Onisifor Ghibu, primul monograf al presei bisericești din Romania

Numele academicianului Onisifor Ghibu, de la a cărui moarte s-au implinit marți 51 de ani, este asociat adesea cu preocupările lui de pedagog, istoric, politician sau promotor al romanismului și al unității de neam. Puțini știu insă că el este și autorul primei monografii a presei bisericești din Romania.

Onisifor Ghibu a publicat in 1910 lucrarea „Ziaristica bisericească la Romani”.

Studiul apărea la aproximativ 70 de ani de la inființarea primei reviste bisericești romane, „Vestitorul bisericesc” de la Buzău (1839).

„O monografie a ziaristicei noastre bisericești ne lipsește cu desăvarșire”, sesiza autorul in Introducere.

„Ziaristică bisericească s’a făcut pănă acum multișoară, despre ziaristica bisericească s’a vorbit, in schimb, foarte puțin. Se poate zice, că nici n’a incercat măcar cineva să dea vre-o lămurire istorică despre vieața de 70 de ani a unei puteri mari din sanul vieții noastre naționale cum e ziaristica bisericească; nu știu să se fi scris ceva vrednic de luat in samă despre revistele noastre bisericești, vechi sau nouă”.

Onisifor Ghibu a realizat monografia in discuție sub indrumarea istoricului Dimitrie Onciul in perioada 1905-1906.

Monografia nu e o simplă inșiruire cronologică. Autorul surprinde in acest context relația Bisericii cu autoritățile de stat, dar și luptele care s-au dus cu ocupațiile străine. Studiul face distincție clară intre revistele bisericești și cele strict teologice.

„Toate aceste reviste nu numai că oglindesc fidel desvoltarea spiritului public al bisericii romane din diferitele părți, dar ele formează capitole de istorie națională cari nu pot lipsi din cartea faptelor trecutului nostru”, scria Onisifor Ghibu.

După analiza a 70 de ani de presă bisericească, autorul nota că acest domeniu era�incă la inceput: „Totul mai e incă de făcut la noi pe teren religios”, scria Onisifor Ghibu.


Cărturarul ardelean Onisifor Ghibu, originar din Săliște, județul Sibiu, a militat pentru invățămant romanesc in Transilvania și in Basarabia. Pentru poziția sa in Primul Război Mondial, Onisifor Ghibu a fost condamnat la moarte de către Curtea Militară Maghiară din Cluj in 1915. S-a refugiat la intre anii 1914 și 1916, apoi la Iași și Chișinău (1916-1917). Ghibu a fost printre personalitățile care au infăptuit unirea Basarabiei cu Romania.

Pentru activitatea sa permanent naționalistă, antirevizionistă și antisovietică a avut de suferit tot restul vieții după instaurarea forțată a regimului comunist in Romania. Exclus complet din viața publică, a trăit izolat la Sibiu, pană in 31 octombrie 1972.

Sursă foto: Wikimedia Commons


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 157

Id: 79498

Data: Oct 31, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).