Pelerinaj la lemnul Sf. Cruci in sudul Germaniei: Există viață spirituală și in diaspora, spune nepotul Pr. Stăniloae

Credincioși din mai multe parohii romanești din Germania au fost săptămana trecută in pelerinaj la lemnul Sfintei Cruci de la Mănăstirea Wiblingen, de langă Ulm, in sudul Germaniei.

Comunitățile s-au intalnit la mănăstire in sambăta dinaintea Duminicii Sf. Cruci. Clericii romani au citit Acatistul Sfintei Cruci in timp ce credincioșii au cinstit sfantul odor.

„Călugării benedictini ne-au permis să ne inchinăm și să ne rugăm in fața Sfintei Cruci de la Wiblingen, datorită prestigiului pe care Biserica Ortodoxă, prin parohiile ei din Germania, și l-a caștigat in această țară. Suntem martorii unui ecumenism in adevăratul sens al cuvantului”, a declarat, pentru Basilica.ro, Dumitru Ionescu, nepotul Părintelui Stăniloae și membru al Parohiei Freiburg.

„Pentru noi romanii care trăim la Freiburg, dorința de a vizita această manăstire a avut și o semnificație istorică, deoarece documentele acelor timpuri spun că biserica manăstirii a fost sfințită de episcopul orașului Konstanz, Gerhard de Zahringer, nepotul lui Berthold de Zahringer, intemeietorul orașului Freiburg.”

Un pelerinaj care devine tradiție

Credincioșii din Freiburg au făcut un pelerinaj similar și anul trecut la Mănăstirea Wiblingen. „A fost o mărturie că și aici, in Germania, departe de țară, noi, romanii, putem să avem o viață spirituală apropiată de cea pe care o ducem acasă”, transmite Dumitru Ionescu.

Sute de romani din sudul Germaniei au participat sambătă, 6 aprilie 2024, la un pelerinaj la Mănăstirea Wiblingen, unde s-au inchinat lemnului Sf. Cruci. Foto: Dumitru Ionescu

„Cu toții am fost deosebit de emoționați anul acesta, la plecare, amintirile din precedentul pelerinaj impletindu-se cu certitudinea că noi intemeiem in acest fel o adevărată tradiție. Viața noastră duhovnicească se intărește, sporește și devine tot mai profundă. Avem acum o tradiție spirituală pe care dorim să o continuăm spre folosul nostru sufletesc.”

La pelerinajul din acest an au participat sute de romani din Germania: din Parohia Freiburg – insoțiți de Pr. Mircea Tudorache, Pr. Vlad Săcălean și Diac. Dan Blajovan, din Ravensburg, Ulm, Augsburg, Sigmaringen, Kempten, Landsberg am Lech și Heidenheim.

Locul din mănăstire unde este păstrată crucea care inglobează fragmentele din lemnul Sf. Cruci donate mănăstirii la intemeiere, cu aproape un mileniu in urmă. Foto: Dumitru Ionescu

Călugării benedictini de la Wiblingen păstrează cateva fragmente din lemnul Sfintei Cruci, donate manăstirii la intemeierea ei, in 1093, de către ctitori, frații Hartmann și Otto von Kirchberg.

Fragmentele au fost integrate intr-o cruce mai mare și „stau, de mai bine de două milenii, mărturie Invierii Domnului nostru Iisus Hristos”, mai transmite Dumitru Ionescu.

Foto credit: Dumitru Ionescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 145

Id: 80782

Data: Apr 13, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).