Obștea Mănăstirii Putna l-a pomenit pe Patriarhul Teoctist, al treilea ctitor al așezămantului monahal

Călugării de la Mănăstirea Putna l-au pomenit miercuri pe Patriarhul Teoctist la 109 ani de la naștere. Fostul patriarh este considerat al treilea mare ctitor al așezămantului monahal.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii, și de clericii din obștea monahală.

Alături de Patriarhul Teoctist, au fost pomeniți Patriarhul Iustin Moisescu și Dan Hăulică, omul care a ajutat la protejarea bisericilor și mănăstirilor monumente UNESCO.

Părintele Stareț a evidențiat că pomenirea Patriarhului Teoctist la Putna „nu este doar un gest de evlavie sau de sfantă datorie. Ar fi prea puțin”.

„Cei care s‑au bucurat de ocrotirea unei familii sunt datori, după cum o cere legea sfantă strămoșească, cu recunoștință față de inaintași. Cei care nu au avut șansa de a se naște intr‑o familie, dar au fost mai apoi primiți intr‑una, simt o datorie in plus. Cu toate acestea, recunoștința acestora, deși bună și adevărată, are o doză de neimplinire, fiind umbrită de rutină sau tristețe”.

„Obștea Mănăstirii Putna este astăzi datoare cu o recunoștință adancă, cu mult mai presus decat a acelora, căci cel pe care il pomenim in această zi a făcut parte dintr‑un alt soi de familie, o familie duhovnicească, care nu este intotdeauna formată și lăsată de oameni, ci este atent călăuzită sub mana lui Dumnezeu”, a precizat Starețul Mănăstirii Putna.

Patriarhul Teoctist s-a născut in data de 7 februarie 1915, in satul Tocileni, Botoșani, din părinții Dumitru și Marghioala Arăpașu, o familie binecuvantată de Dumnezeu cu 11 copii, dintre care el a fost al zecelea. In 1928, la 13 ani, a intrat ca frate la Sihăstria Voronei și a fost tuns in monahism in 1935.

A fost 12 ani vicar patriarhal, apoi episcop al Aradului, mitropolit al Olteniei, mitropolit al Moldovei și Sucevei, iar din 1986 Patriarh al Romaniei, pană a trecut la cele veșnice in 30 iulie 2007.

Foto credit: Protos. Timotei Tiron


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 135

Id: 80248

Data: Feb 8, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).