Pr. Paul Siladi despre Sf. Ap. Toma: Imaginea omului natural in fața marelui miracol al Invierii

Pr. Paul Siladi, lector universitar la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, a vorbit la Emisiunea „Evanghelie și credință” realizată de Radio Tinitas despre indoiala Sfantului Apostol Toma, prin care devine „imaginea omului natural in fața marelui miracol al Invierii, e felul in care umanitatea poate să recepteze ceea ce s-a intamplat acolo”.

Preotul Paul Siladi a continuat argumentand faptul că „există o anumită ambivalență a indoielii”, in sensul in care nu orice fel de indoială reprezintă un păcat in sine.

Totodată, a adăugat clericul, „indoiala poate să fie un păcat atunci cand este făcută cu rea credință, cand este iscoditoare, cand o faci tocmai pentru a-ți demonstrața inteligența și capacitatea de a demonta orice iți spune cineva”.

De cealaltă parte, există o indoială „care este o mișcare naturală a sufletului și care ne arată două lucruri importante despre noi”.

Pedagogia indoielii

„In primul rand, atunci cand ne indoim de ceva ce privește credința noastră, vedem totuși că lucrurile acelea sunt importante. Pentru că lucruri care nu contează nu pot să constituie subiectul indoielii noastre”.

„Temele mari, temele care ne ating la nivel intim, pot să constituie subiecte de indoială pentru că sunt importante pentru noi. In clipa in care ne indoim de ceva, ne putem da seama că lucrurile acestea cu adevărat contează”.

In al doilea rand, indoielile oglindesc „vulnerabilitățile sufletului”, intrucat, a explicat pr. Paul Siladi, „de fiecare dată cand ne indoim, indoiala aceasta pe care o simțim, ne spune ceva nu despre subiectul cu privire la care ne indoim, ci cu privire la noi inșine, la sufletul nostru și la felul in care ne raportăm noi la aceste teme”.

„Așadar, dacă adunăm indoielile pe care le avem, putem să facem un soi de hartă a vulnerabilităților sufletului. Făcand o asemenea hartă, vedem unde avem cu adevărat de lucrat”, a continuat acesta.

„Pentru că atunci cand ne indoim de ceva, cred că ne putem intreba de ce anume ne indoim, de ce anume ne temem, ce fel de frică ne pune pe noi in mișcare”.

„Frica și dorință sunt două lentile foarte puternice care, așezate pe sufletul nostru, modifică felul in care percepem lumea”.

Intalnirea cu Hristos presupune dobandirea păcii

„Ce se intamplă in momentul in care il intalnim pe Hristos sau ce se intamplă in momentul in care Hristos vine in inima noastră, vine in mijlocul nostru, dobandim pacea.

„Cred că ceea ce experimentăm cu toții cel mai adesea este zbuciumul, este neliniștea, este grija, grija cea lumească cu care ne confruntăm neincetat. Probabil că una dintre posibilele definiții foarte adecvate ale omului este aceea că omul este o ființă care se ingrijorează. Spre deosebire de toate celelalte ființe create de Dumnezeu, omul avand capacitatea de a proiecta viitorul, o dată cu inzestrarea aceasta proiectivă a minții sale, apare și ingrijorarea”.

„Zăcem cu toții sub povara absolut teribilă a fricilor și a ingrijorărilor noastre, sub povara războiului și a sciziunilor interioare”.

„Căutarea păcii nu este o acțiune solitară și egoistă, ci in momentul in care noi ne intalnim cu Hristos, dobandim pacea inimii, pacea aceasta pe care noi am dobandit-o iradiază in jurul nostru și așa in cercuri concentrice, ii afectează pe cei cu care intrăm in contact”.

„Omul care a dobandit pacea este un purtător de Hristos, dar in același timp este și cineva din care ceilalți se vor hrăni și care ii va ajuta pe ceilalți la randul lor să dobandească pacea și să il intalnească pe Hristos”.

„Indoiala ne arată vulnerabilitățile pe care le avem, vulnerabilități care ne pun intr-o stare de tensiune, de război și adesea de blocaj. Insă blocajul acesta să avem incredere că poate să fie depășit de Hristos, cel cu care atunci cand ne intalnim, dobandim pacea și prin credința in El dobandim viață”, a spus la final pr. Paul Siladi.

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 314

Id: 81001

Data: May 14, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).