Moaștele Sf. Grigorie Decapolitul ajung in jud. Sălaj: Mănăstirea Bobota implinește 20 de ani de la inființare

Mănăstirea Bobota din județul Sălaj va aniversa 20 de ani de la punerea pietrei de temelie printr-un program liturgic deosebit, desfășurat in perioada 23-24 iunie 2024, cand biserica obștii va fi sfințită, iar moaștele intregi ale Sf. Grigorie Decapolitul vor fi aduse in pelerinaj de la Mănăstirea Bistrița, jud. Valcea.

Programul liturgic va incepe in seara de duminică, 23 iunie, ora 19:00, cu procesiunea de intampinare a moaștelor și slujba Privegherii.

A doua zi, de la ora 09:00, Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului și Episcopul Petroniu al Sălajului vor sfinți Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și vor oficia Liturghia.

Nu este prima dată cand moaștele Sf. Grigorie Decapolitul ajung in pelerinaj in Episcopia Sălajului. Cu aproximativ un deceniu in urmă, delegația care le insoțea a vizitat Mănăstirea Bobota și i-a găsit pe monahi aducand apă de la peste 3 kilometri distanță.

„Veți vedea că Sfantul Grigorie Decapolitul va face o minune aici și veți afla apă”, a spus atunci Arhim. Vartolomeu Androni, starețul Mănăstirii Cozia și exarhul mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Ramnicului.

„Așa s-a intamplat”, rememorează, pentru Basilica.ro, Arhim. Mina Pletosu, starețul Mănăstirii Bobota și exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului. „La scurt timp am reușit să aducem apa cu o conductă.”

Ctitoria pelerinilor la Necula

In 13 iunie 2024, s-au implinit două decenii de la punerea pietrei de temelie de către Preasfințitul Părinte Petroniu, care era atunci Episcop vicar al Episcopiei Oradiei.

„Am terminat biserica in interior și exterior, inclusiv pictura, altarul de vară și imprejmuirea”, mai spune Arhim. Mina Pletosu.

Detaliu din fresca interioară a bisericii Mănăstirii Bobota. Foto: Facebook / Mănăstirea Bobota

Mănăstirea Bobota a fost inființată la inițiativa credincioșilor din zonă, care erau printre cei mai vechi și fideli pelerini la hramul de vară al Mănăstirii Necula din județul Cluj.

Sfantul așezămant are in patrimoniu o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Necula, fragmente din moaștele Sf. Andrei Șaguna și ale Sfinților de la Niculițel, precum și un veșmant care a acoperit moaștele Sf. Parascheva de la Iași.

Obștea și-a asumat sprijinirea familiilor vulnerabile social din zonă, oferind sprijin material pentru copii, iar in preajma mănăstirii va funcționa in curand și un cămin de bătrani.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Bobota

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 125

Id: 81255

Data: Jun 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).