Patriarhul Daniel despre Sfinții Trei Ierarhi: Au avut sănătate fragilă dar suflete puternice

Prezentand viețile Sfinților Trei Ierarhi, marți după Sfanta Liturghie, Patriarhul Daniel a notat faptul că ei au avut in comun o sănătate fragilă dar suflete puternice, pline de Duhul Sfant.

In predica rostită la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus accent pe asemănările dintre ierarhii sărbătoriți, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Ce au avut in comun Sfinții Trei Ierarhi

„Deși erau temperamente diferite, au avut multe asemănări și au trăit cam in aceeași perioadă, in secolul 4”, a spus Preafericirea Sa precizand că doar Sfantul Ioan a trăit cațiva ani in secolul 5.

Toți trei, a subliniat Părintele Patriarh, „s-au născut in familii creștine evlavioase din părinți evlavioși și au avut o bogată cultură teologică și profană”.

De asemenea, Sfinții Trei Ierarhi „au trăit o viață duhovnicească și ascetică intensă, erau postitori, rugători și nevoitori”.

„Uneori, atat de postitori că s-au imbolnăvit de stomac – cum a fost cazul Sfantului Vasile, dar și al Sfantului Ioan Gură de Aur”.

„Au fost talcuitori ai Sfintei Scripturi și apărători ai credinței și ai unității Bisericii in fața ereziilor și a schismelor din timpul lor”, a mai spus Preafericirea Sa.

Totodată, Sfinții Trei Ierarhi „au chemat pe oameni la pocăință, la viață sfantă și la milostenie”.

„Au fost considerați ca normativi sau izvoare de referință pentru credința ortodoxă, incat, cine nu era in acord cu ei insemna că se afla pe o cale rătăcită. Acești trei mari dascăli ai lumii și ierarhi au format nucleul Ortodoxiei”.

Patriarhul Daniel a mai precizat că in 1936 Congresul Școlilor de Teologie Ortodoxă din toată lumea i-a declarat pe Sfinții Trei Ierarhi ca fiind ocrotitorii spirituali ai tuturor școlilor de teologie ortodoxă.

Sănătate fragilă dar suflete puternice

„Ei mai aveau in comun și faptul că sănătatea lor era fragilă, dar sufletul lor era puternic, plin de Duhul Sfant după cum mărturisește și Sfantul Apostol Pavel, care a avut o experiență asemănătoare, zicand: ‹Purtăm comoara aceasta a Duhului Sfant in vase de lut ca să se invedereze că puterea nu vine de la noi, ci de la Dumnezeu›”.

„Erau fragili, cu sănătate fizică șubredă dar cu un suflet foarte puternic in mărturisirea credinței și in urmarea lui Hristos și a sfinților Lui”.

Mari dascăli și ierarhi, dar mai ales rugători

„Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul și Sfantul Ioan Gură de Aur au rămas, sunt și vor rămane mari dascăli ai lumii și ierarhi, invățători ai noștri, dar mai ales rugători ai noștri in fața Preasfintei Treimi”, a adăugat Preafericirea Sa indicand că in troparul lor se spune că „aceștia Sfintei Treimi pururea se roagă pentru noi”.

„Deci, in primul rand, sunt rugători pentru noi”, a subliniat Patriarhul Daniel.

„Să ne ajute Dumnezeu să simțim rugăciunile lor pentru noi și să le urmăm exemplul. Să-i cinstim cu multă evlavie ca fiind mari invățători ai Ortodoxiei”.

La finalul cuvantului, Patriarhul Daniel a transmis urări de bine celor care poartă numele sfinților Vasile, Grigorie sau Ioan.


Citește și Patriarhul Daniel indică mari modele de educație in familie: Mamele Sfinților Trei Ierarhi

Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 145

Id: 80180

Data: Jan 30, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).