O impletitoare de mirese din Oaș va primi titlul de Tezaur Uman Viu

O femeie din Oaș se află pe lista celor 14 persoane declarate anul acesta Tezaure Umane Vii de Ministerul Culturii.

Viorica Puți din Bătarci, județul Satul Mare, duce mai departe tradiția impletitului mireselor după un obicei vechi de sute de ani. Este de profesie croitoreasă, dar meșteșugul acesta l-a invățat de mică, de la o bătrană din sat.

„Cand eram copii mici, pe la 10 ani, ne-am jucat, s-o fac pe sora mea, să fac altă vecină. Pană la urmă, am ajuns ca să le fac pe fete. La noi in comună erau multe femei, dar nu multe s-au ocupat cu mirese, pentru că au avut mult de lucru. Mie mi-a plăcut foarte mult”, a declarat femeia pentru Agerpres.

Impletitul părului unei mirese și aranjarea mărgelelor durează intre patru și cinci ore, in funcție de cat de bogat este părul fetei. Cununile realizate ajung pană la 15 kilograme in greutate.

Mireasă din Oaș impletită de Viorica Puți. Sursa foto: Facebook / Satu Mare Media

„Impletitul, cam vreo două ore, pe urmă impodobitul durează. Totdeauna trebuie fix impărțit părul in două, să iasă cărare pe mijloc, pe nas ziceau părinții noștri. Trebuie să fie drept și egal tot. Impletitul e ca să stea părul frumos”, a explicat Viorica Puți.

Cine va continua meșteșugul

„Oarecand fetele nu aveau chischineauă (baticuri – n.red.) și se impleteau mai mult cu flori de camp, de Rusalii, de Sanpetru, de Sfantă Mărie. Femeile să imbrăcau numai cu ce iși făceau ele. Atunci, părul, ca să fie frumos, il impleteau și puneau flori.”

„Oamenii is plecați, e greu, dar cand sunt sărbători, toți se intorc acasă. Bărbatul meu are șase frați, noi suntem cinci frați, din toate țările au venit acasă și am făcut o nuntă ca-n povești”, a povestit oșeanca.

„Am o nepoțică care de cand a fost micuță a stat pe langă mine. Părinții ei au fost prin Portugalia și am invățat-o, știe foarte bine să facă, dar acum nu-s acasă, sunt in Londra.”


Inițiativa Tezaure Umane Vii�aparține UNESCO și are ca scop păstrarea patrimoniului cultural imaterial. Anul, Ministerul Culturii identifică, la propuneri venite din teritoriu, acele persoane care transmit un anumit element de patrimoniu imaterial intr-o formă și cu mijloace tradiționale nealterate.

Foto credit: Facebook / Consiliul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 66

Id: 81360

Data: Jul 3, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).