Patriarhul Romaniei: Credinta ferma in Iisus Hristos invinge greutatea incercarilor (Audio)

DSC_2128 ED2

Mantuitorul ne indeamna sa ne rugam cat mai mult, nu numai cand ne aflam in situatii grele, ci sa aducem multumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, a spus Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in cuvantul rostit in Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale.

Evanghelia citita astazi, 21 august 2016, in Duminica a 9-a dupa Rusalii, in toate locasurile de cult din Patriarhia Romana, ne prezinta Umblarea pe mare a Mantuitorului si Potolirea furtunii (n.r.: de la Sf. Ev. Matei 14, 22-34).

Patriarhul Romaniei a aratat in cuvantul rostit dupa Sfanta Liturghie oficiata in Paraclisul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Resedinta Patriarhala ca prin credinta puternica invingem incercarile vietii.

Trei mari invataturi se desprind din Evanghelia de astazi: In primul rand, vedem ca dupa inmultirea painilor si a pestilor cu care a saturat cinci mii de barbati, in afara de femei si copii, Iisus se roaga in singuratate, in munte, lui Dumnezeu Tatal, pentru a-I multumii si pentru a umple inima Sa de iubirea milostiva a lui Dumnezeu pentru oameni. In al doilea rand, vedem ca Iisus lasa pe ucenicii Sai sa se lupte cu furtuna pe mare in timpul noptii, pentru ca ei sa inteleaga cat de necesar ii este omului ajutorul lui Dumnezeu atunci cand omul se afla in primejdie. In al treilea rand, Evanghelia ne arata ca de fapt corabia aflata pe marea involburata, pe timp de noapte, simbolizeaza Biserica lui Hristos in lupta cu puterile si situatiile potrivnice ei prin istorie, a spus Preafericirea Sa.

[audio mp3="http://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/08/Predica-PF-fonotecata-OK.mp3"][/audio]

(Audio) Predica integrala a Patriarhului Romaniei la Duminica a 9-a dupa Rusalii - Preluare Radio Trinitas

In Evanghelie vedem ca Mantuitorul Iisus Hristos dupa ce a dat drumul multimilor pe care le-a saturat cu cinci paini si doi pesti inmultite in mod minunat i-a indemnat staruitor pe ucenici sa treaca de cealalta parte a marii. In continuare, El s-a retras in munte, in singuratate, ca sa se roage si sa multumeasca lui Dumnezeu Tatal pentru marea minune savarsita.

Vedem ca Iisus se retrage in singuratate pentru a se ruga, dar si pentru a evita sa fie laudat de oameni. Astfel, El ne invata ca dupa o reusita, dupa o mare izbanda, nu trebuie sa asteptam sa ne laude oamenii, ci mai intai sa ne retragem in rugaciune ca sa multumim lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit noua. De asemenea, sa ne rugam ca in continuare Dumnezeu sa umple, prin rugaciune, inima omului de iubirea Sa milostiva, pentru ca apoi cand cel care a primit ajutorul lui Dumnezeu si merge intre oameni sa poarte in sufletul sau iubirea milostiva a lui Dumnezeu, a evidentiat Preafericitul Parinte Daniel.

Preafericitul Parinte Daniel a mai aratat ca Mantuitorul Iisus se retrage in munte pentru ca muntele reprezinta simbolic legatura «pamantului» cu «cerul»:

Muntele chema la urcus, cu pasul, cu piciorul, un urcus exterior, dar in acelasi timp cheama si la un urcus duhovnicesc interior, la o inaltare duhovniceasca spre Dumnezeu care vine in ajutorul oamenilor. Psalmistul David zice: «Ridicat-am ochii mei la munti de unde va veni ajutorul meu». Adica, muntele reprezinta intalnirea creatiei cu Creatorul. De aceea si bisericile ortodoxe, majoritatea dintre ele, sunt construite pe o inaltime, pe o colina, pentru a indemna pe oameni la inaltare duhovniceasca prin rugaciune, la a se ridica de grijile lumesti, cotidiene, pentru a se unii cu Dumnezeu care este Izvorul Vietii vesnice si Izvorul tuturor darurilor si binefacerilor.

Prin rugaciune noi transformam singuratatea in comuniune cu Dumnezeu

Asadar, aceasta rugaciune a lui Iisus este pentru noi o invatatura foarte importanta si anume ca noi transformam prin rugaciune singuratatea in comuniune cu Dumnezeu. Omul de astazi fuge de singuratate si se simte din ce in ce mai singur pentru ca nu mai intensifica rugaciunea sa, nu mai cultiva comuniunea sa cu Dumnezeu. Unul dintre filosofii occidentali ai secolului al XX-lea vorbea despre multimea aglomerata din orase, dar care se simtea insingurata deoarece nimeni nu cunoaste cu adevarat cine este cel de langa el si a numit-o «multimea insingurata». Calugarul si cand este singur prin faptul ca se roaga lui Dumnezeu foarte des el nu mai este singur, ci este impreuna cu Dumnezeu, cu toti sfintii si cu intreaga Biserica aflata in rugaciune.

Sa ne rugam nu numai cand ne aflam in situatii grele, ci sa aducem multumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile

Prin pilda Sa, Mantuitorul ne indeamna sa ne rugam cat mai mult nu numai cand ne aflam in situatii grele, ci sa aducem multumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, a mai spus Preafericirea Sa, aratand in continuare ca: Rugaciunea nu este numai lucrarea omului in fata lui Dumnezeu, ci si lucrarea lui Dumnezeu prezent prin harul sau in sufletul celui care se roaga. Rugaciunea nu este doar o activitate a omului inaintea lui Dumnezeu, ci si o lucrare a harului lui Dumnezeu prezent in om care ii lumineaza mintea, ii incalzeste inima, si ii curateste simtirile.

Patriarhul Daniel a explicat si faptul ca atunci cand suntem incercati de ispite trebuie sa pastram o legatura vie cu Dumnezeu pentru a nu fi acaparati de teama:

Evanghelia spune: «Vazand ca vantul este puternic Petru s-a inspaimantat». Nu a spus «simtind vantul», ci «vazand vantul», ceea ce inseamna ca pentru un moment el nu a mai privit la Iisus, ci la valurile purtate de vant. Evanghelia ne arata prin aceasta ca in vreme de incercare trebuie sa pastram legatura directa cu Iisus si sa credem si sa il iubim pe El astfel incat sa nu ne copleseasca teama de primejdie.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat semnificatiile duhovnicesti ale elementelor fizice din Pericopa Evanghelica a acestei duminici:

Evanghelia de astazi ne arata ca puterea cu care Hristos a umblat pe ape si puterea de a potoli furtuna si marea involburata este o putere dumnezeiasca. Corabia a fost interpretata adesea si ca simbol al Bisericii incercata de valurile istoriei, de persecutii, de erezii si forte intunecate potrivnice ei. Vantul care este potrivnic corabiei reprezinta vremurile sau situatiile in care Biserica intalneste ostilitate si respingere in lucrarea ei sfintitoare. Corabia in Evanghelia de astazi mai inseamna Biserica aflata intr-o lume involburata de pacate si de patimi egoiste, individuale sau colective. Totodata, aceasta Evanghelie ne arata si cum trebuie sa lupte sufletul crestin in vreme de incercare. Unii Sfinti Parinti au vazut lupta ucenicilor cu valurile involburate ale marii pe timp de noapte ca o lupta a sufletului cu ispitele. Ei au vazut ca nu se poate omul elibera de patimi decat cerand mereu ajutorul lui Iisus. De aceea, parintii pustiei si pe urma aproape toate manastirile au practica rugaciunea inimii: «Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!»

Evanghelia de astazi ne cheama la intarire in credinta, la a spori in rugaciune, dar si in nadejdea ca daca noi chemam ajutorul lui Iisus El vine si ne ajuta si simtim bucuria pe care au simtit-o ucenicii in vreme de furtuna pe mare, a conchis Patriarhul Romaniei.

In continuare, Preafericirea Sa a citit mesajul adresat romanilor migranti. Potrivit Hotararii Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (25-26 februarie 2009), in prima duminica dupa sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului se serbeaza Duminica romanilor migranti prin care se arata pretuirea si grija spirituala a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane fata de fiii si fiicele duhovnicesti, plecati din diferite motive in afara granitelor tarii.

The post Patriarhul Romaniei: Credinta ferma in Iisus Hristos invinge greutatea incercarilor (Audio) appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1200

Id: 60872

Data: Aug 21, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).