In Basarabia a fost restaurat monumentul unui grănicer care a apărat țara de teroriștii bolșevici

Asociația Monumentum și primăria din Tarasova, raionul Rezina al Republicii Moldova, au inaugurat miercuri monumentul restaurat al unui grănicer roman, Toader Crăciun. In 1933, acesta și-a dat viața pentru a respinge intrarea in Basarabia, de pe raul Nistru, a unei grupări bolșevice.

„Monumentele reprezintă pietre impotriva uitării”, a spus Iulian Rusanovschi, reprezentantul Asociației Monumentum.

„La hotarul Nistrului au fost ridicate in perioada interbelică cele mai multe și importante monumente din Basarabia, incepand cu monumentele grănicerilor, bustul Regelui Ferdinand de la Cetatea Albă, de la Curătura și inclusiv statuia generalului Poetaș, care a fost ridicată la Soroca.”

„Majoritatea sătenilor mai că nu cunoșteam ce este cu acest monument, cu crucea respectivă. Odată ce a fost restabilit, se vede că s-a răsfoit cartea de istorie și s-au cunoscut mai multe, ceea ce nu cunoșteam pană in momentul de față”, a recunoscut Victor Guzun, un sătean din Tarasova, citat de nordnews.md.

Monumentul a fost ridicat in curtea bisericii din localitate, in apropiere de locul unde s-a aflat pichetul de grăniceri in perioada interbelică.

Istorie

Inainte ca tancurile sovietice să intre in Basarabia in timpul celui de al Doilea Război Mondial, Romania Mare a fost timp de decenii sub asaltul unor formațiuni paramilitare susținute de guvernul bolșevic instalat la Moscova după 1917.

Aceste trupe au efectuat numeroase incursiuni la hotarele Romaniei Mari in perioada interbelică, destabilizand regiunea. Intr-un astfel de conflict și-a pierdut viața și generalul Stan Poetaș, care a luptat la Hotin in 1919 pentru pace la granițele Basarabiei.

O altă victimă a fost Episcopul Nifon Niculescu al Dunării de Jos, care, in 2020, a fost rănit intr-un atentat organizat de bolșevici chiar in Senatul Romaniei Mari.

Foto credit: Facebook / A.O. Monumentum


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 5

Id: 81906

Data: Sep 20, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).