La aniversarea zilei de naștere, Patriarhul Daniel a rememorat intalnirile din tinerețe cu Sfinții Cleopa și Paisie

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni, in Catedrala Patriarhală, o slujbă de Te Deum pentru aniversarea implinirii a 73 de ani de la nașterea Patriarhului Romaniei.

La finalul rugăciunii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvant de felicitare amintind legăturile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu unii dintre sfinții recent canonizați de Biserica Ortodoxă Romană.

Sfinții pe care i-a cunoscut Patriarhul Daniel

La puțin timp după inceperea studiilor teologice, a evocat PS Timotei, tanărul Dan-Ilie a mers la Sihăstria Neamțului unde i-a cunoscut pe Sfinții Cuvioși Cleopa Ilie și Paisie Olaru. Ulterior, a imbrățișat viața monahală, avandu-l naș de călugărie chiar pe Sfantul Cleopa.

După absolvirea Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu, Patriarhul Daniel a cunoscut un alt Sfant, Preotul Mărturisitor Dumitru Stăniloae, care i-a fost indrumător la doctorat.

De asemenea, după studiile efectuate in afara țării, Preafericirea Sa a locuit la Mănăstirea Antim din Capitală, unde a cunoscut un alt sfant contemporan, pe Cuviosul Sofian.

„La mănăstirea Antim, unde a locuit doi ani, pană la alegerea sa ca episcop vicar la Timișoara, Protosinghelul, Consilierul Patriarhal și Conferențiarul Daniel Ciobotea s-a intalnit, aproape in fiecare zi, cu un alt mare duhovnic, cu Părintele Sofian, pe care il căutau bucureștenii cu sutele și cu miile”, a spus PS Timotei.

La cei amintiți, a spus PS Timotei Prahoveanul, „se mai adaugă și chipul unui coleg mai mare la doctorat cu Preafericirea Sa – chiar dacă era o diferență de varstă intre ei, de vreo 25 de ani, Dometie Manolache, dar și binecuvantarea pe care studenții de la Sibiu o primeau mereu de la răbdătorul și iubitorul de frați, arhimandrit Serafim Popescu de la Mănăstirea Sambăta”.

In final, Preasfinția Sa a subliniat că�Părintele Patriarh acordă o mare cinste tuturor sfinților romani și că lucrează mult la diortosirea acatistelor lor, considerand această osteneală „ca și ceasuri de pravilă, pe care de multe ori cei cu atatea griji pentru Biserică nu le mai găsesc”.

„Au contribuit la formarea multor tineri după schimbările din 1989”

Patriarhul Romaniei i-a mulțumit PS Timotei pentru cuvintele adresate.

„Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a scos in evidență contribuția unor părinți duhovnicești la formarea multor tineri după schimbările din 1989 şi, in special, părinţii mărturisitori ai credinţei in timpul comunismului şi duhovnicii poporului roman care, desigur, au fost zilele trecute inscrişi pe lista celor care vor fi trecuţi in calendarul Bisericii noastre şi cinstiţi ca sfinţi”.

„In general, cu prilejul aniversarii zilei de naștere, ne gandim la părinții care ne-au născut şi ne-au crescut, dar şi la invățătorii, profesorii, duhovnicii care ne-au format intelectual şi duhovnicește”, a mărturisit Preafericirea Sa făcand apoi cateva evocări din tinerețe.

„In timpul studenției noastre la Sibiu, in plin comunism, erau foarte căutate hramurile de la Nicula şi de la Rohia, cand in timpul nopții oamenii privegheau şi cantau mai ales Ajută-ne Măicuță să ne rugăm mereu, să credem totdeauna că este Dumnezeu – intr-o vreme in care invățătura oficială a conducerii de stat era că Dumnezeu nu există”.

Intalnirea cu Sfantul Cleopa de la Sihăstria

„In acea perioadă”, a continuat Patriarhul, „intalnirea cu Părintele Ilie Cleopa, pe care a recomandat-o vrednicul de pomenire profesor Mircea Păcuraru, a fost o bucurie, o incurajare”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat stilul aparte de vorbitor al părintelui Cleopa precum și modestia sa arătand că la intalnirea evocată, cuviosul Cleopa i-a intampinat zicand: Ce aţi venit să invăţaţi de la un călugăr prost şi neinvăţat?

„Dar el, fiind autodidact, a citit aproape toate cărţile din biblioteca Mănăstirii Neamţ (…) Ne-a impresionat prin multele cunoştinţe şi citate de Sfinţii Părinţi. Deşi nu avea studii universitare, nici liceul, Părintele Cleopa avea o memorie deosebită, incat Părintele Stăniloae a spus că ştie atata teologie patristică cat un profesor universitar”.

„Dar citatele acestea din Sfinţii Părinţi, pe care le ţinea minte, erau foarte bine alese”, a adăugat Părintele Patriarh.

„La intalnirea respectivă, care ne-a marcat foarte mult, a zis: Cel ce vorbește despre Dumnezeu, dar nu se roagă lui Dumnezeu, se aseamănă cu cel care a pictat apă pe perete, dar moare de sete langă ea. Deci, avea aceste expresii de la Sfantul Ioan Damaschin, foarte plastice”.

Intalnirea cu Sfantul Paisie de la Sihăstria

Și Părintele Paisie Olaru era foarte deosebit, a continuat Preafericirea Sa.

„Era foarte tăcut. El predica foarte rar, dar avea lucrarea mare a rugăciunii inimii sau minţii, despre care, cand l-a intrebat cineva, a spus: Nu am auzit, nu ştiu ce este – atat de smerit era şi acoperea tot ceea ce era rugăciunea particulară a lui”.

„Şi după spovedanie nu-ţi venea să mai pleci”, a mărturisit Patriarhul Daniel. „Transmitea aşa o pace sufletească şi o căldură deosebite”.

Avea o rugăciune aparte, folosind multe diminutive, a mai spus Părintele Patriarh, citandu-l pe Sfantul Paisie de la Sihăstria: Şi binecuvintează, Doamne, căsuţa lui, viaţa lui. Binecuvintează, Doamne, lucrarea lui. Şi dă-i un colțişor de rai.

„Păreau aşa, foarte simpliste sau simpluţe aceste rugăciuni, dar erau foarte sincere”.

„Ne vom ruga şi ii vom pomeni ca fiind şi invăţătorii noştri”

Preafericirea Sa a menționat că ambii sfinți evocați erau din Botoșanii secolelor 19-20: „din acea zonă de oameni foarte credincioşi, cu mulţi copii dintre care o mare parte se căsătoreau şi alţii se duceau la mănăstiri”.

„Ne aducem aminte cu recunoştinţă de părinţii aceştia rugători, postitori şi mărturisitori. Ne vom ruga, după ce se va face la anul proclamarea solemnă a canonizării, adică manifestarea in public acestei canonizări, ne vom ruga şi ii vom pomeni ca fiind şi invăţătorii noştri, fiindcă am invăţat nu doar din ceea ce au scris, ce au predicat, ci şi din modul lor de vieţuire”.

La Te Deum au participat mai mulți reprezentanți ai statului, intre care Președintele Senatului și Premierul Romaniei. Manifestările au continuat cu un moment aniversar in Palatul Patriarhiei.

Mai multe imagini de la eveniment vor fi disponibile in curand in Secțiunea Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 81

Id: 81498

Data: Jul 22, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).