși. Orice faptă stângace a noastră înseamnă, de fapt, un strigăt, o durere sufletească, pe care vrem din toată inima să o rezolvăm, doar că nu am găsit încă soluția corectă”.
„Tinerii oferă societății de azi un mesaj profund, le arată care este cu adevărat realitatea, iar cei mai mari au datoria de a decoda acest mesaj și de a sări în ajutorul nostru, de a ne oferi soluții. Tinerețea este un dar unic și toți, tineri și adulți, avem responsabilitatea de a face orice pentru a nu-l irosi”.
„Haideți să avem curajul de a lupta pentru, nu împotriva tinereții noastre! Haideți să ne construim o tinerețe fundamentată pe frumos, pe adevărate valori și pe o libertate care nu constrânge. Beneficiem de puterea aceasta, e chiar în străfundul nostru. Și doar așa vom dobândi câștigul garantat, satisfacerea pe care ne-o dă bucuria aceea netrecătoare”, este mesajul voluntarului ASTO către tineri.
Vlad Țuțurlan, 22 de ani – președinte Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), Bacău
„Tinerețea este timpul în care omul începe să îl caute pe Dumnezeu”, subliniază Vlad Țuțurlan.
„Setea de cunoaștere trezește în inima adolescentului câteva întrebări existențiale, iar răspunsurile le găsim încă din primele pagini ale Sfintei Scripturi. Lucrarea tinerilor în societate este definitorie pentru creșterea duhovnicească a acesteia, iar dezvoltarea spiritului civic creionează liantul dintre generații. O generație care are curajul să spună ‹Hristos a Înviat!› este o generație liberă, lipsită de prejudecăți”, crede Președintele ASCOR Bacău.
„Tinerii sunt motorul societății, iar credința acestora este inima țării. Dragostea pentru aproapele este darul cel mai de preț pe care tinerii îl oferă lumii întregi. Inima curată și cugetul neprihănit sunt virtuțile esențiale pe care tinerii le cultivă în sufletele lor, devenind făclii călăuzitoare generațiilor lor”.
Ioana Șofîlcă, 20 ani – președinte Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS), Sibiu
„Tinerețea este o împletire între bucurie și dăruire, bucuria venind ca răsplată în măsura în care ne dăruim în ceea ce facem”, transmite președinta OTS.
„Fiecare tânăr își dorește o societate care să vină în întâmpinarea nevoilor lui, o societate dispusă să îl asume și să îl pună în valoare”, explică tânăra.
„Prin structura lor, tinerii reușesc să clădească lucruri frumoase și dăinuitoare. Felul în care aceștia se implică și se comportă în societate, reflectă calitatea vieții lor, exemplul personal având cel mai puternic impact asupra celor din jur.”
„Tinerii pot ajuta societatea renunțând la superficialitate și dezvoltându-și simțul responsabilității, comportându-se ca niște profesioniști în tot ceea ce fac. Vitalitatea, răbdarea, rezitența la efort, spiritul de sacrificiu sunt calități specifice ale tinerilor care ajută, ba chiar obligă, la implicarea în voluntariate”, precizează tânăra.
„Să continuați să căutați frumosul din jurul vostru în tot ceea ce faceți și să vă lucrați tinerețea, să nu o lăsați să se risipească fără folos. Continuați să vă implicați în cât mai multe lucruri, pentru că tot ceea ce faceți este spre creșterea și devenirea voastră. Numai astfel vom putea ajunge să fim împreună pentru veșnicie!”, este mesajul tinerei pentru cei de vârsta ei.
Sebastian Drăgan, 20 de ani – vicepreședinte Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS), Sibiu
„Tinerețea este cea care împletește bucuria cu sentimentul responsabilității față de sufletul nostru și al celor din jur. Este acea perioadă a vieții în care totul pare și, în mare măsură, este posibil”, transmite și vicepreședintele OTS.
„Cred că tinerii așteaptă să fie băgați în seamă, să vadă că părerea lor chiar contează și că lumea de astăzi nu ar mai fi ceea ce este fără ei, fără aportul lor. De asemenea, cred că ei așteaptă să fie înțeleși și ajutați, pentru ca apoi să aducă și ei roade însutit! Este exact ca în pilda grăuntelui de muștar: tânărul pare adesea mic, neputincios, dar crescut cu grijă, ajunge foarte mare!”
„Tinerii pot oferi societății o vigoare specifică numai vârstei lor, o adiere a acelui avânt de neoprit prin care ei caută să își împlinească visele și dorințele. Ei sunt ca briza unei mări: când te plimbi pe lângă ei te copleșește sentimentul că un ideal poate fi atins cu adevărat, și nu doar închipuit! Inclusiv idealul sufletesc!”, mai spune tânărul sibian.
El face apel la tineri: „Să ne păstrăm sufletul tânăr pentru toată viața și să ne căutăm împlinirea acolo unde o putem găsi cu adevărat: în cei din jurul nostru, căci doar prin celălalt putem ajunge la adevărata împlinire personală și la bucuria netrecătoare!”
Acest articol a fost actualizat cu mesajele reprezentanților Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS).
Foto reprezentativă: Cadru surprins la Consfătuirea Națională ASCOR 2022. ©Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 316
Id: 77261
Data: Aug 14, 2022
Imagine:
O slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu, primul Episcop al Hotinului, a fost oficiată miercuri la Biserica „Nașterea Domnului” din Bălți, cu ocazia împlinirii a 58 de ani de la trecerea în veșnicie.
„Mitropolitul Visarion Puiu, ca cel care a fost .....
Data: Aug 14, 2022
Anual, în data de 12 august este sărbătorită Ziua Internaţională a Tineretului. Data de celebrare a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în decembrie 1999.
Obiectivul Zilei Internaţionale a tineretului 2022 este de a .....
Data: Aug 14, 2022
Arhiepiscopia Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa au organizat, în perioada 8-17 august, la Mănăstirea Oașa, tabăra națională „Părintele Teofil Părăian”. La tabără au participat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Programul taberei a fost unul consistent, .....
Data: Aug 23, 2022
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a slujit duminică în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul sibian Gura Râului, cu ocazia aniversării a 820 de ani de la prima atestare documentară a acestui sfânt .....
Data: Aug 23, 2022
Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei a slujit duminică în satul mehedințean Cireșu, în deschiderea sărbătorii Peșterii Topolnița.
Programul inițial anunța oficierea slujbei lângă
Data: Aug 23, 2022
Migranții români veniți acasă, la Galați, din diverse zone ale lumii au fost invitați duminică la un dialog cu Arhiepiscopul Dunării de Jos care a dorit să le ofere câteva daruri, dar și îndemnuri privind viața spirituală printre străini.
Întâlnirea a avut loc în .....
Data: Aug 23, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).