Noblețea duhului: 115 ani de la nașterea Principesei Ileana a Romaniei, devenită Maica Alexandra

Principesa Ileana, cel de al cincilea copil al Regelui Ferdinand și Reginei Maria, s-a născut in 5 ianuarie 1909 și curand presa internațională a numit-o „cel mai frumos copil al Europei”.

A studiat la Colegiul din Heathfield – Ascot din Marea Britanie şi, in 27 iulie 1931 s-a căsătorit cu principele Anton de Habsburg Toscana. După ce a rămas văduvă, a fost căsătorită cu dr. Ştefan Isărescu.

Inainte de cel de-al Doilea Război Mondial a locuit in Austria, revenind in ţară in anii războiului, unde a locuit pană la abolirea monarhiei (31 decembrie 1947).

In 4 ianuarie 1948, a fost obligată de circumstanţele abdicării silite a Regelui Mihai să părăsească ţara.

In 1950, s-a stabilit cu familia in SUA, unde s-a confruntat cu suferința bolii și pierderea a doi din cei șase copii.

In 1961, s-a retras la Mănăstirea „Acoperămantul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa, iar anul 1967, a găsit-o fondand Manăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Elwood City, Pennsylvania – prima mănăstire ortodoxă de limbă engleză din America, in care obștea era formată din monahii de origini etnice diverse.

Cu puțin inainte de mutarea la cele veșnice, in 1990, a reușit să revadă Romania eliberată de comunism. „Sunt sigură că este ceva de bază adancă creștinească ortodoxă in poporul nostru, care intotdeauna ne-a scos din greutăți și are să ne scoată și astăzi”, a spus atunci monahia intr-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Este inmormantată la Mănăstirea Elwood, impreună cu o cutiuță in care se găsește pămant romanesc.

Cea mai cunoscută scriere a Maicii Alexandra este cartea „Sfinții ingeri”.

Noblețea duhului

Mama ei scria: „Ileana era binecrescută de la natură. Ileana se născuse cu legea in ea insăşi şi nu trebuia niciodată să o inveţi diferenţa dintre bine şi rău; Ileana ştia”. Statutul de membru al Familiei Regale a Romaniei a pregătit-o pentru monahism, fiindcă a invățat de mică să trăiască pentru ceilalți.

„De la inceputul vieții tale ești o persoană publică. Aparții țării. Amuzamentul tău personal nu joacă niciun rol. Datoria ta vine in primul rand”, ii spunea ea Inaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a cunoscut-o in timpul studiilor urmate la Universitatea Princeton.

„In inima mea, intotdeauna mi-am dorit să devin călugăriță. Dar a fost atat de mult de făcut in Romania cand am fost tanără”.

Sursă foto: Public domain

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 144

Id: 79981

Data: Jan 5, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).