Nevoința cea bună presupune cultivarea dragostei, a explicat PS Benedict Bistrițeanul

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul au oficiat marți Liturghia Darurilor inainte sfințite la hramul Mănăstirii Mirăuți, județul Suceava.

In cuvant, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a vorbit despre dobandirea Impărăției Cerurilor și despre modelul de dragoste pe care il reprezintă Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

„Ceea ce este important, dincolo de tot ceea ce facem și tot ceea ce se intamplă este dragostea pentru că singură dragostea poate să ne introducă in Taina lui Dumnezeu, in Taina Impărăției și in ințelesurile lumii”.

„Așadar, nevoința cea bună presupune tocmai cultivarea dragostei și exercițiul acesta in care creștem in dragostea față de cei de langă noi. Sfantul Gheorghe a dus această nevoință bună pentru că a crescut in dragoste”.

Jertfa sa , a continuat ierarhul, „a fost rezultatul dragostei de Dumnezeu, dar și de oameni pentru că el nu a primit moarte mucenicească judecandu-i pe cei care-l ucideau, n-a primit moarte martirică condamnandu-i pe păcătoși și pe necredincioși.

„Nu a primit moarte martirică socotindu-se privilegiat față de cei din jurul său, ci a primit această moarte martirică din dragoste pentru Dumnezeu, așezand dragostea de Dumnezeu pe locul intai, dar in același timp primind moartea pentru sine și pentru intreaga lume”.

„Sfantul Gheorghe a murit din dragoste, din dragoste de Dumnezeu, dar și din dragoste de aproapele. El a murit și deodată cu el au suferit această moarte martirică și toți cei care trăiesc suferința pe pămant, trăiesc nesiguranța pe pămant, trăiesc durerea lipsei de dragoste a celorlalți față de ei”.

„A făcut nevoința cea bună pentru că viața sa și martiriul său au fost insoțite și vădite de dragostea in care se afla și in felul acesta s-a arătat jertfă bineplăcută lui Dumnezeu”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Cu ocazia hramului, moaștele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse spre inchinare la Mănăstirea Mirăuți, așezămant monahal de unde au fost mutate la Catedrala din Suceava in urmă cu 435 de ani.

Mănăstirea Mirăuți a fost reinființată ca așezămant monahal in toamna anului trecut, la inițiativa Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 124

Id: 80874

Data: Apr 25, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).