Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda, județul Cluj, construită pe locul unde a fost asasinat Mihai Viteazul, și-a sărbătorit vineri hramul istoric, marcând 20 de ani de la înființare și 421 ani de la trecerea la cele veșnice a primului întregitor al neamului românesc.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie. I s-au alăturat în slujire Părintele Alexandru Rus, Protopop de Turda, arhid. Sergiu-Iustin Pop, secretarul de cabinet al ierarhului, arhim. Ilie Hanuschi și ierom. Efrem Crișan, duhovnicii mănăstirii, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, ierom. Matei Motentan, starețul Mănăstirii Soporu de Câmpie, și alți clerici.
Au participat maicile din obște, autorități civile și militare, numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Anastasios”.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a făcut apel la credință și la istorie, vorbind despre redescoperirea identității noastre, astfel încât să reușim să rezistăm într-o lume în care se dorește să devenim uniformi.
Liturghia a continuat cu Parastasul oficiat la monumentul Voievodului Mihai Viteazul și cu ceremonia depunerii de coroane și cu defilarea gărzii de onoare.
Mănăstirea „Mihai Vodă” are ca hram principal sărbătoarea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost înființată în anul 2002. În august 2001, la 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania anunţat intenţia ca locul martiriului acestuia să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mănăstire „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.
După Revoluţie s-a înfiripat o nouă tradiţie prin care, anual, pe data 19 august, pe platoul din vecinătatea Turzii se oficiază Sfânta Liturghie şi o slujbă de pomenire, perpetuându-se nu doar istoric, ci şi liturgic memoria eroului naţional.
Aşezământul monahal este o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a Banului Mihai din 1591. Obștea de 12 maici este condusă de stravrofora Andreea Zdrobău.
Biserica mănăstirii, pictată în tehnica „al fresco” de Sorin Efros, a fost sfințită în 19 august 2018, în Anul Centenar al Marii Uniri.
„Realizarea unor minuni în viața noastră nu este o lucrare unilaterală, ci este lucrare împreună cu Dumnezeu”, a spus duminică la Uzdin, în Serbia, Preasfințitul Părinte Ieronim.
Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre puterea credinței, așa cum apare și în .....
Data: Aug 23, 2022
„Dacă rugăciunea este superficială și formală, nu devine o rugăciune fierbinte, ea nu-l schimbă pe om”, a explicat Patriarhul Daniel duminică, în predica sa despre Vindecarea lunaticului.
„Pe când rugăciunea stăruitoare unită cu postul luminează mintea celui care se .....
Data: Aug 23, 2022
Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava a organizat, în perioada 12-16 august, tabăra de la Mănăstirea Putna, desfășurată sub sloganul „Să fim .....
Data: Aug 23, 2022
Mihai Neșu este invitatul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, eveniment care reunește la Cluj-Napoca, în perioada 26-27 august 2022, aproximativ 1500 de tineri din cinci județe. Fostul fotbalist va susține o conferință cu tema: .....
Data: Aug 23, 2022
Începând din 2009, Patriarhia Română a instituit Duminica Migranţilor Români, celebrată pentru a ne aminti că suntem împreună prin limbă, credință și neam.
Marcată în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea a fost inițial instituită în Mitropolia .....
Data: Aug 23, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).