O slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu, primul Episcop al Hotinului, a fost oficiată miercuri la Biserica „Nașterea Domnului” din Bălți, cu ocazia împlinirii a 58 de ani de la trecerea în veșnicie.
„Mitropolitul Visarion Puiu, ca cel care a fost primul ierarh la Bălți, râmâne un ocrotitor al Episcopiei noastre”, a spus Episcopul Antonie de Bălți.
„Avem credința că având ajutorul lui, împreună cu al celorlalți doi ierarhi, care au păstorit la Bălți, Tit Simedrea și Partenie Ciopron, vom reuși să înmulțim activitatea Episcopiei de Bălți, o activitate necesară și binecuvântată pentru acest pământ”.
Cine a fost Mitropolitul Visarion Puiu
Mitropolitul Visarion Puiu, (pe numele de mirean Victor Puiu) s-a născut la 27 februarie 1879, Paşcani, judeţul Suceava. A fost primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 – 1935). Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923).
Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident.
Între anii 1945-1958 este cârmuitorul Eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În 1946 este condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Trece la cele veşnice la 10 august 1964.
Ctitorul Catedralei din Bălţi
Mitropolitul Visarion Puiu este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924. Cu mari eforturi şi cu sprijin financiar de la Guvernul României, Catedrala a fost sfinţită în anul 1935.
Vrednicul de pomenire ierarh a dorit ca viitoarea catedrală să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”, precizează Biroul de Presă al Episcopiei de Bălți.
La sfinţirea pietrei de temelie în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi. În 1926 începe construcţia bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Bălţi şi a reşedinţei episcopale.
Ambele au fost sfinţite tot în anul 1935. În total în oraşul Bălţi, episcopul Visarion a ridicat şase biserici. Episcopul Visarion ca ierarh a desfăşurat o bogată activitate misionară, pastorală, culturală şi administrativă.
Foto credit: Episcopia de Bălți
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 323
Id: 77262
Data: Aug 14, 2022
Imagine:
Anual, în data de 12 august este sărbătorită Ziua Internaţională a Tineretului. Data de celebrare a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în decembrie 1999.
Obiectivul Zilei Internaţionale a tineretului 2022 este de a .....
Data: Aug 14, 2022
Arhiepiscopia Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa au organizat, în perioada 8-17 august, la Mănăstirea Oașa, tabăra națională „Părintele Teofil Părăian”. La tabără au participat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Programul taberei a fost unul consistent, .....
Data: Aug 23, 2022
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a slujit duminică în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul sibian Gura Râului, cu ocazia aniversării a 820 de ani de la prima atestare documentară a acestui sfânt .....
Data: Aug 23, 2022
Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei a slujit duminică în satul mehedințean Cireșu, în deschiderea sărbătorii Peșterii Topolnița.
Programul inițial anunța oficierea slujbei lângă
Data: Aug 23, 2022
Migranții români veniți acasă, la Galați, din diverse zone ale lumii au fost invitați duminică la un dialog cu Arhiepiscopul Dunării de Jos care a dorit să le ofere câteva daruri, dar și îndemnuri privind viața spirituală printre străini.
Întâlnirea a avut loc în .....
Data: Aug 23, 2022
Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a participat sâmbătă la ceremonia de încheiere a celei de a XIII-a ediții a Programului de tabere ARC, oferite de .....
Data: Aug 23, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).