Patriarhul Romaniei ii felicită pe autorii volumului colectiv despre rugăciune și isihasm, lansat la Onești

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un mesaj de felicitare autorilor volumului „Taina Omului-Firescul Rugăciunii. Experiența isihastă in mileniul al III-lea”, apărut la Editura Basilica și lansat vineri la sediul Protopopiatului Onești.

Lucrarea cuprinde referatele prezentate intr-un simpozion internațional desfășurat in februarie 2022 la Protoieria Onești și la Biserica „Sfantul Simeon Noul Teolog” a Parohiei „Buna Vestire” – Mănăstirea Cașin II.

Mesajul integral:


Felicitare şi binecuvantare

Volumul „Taina omului – firescul rugăciunii. Experiența isihastă in mileniul al III-lea” cuprinde actele simpozionului internațional desfășurat in perioada 15-16 februarie 2022, la Protoieria Onești și Biserica „Sfantul Simeon Noul Teolog” a Parohiei „Buna Vestire” – Mănăstirea Cașin II din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, constituindu-se intr-un demers cutezător și fidel spiritualității creștine răsăritene de a lăsa trecutul să vorbească și să trans- forme prezentul, pentru a oglindi slava Impărăției cerurilor.

Parohia „Buna Vestire” – Mănăstirea Cașin II este păstorită de Părintele Ioan Bargăoanu, protoiereul Oneștiului și unul dintre coordonatorii acestui volum, un neobosit admirator și prieten statornic al Sfantului Simeon Noul Teolog, căruia i-a inchinat biserica inălțată in comuna băcăuană Mănăstirea Cașin, singurul lăcaș de cult din țara noastră dedicat marelui sfant isihast bizantin.

Manifestand aceeași prietenie și crescandă admirație față de viața și lucrarea sfinților isihaști, trebuie să amintim numele domnului prof. Mihai-Dan Chițoiu, care, prin experiență, cercetare savantă și reflexie disciplinată, a contribuit decisiv la buna organizare a acestui simpozion.

Tot de numele Mănăstirea Cașin, de data aceasta cu referire la impunătoarea biserică a Parohiei Parcul Domenii – Cașin, cunoscută in București sub numele simplu „Mănăstirea Cașin”, se leagă și activitatea celui mai tanăr dintre coordonatorii acestui volum, părintele diacon dr. Mihai-Iulian Grobnicu, un tanăr pasionat de personalitatea Sfantului Simeon Noul Teolog și de domeniul vast al spiritualității creștine, pe care o explorează cu fidelitate itinerantă, mereu innoitoare. Se vede că, prin nebănuite și misterioase lucrări ale Duhului, o parte din evlavia și aplecarea academică față de viața, persoana și scrierile Sfantului Simeon se leagă de numele „Cașin”.

Ne bucurăm de inţeleapta și binecuvantata inițiativă a Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care cu gentilețe și multă atenție contribuie, prin astfel de evenimente, la o mai onestă și iradiantă valorificare a scrierilor patristice in noul context socio-cultural.

Cu prilejul manifestărilor prilejuite de lansarea volumului „Taina omului – firescul rugăciunii. Experiența isihastă in mileniul al III-lea” la Onești, felicităm pe autorii volumului și ne rugăm Sfantului Simeon Noul Teolog și tuturor sfinților isihaști să dăruiască tuturor darul rugăciunii ca prezenţă şi lucrare a Sfantului Duh in om, ca izvor al păcii, bucuriei și vieții veșnice!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane


Foto credit: Ziarul Lumina / Silviu Dascălu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 153

Id: 79693

Data: Nov 25, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).