Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a distinsului profesor Constantin Pavel, care a purtat cu cinste responsabilitatea proiectului structurii de rezistență a Catedralei Mântuirii Neamului, numită, în prezent, Catedrala Națională a României, sâmbătă, 27 iunie 2020.
Mesajul integral mai jos:
Profesorul Constantin Pavel, marele inginer constructor al Catedralei Naționale
Am aflat cu adâncă tristețe vestea trecerii din această viață, la vârsta de 84 ani, a distinsului profesor universitar Constantin Pavel, care a purtat cu demnitate și deplină competență responsabilitatea proiectului structurii de rezistență a Catedralei Mântuirii Neamului, numită, în prezent, Catedrala Națională.
Spirit creativ, caracterizat, deopotrivă, de ingeniozitate novatoare și rigoare științifică, Domnul Profesor Constantin Pavel s-a remarcat în rândul celor mai buni specialiști în construcții și a primit marea responsabilitate a proiectării și supravegherii construcției structurii de rezistență a Catedralei Naționale din București, proiect despre care spunea, cu bucurie, că este „încununarea întregii sale activități și că a proiectat-o ca să reziste cel puțin 500 de ani”.
A fost cadru didactic la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), Catedra de Construcții din Beton Armat, din august 1959, până în anul 2005, parcurgând, succesiv, treptele de: preparator, asistent, șef de lucrări, conferențiar și, din anul 1990, profesor. Începând cu anul 2005, a fost profesor consultant la aceeași catedră, pentru care a elaborat materiale pentru studiul studenților (îndrumare, cursuri, manuale).
A primit titlul de doctor inginer în anul 1974, cu teza de doctorat intitulată „Probleme de stabilitate și calcul de ordinul II specific grinzilor de beton armat și din beton precomprimat cu secțiunea în T”. A desfășurat activitatea științifică în special în instituțiile Universitatea Tehnică de Construcții București și Institutul de Cercetare în Construcții (INCERC) București, pe mai multe direcții principale. Această activitate a avut drept finalitate un număr mare de lucrări publicate, iar, pentru unele dintre acestea, a obținut brevete de invenții.
A elaborat proiecte pentru construcții noi, cât și proiecte de reabilitare a unor construcții existente, pentru structuri civile și industriale.
În perioada 1984-2000, a deținut funcția de decan al Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole din cadrul UTCB.
Până în anul 2016 a deținut funcția de președinte al Comisiei de Atestare Experți Tehnici și Verificatori de Proiecte din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și a avut calitatea de membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, secția Construcții și Urbanism.
Am amintit numai câteva dintre reperele personalității unui om de știință care s-a dedicat cu toată zestrea sa intelectuală societății românești și care a format multe generații de specialiști în domeniul atât de important al construcțiilor.
Exprimăm profundă recunoștință memoriei domnului profesor Constantin Pavel pentru profesionalismul și dăruirea sa în realizarea proiectului Catedralei Naționale, fiind pomenit în rândul ctitorilor și ziditorilor acesteia.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea și Viața (Ioan 11, 25), să odihnească sufletul robului Său, Constantin, împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, să mângâie familia îndurerată și pe toți care, astăzi, sunt întristați de această plecare dintre noi a distinsului profesor universitar Constantin Pavel.
Veșnica lui pomenire din neam, în neam!
Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 233
Id: 70561
Data: Jun 27, 2020
Imagine:
Concursul Național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței” a anunțat vineri punctajul obținut de fiecare lucrare înscrisă la cea de a noua ediție a evenimentului. Cei nouă câștigători vor primi premii în bani, iar lucrările lor, alături de alte 19 selectate dintre cele mai bune din .....
Data: Jun 27, 2020
Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Slujba a fost imediat urmată de pomenirea, la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul .....
Data: Jun 27, 2020
Organizația Națiunilor Unite a stabilit în 2017 Ziua Internațională a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pentru a sublinia importanța crucială a acestora la economia lumii și subzistența familiilor.
Conform datelor ONU, acestea reprezintă peste 90% din totalul .....
Data: Jun 27, 2020
Un seminar online pe tema impactului Covid-19 asupra Bisericilor a fost organizat miercuri, 24 iunie 2020, de Grupul de lucru al Partidului Popular European (EPP) privind Dialogul intercultural și religios.
În cadrul webinar-ului au fost reprezentate cele .....
Data: Jun 27, 2020
Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită vineri, 26 iunie 2020, în Piața Tricolorului din București, în cadrul unei ceremonii organizate de Prefectura Capitalei, Primăria Municipiului București și .....
Data: Jun 27, 2020
Episcopul Ungariei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Gyula de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ierarhul a declarat că aceasta este o sărbătoare a familiei și că nașterea de prunci trebuie să revină în centrul atenției Bisericii și societății.
.....Data: Jun 27, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Bartolomeu Anania - Duminica lasatului sec de carne - a Infricosatoarei Judecati - 02 03 2003
IPS Bartolomeu - Duminica a 7-a dupa Pasti - a Sf. Parinti de la Sinodul I Ecumenic - 12 06 1994
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 2-a dupa Rusali - a Sf. Romani - Chemarea primilor Apostoli - 25 06 2006
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 3-a dupa Pasti - a mironositelor - 15 05 2005
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 06 05 2000
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 25-a dupa Rusalii - Pilda samarineanului milostiv - 12 11 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).