Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat duminică la Mănăstirea ilfoveană Samurcăşeşti că prezenţa crucii peste tot „ne aduce aminte de iubirea lui Dumnezeu pentru noi”.
Patriarhul Daniel a menţionat şi locurile principale unde este întâlnită crucea.
„În biserică crucea se află în altar mai întâi, pentru că este altarul de jertfă al lui Hristos. Apoi se află pe catapeteasmă sus. Pe biserică se aşează una sau mai multe cruci, pentru că biserica este construită în formă de corabie şi pe catarg sus steagul, semnul distinctiv este Sfânta Cruce care la vânt la furtună rămâne neclintită”.
„Sfânta Cruce este pe biserică, în biserică, pe veşmintele preoţilor, pe sfintele vase, prapurii Bisericii, peste tot ea ne vorbeşte despre iubirea lui Hristos”.
„Crucea o au credincioşii pe uşa de la casă sau la poarta de la drum; este întâlnită la răscruce de drumuri pentru că Hristos a zis Eu sunt calea, adevărul şi viaţa (Ioan 14:6), El ne însoţeşte toată viaţa”.
„Crucea este pusă lângă izvoare sau deasupra acoperişului unei fântâni ca să ne aducem aminte despre Hristos Care a spus că Cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac (Ioan 4:14)”.
„Crucea este aşezată la mormintele celor dragi, pentru că în Crezul Ortodox se spune Aştept învierea morţilor. Şi viaţa veacului ce va să fie. Amin”.
„Semnul crucii este semnul iubirii lui Hristos mai tare decât moartea şi de aceea noi îi iubim pe cei dragi ai noştri care au trecut la Domnul, încât rugăciunea pentru ei este mai tare decât moartea. Trece dincolo de mormânt şi atinge sufletele lor care se află în ceruri în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi”, conform Preafericirii Sale.
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Patriarhul a vorbit şi despre importanţa însemnării cu semnul Sfintei Cruci.
„Simţim o putere când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci”.
Când facem acest gest, a explicat Patriarhul României, „cerem ajutorul puterii lui Dumnezeu”.
„Când ne închinăm cu semnul Sfintei Cruci, preamărim iubirea Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh. Preamărim semnul iubirii mai tari decât păcatul şi moartea, decât ura şi violenţa şi arătăm că iubirea smerită a lui Hristos este dătătoare de viaţă”.
Cinstirea Sfintei Cruci nu presupune cinstirea materialului din care este confecţionată, a subliniat Părintele Patriarh.
„Când sărutăm Sfânta Cruce noi nu ne închinăm la materia Sfintei cruci, ci semnului Sfintei Cruci care reprezintă pe Hristos. Când noi ne închinăm nu cinstim metalul sau lemnul, ci pe Hristos răstignit pe Cruce. Cinstirea crucii este cinstirea lui Hristos Cel răstignit pe cruce şi înviat apoi a treia zi”.
„De aceea, în noaptea de Paşti când preotul adaugă lumânarea Învierii lângă cruce, ridică crucea şi lumânarea în văzut tuturor şi spune Hristos a înviat!, iar credincioşii răspund Adevărat a înviat!”.
Patriarhul Daniel a evidenţiat şi de ce Biserica Ortodoxă nu desparte crucea de Înviere.
„Pentru că Hristos cel Înviat poartă după Înviere semnele crucii în coasta Sa străpunsă cu suliţa, în mâinile şi picioarele Sale”.
„Deşi a înviat din morţi şi rănile s-au vindecat, urmele răstignirii au rămas. Asta înseamnă că iubirea lui smerită arătată pe cruce rămâne veşnică şi în trupul său înviat. De aceea, noi cântăm Crucii tale ne închinăm Hristoase şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim”.
Mănăstirea Samurcăşeşti a luat fiinţă în anul 1808, fiind zidită de vornicul Constantin Samurcaş, pe moşia sa din satul Ciorogârla, şi se află la o distanţă de 15 km de Bucureşti.
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul aniversării a 10 de ani de la sfinţirea noii Catedrale a Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului, a 50 de ani de viaţă şi a 20 de ani de slujire arhierească a Preasfinţitului .....
Data: Sep 13, 2020
Ziua Pompierilor din România este celebrată anual în 13 septembrie.
Sărbătoarea a fost oficializată în anul 1953. Aceasta comemorează Bătălia din Dealul Spirii care s-a dat la București, în timpul Revoluției Române din 1848, între o subunitate de pompieri condusă de .....
Data: Sep 13, 2020
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-a întrunit în ședință de lucru sâmbătă în .....
Data: Sep 14, 2020
„Astăzi începe şcoala. Nu este uşor să înveţi, să studiezi, să te trezeşti dimineaţa să mergi la şcoală, să înveţi lecţiile. Dar este o cruce frumoasă care ne formează ca oameni”, a afirmat la Patriarhie Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul în ziua Înălţării Sfintei .....
Data: Sep 14, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).