La Manastirea Putna a inceput Colocviul Durata romaneasca. Libertate și conștiința

A XVI-a ediție a colocviului anual dedicat memoriei acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta se desfășoară în perioada 21–24 august la Mănăstirea Putna, cu tema „Durată românească. Libertate și conștiință”.

Evenimentul a început dumincă după amiază, cu slujba de Te Deum în biserica mare a mănăstirii, urmată de un Trisaghion oficiat în cimitirul mănăstirii, la mormântul Maicii Benedicta, unde au fost pomeniți și academicienii Dan Hăulică și Vasile Tărâțeanu.

Momentele de rugăciune au fost urmate de prezentarea expoziției „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică”, deschisă la Centrul Cultural „Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna până în 5 octombrie 2022.

Expoziția conține lucrări de Horia Bernea, Paul Gherasim, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Marin Gherasim, Ion Nicodim, Horea Paștina, Silva Radu, Vasile Gorduz și mulți alții. Acestea provin din colecția dr. Sorin Costina, nepot al Mitropolitului Sebastian Rusan.

După rugăciuni și vizitarea expoziției, au fost prezentate câteva publicații:

  • Caietele de la Putna, nr. 13/2020, prezentată prezentată de Teodora Stanciu, jurnalist cultural la Radio Trinitas și arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
  • Glasul Bucovinei, nr. 1–4/2021 – prezentată prezentată de acad. Alexandrina Cernov
  • Cuvinte pentru tineri, nr. 15/2022 – publicație prezentată protos. Gherasim Soca.

Lucrările propriu-zise ale colocviului au fost inaugurate cu alocuțiuni susținute de arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, de Teodora Stanciu, președinte interimar al Fundației Credință și Creație – Maica Benedicta, de prof. dr. Adrian Alui Gheorghe, vicepreședinte al fundației, și de prof. univ. Lucia Cifor (Iași) și prof. univ. Mihai Șleahtițchi (Chișinău), rectorii colocviului.

Prima sesiune, moderată de acad. Ion Pop, a inclus prezentări de acad. Ștefan Afloroaei din Iași (Despre sensul duratei), cercet. șt. Cristina Cojocaru din București (Spre un stil românesc în pictura noastră bisericească) și acad. Mircia Dumitrescu din București (Un pământ numit România: de la Căscioarele la Putna).

Programul detaliat al celorlalte zile de colocviu se găsește pe site-ul Fundației Credință și Creație – Maica Benedicta.

În 20 august s-au împlinit 102 ani de la nașterea Maicii Benedicta, iar în 7 februarie s-au împlinit 90 de ani de la nașterea acad. Dan Hăulică (1932–2014), cel care a avut inițiativa înființării fundației „Credință și creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 252

Id: 77272

Data: Aug 23, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).