Parintele Constantin Necula despre legatura dintre crestinatatea omului si iconografia unei ii: imposibil de sters

Părintele Constantin Necula a fost miercuri seara gazda unei conferinţe online despre ia românească, având printre invitaţi pe colecţionara Iulia Gorneanu şi pe Mirela Creţu, directorul Muzeului ASTRA din Sibiu.

În timpul conferinţei, Părintele Necula a prezentat legătura dintre creştinătatea omului şi iconografia unei ii, potrivit Agerpres.

„E o legătură aproape imposibil de şters între creştinismul ţesăturii sau semnificaţiilor de pe haină sau creştinătatea omului şi iconografia unei ii. Pentru că eu merg pe ideea că şi ia e tot o icoană, care umblă împreună cu noi. Ne îmbrăcăm în icoane de fapt”.

„E o icoană a ceea ce înseamnă spiritualitatea unui sat. Este un veşmânt care într-un fel sau altul desemnează şi preocuparea asta a apropierii de Cer”.

„Ia are un nod în gât care e legat de a doua venire, de întâlnirea între viaţă şi moarte, care e permanentă. Nu ne întâlnim cu moartea doar la capătul vieţii, că ar fi dezastru. Ne întâlnim pe parcurs”.

Clericul sibian a vorbit şi despre unul din cele mai frumoase muzee ale iei: „pictura de la Durău”.

„Acolo, pictorul reuşeşte să picteze integral, întreaga biserică în sfinţi. De exemplu, anulează oarecum prezenţa magilor venind dinspre răsărit. Întregul răsărit este îmbrăcat în haine româneşti”, a mai subliniat preotul Constantin Necula.

Părintele Constantin Necula este doctor în Teologie din 2005 și conferenţiar universitar din anul 2007. Este autor de cărți de predici, de studii și articole de specialitate, dar și de cărți pentru copii și tineret.

A participat la numeroase conferințe în țară și în străinătate, precum și la emisiuni de radio și de televiziune. În 2017, Părintele Necula a primit din Partea Patriarhului Daniel Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” ca recunoaștere a meritelor în educația ortodoxă a tinerilor.

Din primăvara acestui an, Constantin Necula ocupă pentru o perioadă de patru ani şi funcţia de prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 252

Id: 70554

Data: Jun 25, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).