Patriarhul Daniel, mesaj la Consfătuirea ASCOR: Vă incurajăm să cultivați cu bucurie iubirea față de familia creștină

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis vineri un mesaj la deschiderea Consfătuirii Naționale ASCOR, desfășurate la București intre 14 și 16 iulie 2023.

Mesajul Preafericirii Sale a fost citit in Amfiteatrul „I.G. Coman” al Facultății de Teologie din București de către Preotul Profesor Nicușor Beldiman, Consilier coordonator al Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale.

Redăm mesajul integral:


Bucuria comuniunii și dinamica tinerilor ascoreni in ajutorarea persoanelor varstnice

Organizarea Consfătuirii Naționale a Asociației Studenților Creştin-Ortodocşi Romani (A.S.C.O.R.) in contextul anului 2023, declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca An omagial al pastorației persoanelor varstnice, reprezintă o bună ocazie pentru evaluarea activităților desfășurate pană in prezent, dar și pentru proiectarea altora noi, in perspectiva intensificării misiunii tinerilor in viața Bisericii.

Aspirațiile spre bine și frumos ale tinerei generații trebuie susținute de intreaga societate, care are responsabilitatea de a-i orienta pe tineri și de a le cultiva increderea pentru a iubi valorile spirituale, morale și culturale perene. Familia, Biserica și Școala au datoria de a oferi o educație creștină tinerilor pentru cultivarea credinței ca lumină a vieții cotidiene, precum și a iubirii față de Dumnezeu și față de oameni.

Biserica Ortodoxă Romană, prin infrastructura de care dispune, oferă tinerilor spațiul necesar și posibilitatea de a-și dezvolta capacitatea de participare asumată, intr-un proces creator, cu o finalitate bine determinată de formarea personalității lor. Prin intermediul programelor de tineret organizate de Biserică, atat in țară, cat și in străinătate – tabere, pelerinaje, burse de studiu și multe activități sociale dezvoltate in parohii – tinerii au șansa de a-și cultiva increderea in sine și in semeni, respectul și iubirea față de oameni și natură, consolidandu-și viața de comuniune, solidaritatea creștină, prietenia, apartenența și respectul față de Biserică, identitatea și demnitatea națională in dialog internațional.

La nivelul Patriarhiei Romane, dinamizarea activităților de tineret reprezintă o prioritate, cu următoarele obiective: oferirea unui cadru propice dezvoltării personale a tinerilor, ca membri ai Bisericii, in care aceștia să invețe să comunice, să interacționeze și să se dezvolte armonios; oferirea unei alternative la metodele de petrecere a timpului liber, promovate de societatea contemporană; promovarea responsabilității sociale in randul tinerilor; implicarea acestora in coordonarea activităților de voluntariat in eparhiile din care provin; formarea unor echipe de tineri care să dezvolte programe de tineret sub indrumarea centrelor eparhiale; familiarizarea tinerilor cu specificul fiecărei zone a Romaniei.

Grija pentru bătrani, copii și săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor. Din acest punct de vedere, ne preocupă starea de abandon social și dezinteresul față de bătrani (părinţi şi bunici), pe care le constatăm in societatea de astăzi.

Comunitatea umană tradițională a avut in vedere dintotdeauna persoanele varstnice, considerandu-le pe acestea nu o povară, ci un izvor de binecuvantare şi inţelepciune, dar și de iubire milostivă, prin participarea lor la educaţia copiilor şi a tinerilor.

Prin tinerii ei, Biserica este chemată să-și innoiască programul pastoral cu privire la persoanele varstnice, să implementeze metode misionare actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătranilor. Concomitent, trebuie continuată creșterea și educarea adolescenților, in vederea protejării persoanelor varstnice, pentru a nu le abandona in centre de asistență, deoarece tinerii și persoanele in varstă au nevoie unii de ceilalți: bătranii au nevoie de o consolare și de un cuvant de incurajare, iar tinerii au nevoie de ințelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătranilor.

In acest sens, ne sunt cunoscute și apreciem in mod deosebit activitățile de voluntariat organizate de tinerii ascoreni in folosul persoanelor varstnice, care nu mai au pe nimeni, prin susținerea unor acțiuni umanitare, precum: asigurarea cumpărăturilor de strictă necesitate, sprijin material și emoțional, consiliere psihologică și alte servicii de ingrijiri la domiciliu, aducand prin toate acestea alinare, incurajare și speranță.

Insă, ceea ce este şi rămane esenţial in toate aceste activităţi trebuie să fie bucuria pe care o oferă intalnirea tinerilor cu iubirea lui Hristos atat in rugăciune, cat şi in acţiune, in conlucrare pentru a aduce bucurie oamenilor. Intrucat Hristos cel Inviat este „Bucuria cea veşnică”, „Lumina lumii” şi „Păstorul cel Bun”, Apostolul neamurilor ne indeamnă: Bucuraţi-vă pururea in Domnul şi iarăşi zic: bucuraţi-vă (Filipeni 4, 4).

Totodată, vă incurajăm să cultivați cu bucurie iubirea față de familia creștină, care poate fi descoperită numai in Biserică, deoarece aici ea are valoare de icoană a iubirii lui Hristos faţă de umanitate, iar sfinţii Bisericii sunt modele de viaţă in Hristos şi rugători pentru toți tinerii din lume.

Cu aceste ganduri, vă urăm bun venit la Consfătuirea Națională a Asociației Studenților Creştin-Ortodocşi Romani și ne rugăm Preasfintei Treimi să vă dăruiască tuturor pace și bucurie, răbdare și curaj in mărturisirea și trăirea credinței strămoșești.

Cu părintești binecuvantări,

†�DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 179

Id: 78719

Data: Jul 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).