Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, in pelerinaj la Spitalul Sf. Sava: Medici și personal medical care lucrează cu dăruire

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou continuă duminică in Protoieria Ilfov Sud. Prima oprire a avut loc la Spitalul „Sfantul Sava” din Pantelimon.

„Este un spital cu dotări moderne la standarde inalte, insă cel mai important este că aici slujesc medici și terapeuți cu devotament, care lucrează cu empatie și compasiune față de pacienți, care cred in Dumnezeu și in misiunea lor”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Empatia și compasiunea față de boală și suferință, atat de cunoscută și de clamată azi, spune ierarhul, „este de fapt inspirată de credința creștină, de Hristos-Domnul, Cel Care ne-a lăsat ca paradigmă Pilda Samarineanului Milostiv”.

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou a ajuns la Spitalul „Sf. Sava” din Pantelimon. Duminică, 31 martie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ai grijă de el (Luca 10, 35), de cel rănit și suferind, este recomandarea Samarineanului Milostiv adresată in Evanghelie. Hristos-Domnul adresează această recomandare fiecăruia dintre noi, iar la sfarșitul pildei ne indeamnă: Mergi și fă și tu asemenea!”, a spus Preasfinția Sa.

„Hristos este Samarineanul Milostiv și tot El este Cel Care, din dragoste față de oameni, a suferit durerea răstignirii și moartea pe Cruce pentru ca pe noi, oamenii, să ne scoată din boala, din suferința și moartea păcatului”.

Episcopul vicar patriarhal a incheiat, spunand că „ne rugăm Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou și Sf. Sava, ocrotitorul acestui așezămant, să vă ocrotească mereu și să vă dăruiască putere, sănătate și ajutor sfant”.

Din delegația care insoțește racla cu cinstitele moaște fac parte: Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, Arhimandritul Dionisie Constantin, consilier patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Romane, Protosinghelul Adrian Rogoz de la Catedrala Patriarhală, Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica, Protoiereul Ioan Bondar, Protopop de Ilfov Sud, și Diaconul Adrian Butuc.

Persoane ingrijite in Spitalul „Sf. Sava”, venite să se inchine la moaștele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou. Duminică, 31 martie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„In Protoieria noastră, Sfantul Cuvios Dimitrie a mai fost adus in urmă cu 77 de ani, mai precis in anul 1947, fiind vreme de secetă severă și foamete. Am găsit consemnat intr-o Sfantă Evanghelie a Parohiei Vintilă Vodă din Popeștile Leordeni că, imediat după trecerea moaștelor Sfantului Cuvios Dimitrie, Bunul Dumnezeu a randuit să plouă abundent și multă mangaiere a primit tot poporul”,� a declarat Protoiereul Ioan Bondar.

„Noi, preoții și credincioșii, suntem deosebit de bucuroși că il vom avea pe Sfantul Cuvios Dimitrie cel nou in protopopiatul nostru și ne rugăm să mijlocească la tronul Preasfintei Treimi, să ne binecuvanteze și să ne ajute, așa cum a ajutat pe toți cei care i s-au rugat lui cu evlavie și credință”.

Program

In Protoieria Ilfov Sud, moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou vor mai fi duse la Parohiile Vintilă Vodă și Varteju și la Mănăstirile Pasărea, Cernica, unde PS Paisie va oficia Sfanta Liturghie, și la Mănăstirea Samurcășești, unde va fi oficiat Sfantul Maslu.

Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat in contextul implinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost inscris in Calendarul Ortodox, cu pomenire in data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, cand la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfantului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 117

Id: 80677

Data: Apr 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).