Mitropolia Munteniei și Dobrogei propune inscrierea lui Macarie Protopsaltul in calendarul ortodox

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a intrunit vineri la București, sub președinția Părintelui Patriarh Daniel. Ordinea de zi a inclus propunerea inscrierii in calendarul ortodox a unui cuvios imnograf, Sf. Macarie Protopsaltul, cu ziua de pomenire in 31 august.

Sinodul mitropolitan a discutat și aprobat și textele liturgice propuse in cinstea lui: Sinaxar, Acatist, Vecernia, Litia și Utrenia. Decizia urmează să fie validată de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Această inițiativă a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei se inscrie in tematica Anului comemorativ 2023 in Patriarhia Romană, dedicat psalților și cantăreților bisericești.

In continuare, Sinodul Mitropolitan a aprobat texte liturgice care urmează să fie publicate la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă: Sinaxarul, Paraclisul și Acatistul Sfantului Nicolae Cabasila, respectiv Acatistul Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza, pomeniți in data de 6 februarie.

Sinodul a mai discutat și solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a modifica statutul Schitului Văcăreștii Noi din localitatea Lumina, județul Constanța, transformandu-l in mănăstire.

Cine a fost Macarie Ieromonahul (Protopsaltul)

Macarie Ieromonahul a trăit intre 1770 (sau 1763 – conform unui document din arhiva Mănăstirii Viforata, jud. Dambovița) și 1836. La porunca Mitropolitului Dionisie Lupu, Ieromonahul Macarie a inceput opera de traducere din limba greacă a cantărilor bisericești in grai romanesc.

El a tipărit la Viena, intre anii 1822-1823, primele cărți de cantări bisericești in limba romană: Teoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul.�Astfel, de curand, s-au implinit două secole de la tipărirea lor.


Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este format din ierarhii celor 10 eparhii din componența mitropoliei (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Targoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii), la care se adaugă episcopii Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.

Vezi și:

  • Ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei – 2023 | FOTO
  • 16 psalți romani pe care trebuie să-i cunoști

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 165

Id: 79252

Data: Sep 30, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Recomandari site-uri partenere:
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).