Patriarhul Daniel a participat, în Duminica a Treia după Rusalii, la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul Sf. Mare Mc. Gheorghe al Reședinței Patriarhale. Cu acest prilej, Părintele Patriarh a spus că Evanghelia despre grijile vieții este una a libertății spirituale. Ea ne călăuzește să ne stabilim ca prioritate căutarea Împărăției Cerurilor, înțeleasă ca împărtășire a omului, prin darul Duhului Sfânt, de iubirea din sânul Sfintei Treimi.
De darurile Duhului Sfânt ne împărtășim prin rugăciune, citirea Sfintelor Scripturi, Sfintele Taine și slujbele Bisericii, precum și prin împlinirea voii lui Dumnezeu.
„Cea dintâi hrană pentru suflet este iubirea lui Dumnezeu, este harul lui Dumnezeu, care se găsește în cuvântul lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi, în Sfintele Taine ale Bisericii, dar și în viețuirea sfântă, potrivit voii lui Dumnezeu”, a spus Patriarhul Daniel.
Așadar, atunci când ne îndeamnă să nu ne îngrijim de cele materiale, Mântuitorul nu ne cere să nu muncim pentru cele necesare vieții, ci să lucrăm totul din perspectiva veșniciei, cu ajutorul lui Dumnezeu.
„Evanghelia de astăzi nu ne îndeamnă la lenevire, ci la mântuire, adică îl îndeamnă pe om să caute mântuirea sufletului prin unirea lui cu Dumnezeu, prin dobândirea Împărăției Cerurilor ca prioritate a vieții”, a precizat Părintele Patriarh.
„Dacă omul este exclusiv sau excesiv legat de procurarea bunurilor materiale, această atitudine devine o paralizie pentru suflet”, a avertizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Mântuirea este unirea omului cu Dumnezeu
„Mântuirea este unirea omului limitat și trecător cu Dumnezeu cel nelimitat, netrecător și veșnic viu”, a explicat Patriarhul Daniel. Aceasta „începe prin botez, se cultivă prin rugăciune, prin Sfintele Taine, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului, ca arvună a vieții veșnice și a Învierii, și săvârșind faptele credinței, în care arătăm că iubirea lui Dumnezeu cea smerită și milostivă lucrează în noi și se arată lumii prin faptele bune față de semenii noștri”.
„Poporul nostru, înțelegând Evanghelia aceasta, a rezumat-o într-un mod foarte concentrat, zicând: «Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu». Este o formă populară a îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos care zice: «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu… și toate celelalte se vor adăuga vouă» (Matei 6, 33)”.
A căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu înseamnă ca, îndată după ce ne trezim din somn și ne spălăm pe față, să ne rugăm în fața Sfintelor Icoane. „Împărăția lui Dumnezeu înseamnă prezența Duhului Sfânt în viața oamenilor”, a spus Patriarhul Daniel. „Cerând ajutorul Său, harul Său, ne umplem de prezența Lui iubitoare, smerită și milostivă și purtăm în noi iubirea lui Dumnezeu”, a adăugat el.
Rugându-ne, ne hrănim cu iubirea lui Dumnezeu
Căutarea Împărăției lui Dumnezeu este subliniată în toate rugăciunile rânduite în Biserica Ortodoxă, după modelul Rugăciunii Domnești, Tatăl nostru, pe care ne-a spus-o chiar Mântuitorul Iisus Hristos.
Prin ea „cerem ca să vină în sufletul nostru Împărăția lui Dumnezeu, adică prezența lucrătoare a harului Preasfintei Treimi și după aceea ne întoarcem spre Dumnezeu și cerem și lucrurile privind hrana trupească”, a explicat Părintele Patriarh. „După ce hrănim sufletul cu iubirea milostivă a lui Dumnezeu, cerem și pâinea cea de toate zilele.”
Împărăția Cerurilor ca dar al Duhului Sfânt
„Din Sfânta Scriptură și din tâlcuirile Sfinților Părinți, înțelegem că Împărăția lui Dumnezeu este comuniunea de viață și iubire a lui Dumnezeu cu Sfinții Îngeri și cu toți sfinții care au împlinit în viața lor voia lui Dumnezeu”, a precizat Patriarhul României. „Deci Împărăția lui Dumnezeu este iubirea lui Dumnezeu revărsată în îngeri și în toți sfinții, de la începutul veacurilor până la sfârșitul veacului.”
Duhul Sfânt este Cel Care ne împărtășește iubirea din sântul Sfintei Treimi.
„Această iubire din Sfânta Treime se împărtășește prin har Bisericii lui Hristos”, a spus Părintele Patriarh. „Deci noi, când ne rugăm Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, ne împărtășim din iubirea Tatălui față de Fiul, iubire adeverită de Duhul Sfânt și împărtășită nouă, creștinilor, prin harul Sfântului Botez și prin toată viața liturgică, sacramentală, duhovnicească a Bisericii”.
De aceea a și rânduit Biserica rugăciunile începătoare și aproape toate slujbele Sfintelor Taine să înceapă cu invocarea Sfântului Duh: „Duhul Sfânt deschide făptura spre Creator, cum spun Sfinții Părinți. Duhul Sfânt ne comunică nouă iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.”
De aceea, după împărtășirea credincioșilor cu Sfânta Euharistie, arhiereul sau preotul spune: „Dă-ne nouă să ne împărtășim mai cu adevărat” – adică mai deplin, explică Părintele Patriarh – „în ziua cea neînserată a Împărăției Tale”.
„Aceasta ne arată că Sfintele Taine ale Bisericii sunt o arvună a păcii, a luminii, a bucuriei, a slavei din Împărăția Cerurilor. Iar când vom ajunge la Învierea cea de obște, atunci și sufletul, și trupul se vor împărtăși de plinătatea Împărăției Cerurilor”, a încheiat Părintele Patriarh.
Foto credit: Ziarul Lumina / Arhid. Ștefan Sfarghie
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 220
Id: 70579
Data: Jun 29, 2020
Imagine:
Dumitru Comănescu, în vârstă de 111 ani și 231 de zile, a trecut la cele veșnice sâmbătă. Timp de o lună, a fost cel mai vârstnic bărbat din lume conform clasamentului „Ten Oldest Living Men”. Cu câteva zile în urmă, Părintele Patriarh Daniel i-a oferit Crucea .....
Data: Jun 29, 2020
Voluntarii de la Comunitatea Pădurea Bucureşti, Go4Fun România şi Salvaţi Lacul .....
Data: Jun 29, 2020
„Urmând modelul sfântului, noi Îl urmăm, atât cât putem, pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus luni Mitropolitul Laurenţiu la hramul Mănăstirii Cârţişoara.
.....Data: Jun 30, 2020
Cel de-al doilea Patriarh al României, Nicodim Munteanu, a fost ales în această demnitate în 30 iunie 1939, în urmă cu 81 de ani. Întronizarea a avut loc în 5 iulie același an.
Patriarhul Nicodim Munteanu s-a născut pe 6 decembrie 1864, la Pipirig, Neamţ, într-o .....
Data: Jun 30, 2020
Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a slujit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel la Huși, cu ocazia hramului istoric al catedralei episcopale din municipiu.
În predica rostită, Mitropolitul Teofan a făcut referire învățăturile despre viața veșnică din prima .....
Data: Jun 30, 2020
Arhiepiscopul Ioachim al Băcăului i-a premiat sâmbătă pe şefii de promoţie de la cele două Universităţi din Bacău şi pe elevii cu rezultate şcolare deosebite din municipiu. .....
Data: Jun 30, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Bartolomeu Anania - Duminica lasatului sec de carne - a Infricosatoarei Judecati - 02 03 2003
IPS Bartolomeu - Duminica a 7-a dupa Pasti - a Sf. Parinti de la Sinodul I Ecumenic - 12 06 1994
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 2-a dupa Rusali - a Sf. Romani - Chemarea primilor Apostoli - 25 06 2006
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 3-a dupa Pasti - a mironositelor - 15 05 2005
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 06 05 2000
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 25-a dupa Rusalii - Pilda samarineanului milostiv - 12 11 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).