Mitropolitul Olteniei, indemnuri către dascăli, părinți și elevi, la inceput de an școlar

Mitropolitul Irineu al Olteniei transmite un mesaj la inceputul noului an școlar in care spune că Biserica și Școala „se unesc intr-o singură inimă propunandu-și educarea și formarea bunilor creștini și a specialiștilor de maine prin cultivarea valorilor autentice tradiţionale ale poporului nostru”.

Mesajul ierarhului este structurat in trei părți, cu indemnuri specifice către dascăli, părinți și elevi.

Indemnuri către dascăli

Profesorilor, Mitropolitul Irineu le amintește că au in fața lor „nu numai viitorul unei generaţii, ci și pe al nostru, al tuturor”.

„De pregătirea de astăzi a tinerilor depind bunăstarea spirituală şi materială de maine. In acest context formarea sufletească şi instruirea didactică a elevilor sunt legate de misiunea plină de responsabilităţi, pe care trebuie să v-o asumați al cărei rod privește nu doar prezentul, ci și viitorul nostru”.

„Avem incredere deplină in capacitatea dumneavoastră profesională de a depăşi greutăţile, cunoaştem dăruirea de care daţi dovadă in indeplinirea sarcinilor şi vă incredinţăm de intregul nostru sprijin sufletesc și material. Mitropolia Olteniei vine in sprijinul dumneavoastră şi al elevilor prin programele sale educative, sociale și filantropice, prin profesorii de religie din judeţele Olteniei, care sunt implicaţi in proiecte de anvergură destinate atat elevilor, cat şi cadrelor didactice din intreaga ţară”.

IPS Irineu arată că in Mitropolia Olteniei corpul profesoral este unul de elită, iar rezultatele inregistrate in domeniul educaţiei de către profesorii şi elevii din unităţile de invăţămant din Oltenia sunt mandria intregii regiuni şi sunt dovedite de numeroasele premii obţinute la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale.

„Iubiţi dascăli, vă indemnăm să păstraţi in sufletele voastre modelul Pedagogului desăvarşit, Mantuitorul Hristos, şi să fiţi pentru elevii dumneavoastră modele de urmat, transmiţand, pe langă cunoştinţe şi căldura sufletească, purtarea de grijă şi iubirea de Dumnezeu”.

Indemnuri către părinți

„Desigur, educarea copiilor incepe in familie. Primele bune deprinderi se formează acasă in mijlocul celor apropiaţi, de aceea, datoria părinţilor este să-şi crească copiii in iubirea de Dumnezeu şi de semeni, avand frică și evlavie față de cele sfinte, căci frica de Dumnezeu este inceputul inţelepciunii (Pilde 1:7)”.

In același timp, spune ierarhul, „nu suntem datori doar să ii educăm pe cei tineri, ci și să urmăm curăției lor”.

„Mantuitorul Hristos ne cere să avem smerenia pruncilor pentru a intra in Impărăţia Cerurilor, puritatea şi curăţia lor sufletească. Să ne amintim, așadar, că toţi suntem copiii Tatălui ceresc şi aşa cum cerem ascultare de la copiii noştri şi noi suntem datori să ascultăm poruncile Domnului şi să creştem pe calea adevărului, binelui și frumosului”.

Indemnuri către elevi

„Incepeţi astăzi o nouă etapă de pregătire alături de colegii şi dascălii voştri. Un nou an şcolar inseamnă un pas pe care il faceţi pe cale formării voastre profesionale şi sufleteşti”, spune Inaltpreasfinția Sa.

„Sunt convins că toți știți că doar un om educat va avea capacitatea să găsească soluțiile la intrebările și la provocările societății de astăzi. Fără indoială, Şcoala este mediul in care, pe langă dobandirea de noi cunoştinţe, relaţiile sociale se bazează pe prietenie și solidaritate care ne oferă experiențe din cele mai diverse”.

„Ca să fiți intotdeauna pregătiți pentru aceste confruntări Vă indemnăm să aveţi mereu in suflet iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Să invățați poruncile Domnului şi să aprofundați invăţătura părinţilor Bisericii pentru a depăşi greutăţile inerente lumii in care trăim, devenind� un exemplu pentru cei din jurul vostru”.

„Dorința de cunoaştere, specifică tinerilor, trebuie canalizată spre imbogățirea minții, folosindu-vă de indrumările invățătorilor și profesorilor voștri”.

La final, Mitropolitul Irineu le spune elevilor că e bine să aibă mereu in minte cuvintele Sfantului Apostol Pavel: Toate lucrurile imi sunt ingăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpanire pe mine (I Corinteni 6:12), dar și pe cele ale Mantuitorului Iisus Hristos: „Cel ce va face şi va invăţa, acesta mare se va chema in impărăţia cerurilor” (Matei 5:19).

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 34

Id: 81818

Data: Sep 8, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).