Moaștele Sf. Ciprian de la biserica bucureșteană Zlătari, intampinate in Cipru de Mitropolitul de Limassol

Mitropolitul Atanasie de Limassol a primit sambătă, in Cipru, delegația romană care insoțește un fragment din moaștele Sf. Ciprian, adus in pelerinaj de la biserica bucureșteană Zlătari.�

Primirea oficială, care a avut loc la Biserica Sfantului Arhanghel Mihail din Limassol, a inclus o Doxologie, oficiată in prezența Excelenței Sale Dan Mihalache, Ambasadorul Romaniei in Cipru, și a Consulului onorific al Romaniei la Limassol, Ion Mihai Stirbu.

Părintele mitropolit și-a exprimat bucuria pentru venirea moaștelor Sfantului Ciprian. A spus că este o binecuvantare pentru orașul Limassol și pentru intreaga Insulă Cipru.

Inaltpreasfințitul Părinte Atanasie de Limassol a transmis mulțumiri Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane pentru binecuvantare și Episcopului vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru că a condus delegația care insoțește sfantul odor.

„Din ceea ce ne-ați spus, am ințeles că insula in care ne aflăm și biserica ei au trecut prin valurile involburate ale istoriei, prin ajutorul Lui Dumnezeu și mijlocirea sfinților”, i-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul Mitropolitului Atanasie de Limassol.

Mitropolitul Atanasie de Limassol a intampinat moaștele Sf. Ciprian de la Biserica Zlătari sambătă, 31 august 2024, in Biserica „Sf. Arh. Mihail” din Limassol. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Părinții Bisericii ne spun că in perioada persecuțiilor au curs paraie de sange, iar prin martirul său, sfantul pe care Biserica dumneavoastră și Biserica intreagă il cinstește, a adăugat sangele lui vărsat pentru Mantuitorul Hristos.”

„In mod minunat, la o biserică din București care a funcționat mulți ani ca și mănăstire și care a avut legături apropiate cu Patriarhia Alexandriei, in urmă cu 225 de ani, a ajuns un fragment din moaștele Sfantului Sfințit Mucenic Ciprian. In București s-au făcut la moaștele lui nenumărate minuni, iar in ziua pomenirii lui, șirul de pelerini din biserica unde este cinstit in mod deosebit trece de multe mii de persoane”, a mai precizat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Intr-o perioadă foarte grea prin care a trecut Patriarhia Alexandriei, această biserică din București a ajutat un spital al Patriarhiei Alexandriei și pe mulți creștini aflați in mare incercare.”

Delegația care insoțește moaștele Sf. Ciprian in Cipru, condusă de PS Timotei Prahoveanul, a fost intampinată sambătă, 31 august 2024, Mitropolitul Atanasie de Limassol. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Dacă Inaltpreasfinția Voastră mărturiseați bucuria primirii in această mitropolie a moaștelor Sfantului Ciprian, cu atat mai mare este bucuria celor care le-au adus. Și noi ne adăugăm bucuriei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care, prin noi, prin cei doi părinți și prin mine, smeritul, aduce in această eparhie, și este eparhia Inaltpreasfinției Voastre, binecuvantarea unui sfant pe care il cinstiți in mod deosebit”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Programul pelerinajului din Cipru cu moaștele Sf. Ciprian

Duminică, 1 septembrie 2024, Episcopii Timotei Prahoveanul și Porfirie de Neapolis vor oficia Sfanta Liturghie in Biserica Sf. Arh. Mihail.

Marți, 3 septembrie, de la ora 19.30, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul va susține in aceeași biserică prelegerea „Monahismul și spiritualitatea ortodoxă in Romania”.

Joi, 5 septembrie, de la ora 18.00, și vineri dimineață, la prăznuirea minunii făcute la Colose de Sf. Arh. Mihail, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul va oficia slujba Vecerniei, respectiv Sfanta Liturghie.

Moaștele Sfantului Sfințit Mucenic Ciprian vor rămane in Biserica Sf. Arh. Mihail pană luni, 9 septembrie, iar credincioșii le vor putea cinsti intre orele 16:30 și 21:30. Aproape zilnic va fi oficiat Paraclisul Sf. Ciprian.

Moaște din Cipru in pelerinaj la București

Delegația din Romania care insoțește moaștele Sf. Ciprian in pelerinaj in Insula Cipru a vizitat Biserica din Larnaca (antica cetate Kition) inchinată Sf. Lazăr din Betania, cel inviat de Mantuitorul Iisus Hristos și ulterior sfințit Episcop de Kition de insuși Sf. Ap. Pavel. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Din delegația care insoțește moaștele din Romania, condusă de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, mai fac parte Părintele Ștefan Sfarghie, slujitor la Biserica Zlătari și redactor la Ziarul Lumina; Ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal coordonator și directorul Agenției de știri Basilica, și Luigi Ivanciu, fotograf la�Ziarul Lumina.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Romane au ajuns vineri in Cipru, unde au vizitat mai multe sfinte lăcașuri de cult. Intre acestea s-a numărat și Biserica „Sfantul Lazăr” din Larnaca, unde se află moaștele Sf. Lazăr din Betania, cel inviat a patra zi din morți de Mantuitorul Iisus Hristos.

Moaștele Sf. Lazăr vor fi aduse la Catedrala Patriarhală din București in octombrie 2024, ca parte a sărbătorilor dedicate Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.


Comunitatea parohială Zlătari are in patrimoniu mana dreaptă a Sf. Sfințit Mc. Ciprian din 1790. Recent, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a binecuvantat o raclă specială, de dimensiuni mai mici, in care a fost pus un fragment din aceste moaște, care poate fi purtat in pelerinaje in alte comunități fără ca mana sfantului să părăsească propriu-zis Biserica Zlătari.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 51

Id: 81768

Data: Sep 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).