Moaștele Sfantului Dimitrie vor ajunge sambătă la 12 biserici din Sectorul 1 al Capitalei

Moaștele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou vor ajunge sambătă la 12 biserici din Sectorul 1 al Capitalei.

Cinstitele moaște vor pleca sambătă dimineață către Schitul Măgureanu, iar ulterior vor ajunge la Parohiile Kretzulescu, Precupeții Noi, Dorobanți, Mavrogheni, Miron Patriarhul, Parcul Domeniilor – Cașin (Paraclis Patriarhal), Sfanta Vineri – Pajura, Dămăroaia, Măicăneasa, Sfanta Maria – Herăstrău, și Sfantul Andrei – Chitila.

Delegația care va insoți sfintele moaște va fi condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, insoțit de protos. Joachim Bejenariu, ierom. Efrem Aichimoaie și de protopopul Protoieriei Sector 1, pr. Marin Comănescu.

La Parohia „Sfantul Andrei – Chitila”, ultima comunitate din itinerariul de sambătă, va fi oficiată și Taina Sfantului Maslu.

Duminică, pelerinajul istoric va continua in Sectorul 2 al Capitalei, la Parohiile Sfantul Dimitrie – Colentina, Sfantul Silvestru, Doamna Oltea, precum și la Mănăstirile Plumbuita, unde va fi oficiată Sfanta Liturghie, și Christiana. Totodată, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou va ajunge și la Centrul de ingrijiri paliative „Sfantul Nectarie”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Pelerinajul este organizat in contextul implinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfantului Cuvios Dimitrie la Catedrala Patriarhală din București.

Ținand cont de importanța evenimentului, aducerea cinstitelor moaște ale Sfantului Dimitrie a fost insemnată in calendarul ortodox in data de 13 iulie, iar prima sărbătorire va avea loc anul acesta, cand la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfantului.

In cei 250 de ani, bucureștenii au căutat alinare și mangaiere la cinstitele sale moaște de pe Colina Bucuriei, ori de cate ori a fost nevoie. Printre momentele de cotitură din istoria orașului din ultimele două secole și jumătate se numără incendiile din 1804, respectiv 1847, cutremurele din 1802, 1940 și 1977, precum și numeroasele inundații provocate de albia raului Dambovița.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 142

Id: 80724

Data: Apr 6, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).