Impresii studențești despre Athos: Mănăstirea Vatoped, un exemplu al adaptării la contemporaneitate

Nouă studenți teologi din Arad au petrecut finalul lunii iulie in Muntele Athos, alături de monahii de la Mănăstirea Vatoped.�

In relatarea publicată pe pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului, studenții spun că acolo nu poți decat să te rogi și să te liniștești, indiferent de activitatea la care participi.

„Lipsiți de oportunitățile vieții cotidiene, singurul răspuns la intrebarea Cum iți petreci timpul pe Sfantul Munte? este fără indoială Rugandu-te! Acesta este in fapt chemarea Sfantului Munte, o chemare la rugăciune, la o convorbire cat mai deasă cu Dumnezeu. Lucrul acesta este făcut de toți călugării și pelerinii care pășesc aici”, subliniază Andri-Voicu Popa.

Studentul mărturisește că nu de puține ori in momentele in care ajutau la pregătirea mancării in bucătărie sau la curățenie in trapeză, pe fundal se auzeau șoaptele călugărilor vatopedini rostind fără răgaz: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!

„Toate aceste momente erau impletite cu Sfintele Slujbe care incepeau la ora 04:00 și continuau majoritatea zilei alcătuind o simfonie duhovnicească care crește clipă de clipă și care te inalță și pe tine care participi la acest mod de a viețui”.

Sursă foto: Arhiepiscopia Aradului

„Tot acest mod de trăire creștină pe care o resimți puternic in primele zile este amplificată de zambetul molipsitor al călugărilor și de inteligența vie a acestora. Fiecare dintre noi care a venit pe Sfantul Munte măcinat de o neliniște sufletească a găsit aici in indrumările călugărilor o oază de pace. Acesta este in definitiv Muntele Athos, o oază de pace și rugăciune, o oază de la care și-au potolit setea de sens timp de peste un mileniu creștinii doritori de har”.

In ceea ce privește Mănăstirea Vatoped, studenții au apreciat că „aceasta este un exemplu al adaptării vieții monahale la rigorile contemporaneității, toate elementele moderne alcătuind un climat favorabil pentru cunoașterea tradiției athonite”.

Pelerinajul tinerilor teologi a avut loc in perioada 23-30 iulie. După ieșirea din Sfantul Munte, studenții au mers la Salonic pentru a cinsti moaștele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Sursă foto: Arhiepiscopia Aradului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 67

Id: 81569

Data: Aug 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).