Asociația Diaconia a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat duminică, la Mănăstirea Christiana din București, evenimentul de incheiere a proiectului „ReScriem Povești – Reabilitare socio-emoțională prin art-terapie”, derulat cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 al Capitalei.
Proiectul s-a finalizat cu lansarea cărții „Rescriem povești”, de Claudiu și Oana Miu, care include poveștile de viață ale bătranelor, rescrise după atelierele de art-terapie și discuțiile doamnelor cu psihoterapeuta Oana Miu.
Au participat Părintele Ionuț Tutea, președintele Asociației Diaconia, Laura Irimia, coordonatoarea proiectului, echipa de proiect, beneficiarii – doamnele ingrijite și găzduite la Căminul de bătrane al mănăstirii, precum și copii și adolescenți voluntari – cea mai mare parte beneficiari ai Centrului de zi pentru copii „Sf. Mc. Sofia” a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Mă bucur să văd pe toată lumea adunată astăzi aici. Astăzi nu este despre noi, ci este despre dumneavoastră, distinse doamne, și despre acești copii minunați care, sub indrumarea echipei de la centrul eparhial, au reușit să facă lucruri minunate”, a spus Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Aș vrea să văd și in viitor pe micuți venind și vizitand pe doamnele de la acest așezămant pentru persoane varstnice, pentru a se putea bucura in continuare de ințelepciunea și de bogata experiență de viață pe care acestea le pot impărtăși. Felicitări tuturor!”
„Dacă vrem să avem copii care să crească frumos și să randuiască in bine societatea viitoare, atunci trebuie să ii aducem cat mai des in apropierea bătranilor, pentru a invăța de la ei”, a declarat părintele consilier pentru Radio Trinitas.
„Proiectul de față tocmai aceasta face. Este o actualizare comună a poveștii neamului nostru, a societății noastre. Bunici și copii scriu impreună povestea vieții in Biserică, in Hristos, in societatea aceasta, pe care o vrem cu toții mai bună.”
„Iubirea dezinteresată pe care maicile o arată varstnicilor este plusul pe care il oferă centrele pentru persoane varstnice ale Bisericii. Cei care lucrează aici au această motivație superioară a jertfelniciei, a urmării lui Hristos. Căutăm să iubim după puterile noastre pe cei din jur și să oferim zile mai frumoase, mai ușoare, celor care au nevoie de ajutorul nostru”, a adăugat consilierul eparhial.
„Suflet de aur și argint in păr”
Laura Irimia a explicat in ce a constat proiectul: „Din luna august au fost susținute aici opt ateliere de art-terapie in care am avut bucuria să le cunoaștem mai bine pe iubitele noastre doamne, aici, de față.”
„De asemenea, ne-am dorit să creăm o punte intergenerațională de comunicare prin joc și voie bună. 20 de copii s-au bucurat de ințelepciunea și sfaturile rezidentelor din Căminul de bătrane al Mănăstirii Christiana”, a adăugat Laura Irimia.
„Am descoperit aici oameni frumoși, cu suflet de aur și argint in păr, de la care noi am avut de fiecare dată de invățat, și dorim să vă mulțumim din suflet fiecăreia in parte pentru acest timp frumos petrecut impreună.”
Laura Irimia a mulțumit Maicii Starețe Benedicta Chirobocea și intregii echipe a proiectului.
Oana Miu, psihoterapeut, a explicat mai bine nevoile la care au răspuns activitățile din proiect.
„Persoanele in varstă care iși părăsesc mediul de acasă și se mută intr-un azil de bătrani intră intr-o fază a vieții lor in care contactul cu prietenii și cu familia este foarte mult diminuat. Iar această situație duce adesea la un sentiment de singurătate, cu o deteriorare a sănătății fizice și psihice.”
„Sentimentele de inutilitate accelerează emoțiile negative, angoasa de abandon este proporțională cu nevoia afectivă, iar varstnicul instituționalizat trăiește un sentiment de devalorizare continuă”, a spus psihoterapeuta.
„Proiectul Rescriem povești și -a propus ca, prin intermediul atelierelor de art-terapie, să-i ajute pe varstnicii instituționalizați să privească din altă perspectivă etapa in care se găsesc și astfel să regăsească bucuria de a trăi, recunoștința pentru toate capitolele prin care au trecut in viață și pacea sufletească.”
Copiii, invitați să le mai viziteze pe doamnele in varstă
„A fost o experiență inedită pentru noi, atat prin amploarea proiectului, desfășurat pe o perioadă de opt săptămani, cat și prin tematica aleasă, cea de terapie din artă, sunet și narațiune”, a spus Maica Dositeea Savin, coordonatoarea Căminului de bătrane al Mănăstirii Christiana.
„Am constatat cu bucurie că aceste ateliere de artă și-au pus amprenta pe sufletul doamnelor și au adus un plus in centru prin modalitatea de desfășurare, prin persoanele care s-au implicat cu tot sufletul și au adus aici entuziasmul, căldura și lumina sufletului lor.”
Maica Dositeea Savin a spus că a fost in mod deosebit impresionată de atelierul intergenerațional, „prin veselia care a molipsit pe toată lumea – copii, tineri și bătrani”.
„Constat cu bucurie acum, la final de proiect, că acesta și-a atins scopul, că a reușit să atingă corzile sensibile ale sufletului doamnelor noastre, făcandu-le să pășească cu mai multă incredere in capacitatea lor creativă și să privească cu mandrie realizările lor personale: obiectele din lut ceramic, tablourile, aranjamentele florale, cartea, fotografiile realizate pe parcursul acestor intalniri”, a mai spus Maica Dositeea Savin.
„Vă mulțumim pentru toate darurile cu care ne-ați copleșit și vă așteptăm cu drag să ne mai treceți pragul căminului, dumneavoastră fiind acum parte din familia noastră!”
Doamna Ioana, fostă profesoară de franceză și rusă și rezidentă a căminului de bătrane al mănăstirii, le-a mulțumit, in numele tuturor rezidentelor, copiilor implicați in proiect: „Ce ați făcut arată forța voastră de caracter”, le-a transmis ea.
„Cel mai mult mi-a plăcut să le văd fericite!”
„Și un vis poate deveni realitate! Vă dorim să fiți ascultători cu mic, cu mare, să vă iubiți părinții și, prin rezultate bune la invățătură, să aduce bucurie in sufletul lor. Vă rog să ințelegeți că viața le este dată oamenilor intru inseninarea zilelor, nu pentru intristarea sufletului. Vă doresc succes in tot ce veți face pentru binele vostru și al semenilor noștri!” a incheiat doamna Ioana.
Discursurile au fost urmate un scurt moment de balet oferit de Iarina Miu și de un microrecital al copiilor de la Centrul de zi pentru copii „Sf. Mc. Sofia”, acompaniați de Andra Petre la chitară și de Alexandra Ignat, nevăzătoare, la pianină.
In finalul evenimentului, copiii și varstnicii au făcut schimb de daruri. In curtea așezămantului au fost eliberate apoi baloane alb-albastre, simboluri ale gandurilor bune și ale rugăciunilor inălțate către Dumnezeu.
„A fost frumos. S-au bucurat doamnele, am făcut și noi o faptă bună și ne-am bucurat și noi”, a declarat unul din copiii implicați in proiect, Tudor Robert, in varstă de 16 ani.
„Mi-a plăcut foarte mult că le-am ajutat și le-am văzut fericite pe aceste doamne. Sufletul meu a simțit ceva neașteptat, nu am mai avut acest sentiment vreodată”, a mărturisit și Maria Cosmina, in varstă de 15 ani.
„Mă bucur că ne-am jucat cu ele, că am făcut activitățile acestea. Am avut niște plase mari cu care trebuia să prindem niște mingi mari și altă activitate in care am desenat impreună. Cel mai mult mi-a plăcut să le văd pe ele fericite. Mă bucur că am putut să le aducem un zambet pe buze. Dacă vor mai fi astfel de acțiuni cu siguranță voi mai participa.”
Foto credit: Basilica.ro
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 210
Id: 79440
Data: Oct 24, 2023
Imagine:
La finalul procesiunii „Calea Sfinților” au sosit la București moaștele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie și icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela din ..... Data: Oct 24, 2023 |
Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost vizitat in perioada lunilor februarie – septembrie 2023 de peste 1000 de elevi buzoieni și ..... Data: Oct 24, 2023 |
Procesiunea „Calea Sfinților” a avut loc marți la amiază in Capitală. Evenimentul a fost transmis live de Trinitas TV intr-o ediție specială ..... Data: Oct 24, 2023 |
Preotul Constantin Necula a fost unul dintre invitații „Zilelor Ortodoxe la Micherechi”, la finalul săptămanii trecute. Preotul a mulțumit Episcopului ..... Data: Oct 24, 2023 |
Mitropolitul Clujului a inaugurat luni noul sediu al Școlii „Sf. Stelian” a Arhiepiscopiei Clujului: instituția de invățămant ..... Data: Oct 24, 2023 |
Basilica.ro a luat pulsul pelerinilor de pe Dealul Patriarhiei. Credincioși din București și din afara Capitalei au mărturisit cu ce ganduri vin, pentru ce se ..... Data: Oct 25, 2023 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).